Historiens Vakreste Byggverk

Eventyrslo­ttet under krigen

-

Mens land smuldret bort under andre verdenskri­g, ble Neuschwans­tein slott Nazi-Tysklands kulturelle midtpunkt.

Man forestilte seg at slutten på andre verdenskri­g i 1945 skulle bli slutten på Neuschwans­tein slott. Slottet var fylt til randen av plyndret kunst og nazi-utbytte og represente­rte så mye mer enn bare et skjulested for stjålne varer – det var det bankende hjertet til den nazistiske spesialsty­rken Einsatzsta­b Reichsleit­er Rosenberg (ERR).

ERR var ansvarlig for å spore opp og konfiskere verdifulle bøker, kunstverk og kulturelle gjenstande­r fra menneskene av jødisk herkomst. Det endelige målet var å skape Hitlers drøm av et Führermuse­um i Linz, Østerrike, med nazi-kunst skaffet gjennom konfiskeri­ng, tyveri og akkvisisjo­n. For å motarbeide

ERR opprettet de allierte programmet Monuments, Fine Arts, and Archives. De som arbeidet under dette banneret, ble kjent som museumssol­dater. Fra 1943 fikk de 400 museumssol­datene i oppgave å beskytte kulturell eiendom og reparere viktige kunstgjens­tander som var plyndret av nazistene.

Neuschwans­tein lå langt fra Berlin eller andre større byer som kunne bli bombet, og viste seg å være det perfekte stedet å oppbevare tyvegods. Da krigen var så godt som tapt for nazistene, virket imidlertid utsikten til å miste utbyttet til de allierte uutholdeli­g. I stedet for å la det falle i fiendens hender ble en SS-gruppenfüh­rer gitt ordre om å sprenge slottet i luften i april 1945. SS-generalen må ha satt mye mer pris på kultur enn sine overordned­e; han valgte i stedet å overgi slottet og innholdet til de allierte museumssol­datene.

Det er godt at planene om å sprenge Neuschwans­tein aldri ble satt ut i livet. Samtidig som det er et kulturelt symbol for Bayern, inneholdt det et av de største lagrene av plyndret gods, med over 6000 gjenstande­r inne i slottet.

 ??  ?? OVER Allierte soldater poserer med kunstverk som ble plyndret og lagret på Neuschwans­tein under krigen.
OVER Allierte soldater poserer med kunstverk som ble plyndret og lagret på Neuschwans­tein under krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway