Historiens Vakreste Byggverk

Château de Brissac

Skrikene til Charlotte de Brezé og hennes elsker hjemsøker korridoren­e i Château de Brissac.

-

Frankrike

Det overdådig utsmykkede Château de Brissac har dominert Loiredalen i århundrer. Det ble opprinneli­g bygget som slott i det 11. århundret, gjenoppbyg­get på 1400-tallet og deretter på nytt i 1611. Det er denne 1600-tallsstile­n som vi ser i dag, bestilt av den første hertugen av Brissac, Charles II de Cossé. Bak den imponerend­e barokkfasa­den bevares imidlertid de skjulte hemmelighe­tene fra slottets tragiske fortid.

Et dobbeltmor­d som fant sted i det 15. århundret har hjemsøkt beboerne, med synet av Den grønne dame som skremmer gjester. Etter at slottet ble gjenoppbyg­get på 1400-tallet, arvet Jacques de Brezé, sønnen til mannen som bestilte de nye plantegnin­gene, bygningen. Jacques giftet seg med en kvinne som het Charlotte, den foretrukne utenomekte­skapelige datteren til Karl VII av Frankrike. Ekteskapet deres var imidlertid ikke lykkelig. Til tross for at hun hadde fått fem barn, begynte Charlottes blikk å flakke, og det landet på ektemannen­s jeger, Pierre de Lavergne, og en vanvittig affære tok til.

Ifølge legenden kom Jacques inn til sin kone og hennes elsker mens de lå tett omslynget. Det var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Her blir ryktene uklare. Noen hevder at elskerne ble myrdet på stedet, drept med over hundre støt fra Jacques’ sverd. Andre påstår imidlertid at Jacques ventet før han myrdet paret hver for seg. I denne historien ble Charlotte angivelig drept i slottets kapell, der hun ble brutalt kvalt av den bedratte ektemannen.

Da kong Ludvig XI hørte om drapet på sin halvsøster, ble han rasende. Jacques ble arrestert og dømt til døden. Før Jacques rakk å møte sin død, opphevet imidlertid Karl VIII, Ludvig XIs etterfølge­r, anklagen, og Jacques overlevde.

Til denne dag er gjenferdet av Charlotte blitt sett mens det flakker rundt i tårnet på kapellet. Synene er kjent som Den grønne dame og har skremt besøkende. Det t hevdes at halvparten av ansiktet hennes allerede har råtnet bort, et svart t lik med tomme øyehuler og ingen nese. De som har vært (u)heldige nok k til å bo i en av suitene som er tilgjengel­ig for overnattin­gsgjester, har ar sagt at de har hørt skrik og stønn fra det myrdede paret i korridoren­e orene i tidlige morgentime­r.

 ??  ?? 1600-tallsstile­n vi ser i dag ble bestilt av Charles II de Cossé. OVER Charles II de Cossé fikk penger av Henrik IV av Frankrike for å gjenoppbyg­ge slottet.OVER TIL HØYRE Det lille teateret i slottet har en dyster utstilling.HØYRE Besøkende på Château de Brissac har hevdet å høre dødsskrik fra et myrdet par.
1600-tallsstile­n vi ser i dag ble bestilt av Charles II de Cossé. OVER Charles II de Cossé fikk penger av Henrik IV av Frankrike for å gjenoppbyg­ge slottet.OVER TIL HØYRE Det lille teateret i slottet har en dyster utstilling.HØYRE Besøkende på Château de Brissac har hevdet å høre dødsskrik fra et myrdet par.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway