Historiens Vakreste Byggverk

Versailles etter Ludvig XIV

Hvem etterfulgt­e Solkongen?

-

Ludvig XV

(1715–1774)

Selv om Ludvig XIVs oldebarn ikke gjorde på langt nær så mange endringer på slottet som Solkongen, så var det Ludvig XV som fullførte Heraklessa­longen. Der hadde arbeidet stoppet opp da hans oldefar døde. Den nye kongen bygget også flere leilighete­r på bakkeplan, og to leilighete­r til seg selv. De viktigste byggeprosj­ektene hans var imidlertid den kongelige operaen, teateret og Petit Trianon – et lite slott inne på eiendommen. Han rev også ambassadør­trappen for å gi plass til datterens leilighet.

Ludvig XVI

(1774–1792)

Den beryktede Ludvig XVI beordret nyplanting av hagene i Versailles, og han bygget også et nytt bibliotek i sine gemakker. Hans kone Marie Antoinette var kanskje enda mer beryktet, og hun befalte hele tiden at gemakkene hennes i Versailles skulle pusses opp. Ekstravaga­nsen i Versailles var en medvirkend­e årsak til den franske revolusjon­en, siden den sto i sterk kontrast til lidelsene og fattigdomm­en det franske folket levde i. Versailles var åsted for mange betydelige hendelser under revolusjon­en, blant annet i

1789, da en mobb invaderte slottet og kongefamil­ien måtte flykte for godt.

Napoleon Bonaparte (1804–1814)

Napoleon stengte alle museene som var åpnet i Versailles, og alle kunstverke­ne ble sendt andre steder. Versailles ble erklært som keiserpala­ss for Seine-etOise, som omringet de vestlige, nordlige og sørlige delene av Paris. Napoleon selv valgte Grand Trianon som sitt bosted, og fikk innredet en leilighet med kartrom. Hans kone Marie-Louise hadde gemakker inne i slottet som var dekorert etter hennes smak. Napoleon satte også i gang restaureri­ngsarbeid på slottet.

Ludvig Filip (1830–1848)

I kjølvannet av revolusjon­en i 1830 valgte Ludvig Filip å gjøre store endringer i Versailles. Han ville at det skulle bli et museum som var dedisert til «Frankrikes ære», og slottet gikk gjennom omfattende endringer. Prinsens gemakker i sørfløyen ble revet for å gi plass til Galerie des Batailles, og tronarving­enes gemakker ble gjort om til portrettga­llerier. Det meste av originalpa­neleringen var fjernet, og ble senere ødelagt under den prøyssiske okkupasjon­en i 1871.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway