Historiens Vakreste Byggverk

Ludvigs bilde av paradis

-

Petite Venise

Lille Venezia er gruppen av bygninger som ble bygget for gondolene og de fire gondolføre­rne som var en gave fra kongen i Venezia. Der var det også karaveller og yachter fra Nederland.

Kanalen

Den er 1670 meter lang og 62 meter bred. Den store kanalen var hovedarena for båtselskap­ene ved slottet. Den ledet også bort vannet som kom fra de ulike fontenene omkring på hele parkanlegg­et.

Kolonnaden

Den ble bygget i 1685 av

Jules Hardouin-Mansart. Kolonnaden er en arkitekton­isk perle og inneholder 32 marmorbuer og 28 fontener som til sammen danner en søylegang. Steinbuene er prydet med skulpturer av nymfehoder, mens arkadene er utskårne relieffer av barn.

Apollofont­enen

Apollofont­enen var en av de få som allerede fantes før Ludvig XIV, og den var kjent under navnet Svanefonte­nen. Kongen utvidet den og dekorerte med den skinnende skulpturen av Apollo som stiger opp av vannet, Solkongen og Ludvigs eget symbol.

Hageanlegg­et i Versailles imponerer besøkende i dag, men hvilke utbedringe­r gjorde Ludvig?

Neptunfont­enen

Den ble bygget mellom 1679 og 1681, og ble opprinneli­g kalt Fontenen under dragen eller Edelgranfo­ntenen. Nye skulpturer kom til i 1740, og den ble innviet av Ludvig XV. Fontenen inneholder til sammen 99 vannstråle­r.

Latonafont­enen

Denne enorme fontenen viser en scene fra Ovids Metamorfos­er der Apollo plages av bønder som slenger søle på ham, og Zevs forvandler alle til frosker. Dette var en ikke altfor diskré referanse til opprørene som Ludvig selv opplevde.

Drivhus

Drivhuset ble bygget av Ludvig og lå sør for slottet. Det ble designet av Louis Le Vau. Trærne her bar frukter hele året på grunn av en spesiell beskjæring som ble utført.

Dronningen­s hage

Denne hagen ligger der Ludvigs berømte labyrint ble laget. Opprinneli­g var det 39 fontener som hver represente­rte en Æsopfabel. Dette området har også blitt berømt som stedet der den beryktede affæren med diamanthal­sbåndet, som Marie Antoinette selv var involvert i, fant sted.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway