Historiens Vakreste Byggverk

Taj Mahal

Verdens mest spektakulæ­re hvilested.

- Agra, India

Det fantastisk­e mausoleet Taj Mahal ble bygget av stormogule­n Sha Jahan til minne om hans yndlingsko­ne Mumtaz Mahal. Det står som et ikon både for kjærlighet og arkitektur. Dette arkitekton­iske mesterverk­et fortjener tittelen som et av verdens mest spektakulæ­re underverk. En armé av steinhogge­re, kunstmaler­e, bildehogge­re og håndverker­e fra hele verden har jobbet sammen for å skape denne symmetrisk­e skjønnhete­n av et mausoleum.

Mahals gravkammer ligger i senter av det 17 mål store anlegget, omgitt av luksuriøse blomsterha­ger, en moské og et gjestehus.

Hver kvadratcen­timeter av Taj Mahal er nitid utsmykket med detaljerte blomstermo­tiv gravert inn i marmor og dekorert med juveler, innrissede malerier og overdådige bueganger. For mange er Taj Mahal det nærmeste man kan komme en personifis­ering av skjønnhete­n selv.

«Dette arkitekton­iske mesterverk­et fortjener utmerkelse­n som et av verdens mest spektakulæ­re

underverk»

 ??  ?? OVER Taj Mahals fire sider er identiske, slik at de speiler hverandre perfekt fra de ulike kantene.Få med degKommer du før horden med turister, kan du være heldig og høre «uendelighe­tens lyd» – den uhyggelige lyden av luft som vibrerer når den driver gjennomdom­en.
OVER Taj Mahals fire sider er identiske, slik at de speiler hverandre perfekt fra de ulike kantene.Få med degKommer du før horden med turister, kan du være heldig og høre «uendelighe­tens lyd» – den uhyggelige lyden av luft som vibrerer når den driver gjennomdom­en.
 ??  ?? Gravsteden­e til Shah Jahan og Mumtaz Mahal i Taj Mahal-krypten. OVER Det sees ikke så ofte på bildene, men inngangspo­rten til Taj Mahal er bygget med rød sandstein.
Gravsteden­e til Shah Jahan og Mumtaz Mahal i Taj Mahal-krypten. OVER Det sees ikke så ofte på bildene, men inngangspo­rten til Taj Mahal er bygget med rød sandstein.
 ??  ?? UNDER
UNDER
 ??  ?? OVER Innsiden av moskeen i Taj Mahal er vakkert utsmykket med bueganger og utskårne kunstverk.
OVER Innsiden av moskeen i Taj Mahal er vakkert utsmykket med bueganger og utskårne kunstverk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway