Historiens Vakreste Byggverk

Stonehenge

Den gåtefulle steinsirke­len slutter ikke å fascinere med sine ubesvarte spørsmål.

- Wiltshire, England

Dette forhistori­ske steinmonum­entet har forundret og inspirert mennesker i generasjon­er, og Stonehenge er utvilsomt den mest omtalte steinsirke­len på planeten. Arkeologer har datert

monumentet, som man tror var en tidlig gravplass, til mellom 3000 og 2000 f.Kr., og de mener det ble satt opp over en periode på 1500 år. Steinforma­sjonen er bygget på soloppgang­ens akse ved midtsommer, og blåsteinen­e stammer fra Preseli Hills i Wales, utrolige 380 kilometer unna.

Man kan fortsatt se hoggemerke­r etter økser og hammere, og dette enestående monumentet gir oss et unikt innblikk i hvor sofistiker­te våre forfedre kunne være.

«Blåsteinen­e stammer fra Preseli Hills i Wales, utrolige 380 kilometer

unna»

 ??  ?? Arbeid på Stonehenge i mai 1964, da en 25 tonn tung stein hadde veltet og ble løftet på plass igjen.
Arbeid på Stonehenge i mai 1964, da en 25 tonn tung stein hadde veltet og ble løftet på plass igjen.
 ??  ?? 3000 f.Kr.Tømmerpåle­r blir reist i senter av stedet og ved inngangen i nordøst.2600 f.Kr.Templene er bygget i kalkstein med en mer hardfør type på utsiden enn på innsiden.Få med degKing Barrow Ridge er et mindre spennende sted fra yngre steinalder, men fra de mange gravhaugen­e har du utsikt over Stonehenge og horden avbesøkend­e. Blåstein blir plassert i en dobbel ring sammen med større sandsteins­blokker. Alleen blir også gravd ut.2600–2400 f.Kr.Hesteskoen og den karakteris­tiske sirkelen av sandstein blir bygget, sammen med små sirkulære jordvoller.2600–2400 f.Kr.Blåstein blir satt opp igjen innenfor sandsteine­ne, og det graves groper på utsiden.
3000 f.Kr.Tømmerpåle­r blir reist i senter av stedet og ved inngangen i nordøst.2600 f.Kr.Templene er bygget i kalkstein med en mer hardfør type på utsiden enn på innsiden.Få med degKing Barrow Ridge er et mindre spennende sted fra yngre steinalder, men fra de mange gravhaugen­e har du utsikt over Stonehenge og horden avbesøkend­e. Blåstein blir plassert i en dobbel ring sammen med større sandsteins­blokker. Alleen blir også gravd ut.2600–2400 f.Kr.Hesteskoen og den karakteris­tiske sirkelen av sandstein blir bygget, sammen med små sirkulære jordvoller.2600–2400 f.Kr.Blåstein blir satt opp igjen innenfor sandsteine­ne, og det graves groper på utsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway