Historiens Vakreste Byggverk

Den store pyramiden og teorien om spiralkons­truksjonen

-

I godt over hundre år hadde arkeologer og egyptologe­r en felles teori om hvordan Kufus store pyramide, og alle andre egyptiske pyramider, var bygget; nemlig utenfra og fra bunnen og opp. Så kom den franske arkitekten og hobbyegypt­ologen Jean-Pierre Houdin på banen. Han lanserte en teori som forklarer mange av de innvendige funksjonen­e i den store pyramiden, inkludert de mystiske sjaktene som går opp fra Dronningka­mmeret og Kongekamme­ret.

Houdin mener at Den store pyramiden ble bygget i en spiralkons­truksjon innenfra. Teorien ble påbegynt av hans far, men den yngre Houdin brukte 3D-programvar­e som laget en modell av pyramiden, bygget ved hjelp av denne «spiralkons­truksjonst­eorien».

Teorien går ut på at de første 30 % av pyramiden ble bygget via en utvendig rampe, med en ny rampe innvendig som muliggjord­e bygging helt til topps. Denne teorien støttes av en gjenståend­e rampe som står inne i gravkammer­et og som fortsetter fra et avgjørende punkt i konstruksj­onen. Og hva med de mystiske, lukkede sjaktene som stiger opp fra to av de tre gravkamren­e? Houdin og hans likesinned­e mener at disse ble bygget for å sjekke tilstanden på byggverket da det nærmet seg fullførels­e, og at de senere ble fylt igjen når de så at alt var i orden.

 ??  ?? UNDER Houdins teori gårut på at pyramiden ble bygget fra innsiden, i enoppadgåe­nde spiral
UNDER Houdins teori gårut på at pyramiden ble bygget fra innsiden, i enoppadgåe­nde spiral

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway