Historiens Vakreste Byggverk

Moosham slott

Heksenes slott sto i sentrum for en av de mest brutale og blodige prosessene i historien.

-

Østerrike

Med en historie som går helt tilbake til det

12. århundret, er det ingen overraskel­se at Moosham slott har en fortid som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på hvem som helst.

Moosham er på folkemunne kjent som Heksenes slott og var åsted for noen av de mørkeste øyeblikk i østerriksk historie. Mellom 1675 og 1690 var de dystre murene i sentrum for Salzburgs hekseprose­sser, da de som ble beskyldt for trolldom, ble tiltalt, torturert og dømt. I løpet av de 15 årene med prosesser ble mer enn 130 mennesker dømt til døden, mens utallige flere ble utsatt for grusom tortur, brutalitet og misbruk i hendene på dem som holdt dem fanget.

Merkelig nok var de fleste som ble tiltalt og anklaget for trolldom menn, og anklagerne var ikke så nøye med hvem anklagene falt på – de som ble henrettet, var fra 10 til 80 år gamle. En kan hevde at de som ikke ble henrettet, fikk en verre skjebne med glovarmt jern som ga dem arr for livet. Til sin dødsdag var de merket som heks. En annen torturmeto­de var å kutte hendene av de tiltalte. De heldige var dem som ble brent på påle – enten levende eller allerede døde fra grusomhete­ne de var blitt påført.

De fleste av dem som ble beskyldt for hekseri, var tiggere, fattige og hjemløse. En spesiell tigger, en tolv år gammel gutt, ble kjent som Trollmanne­n Jackl. Styresmakt­ene jaktet på ham etter at han forsvant etter henrettels­en av moren i 1675. Selv om det gikk rykter om guttens død to år senere, pågrep staten vennene hans på gatene under påskudd av at de skulle ha lært svart magi av kameraten som hadde vært borte så lenge. Under tortur fortalte barna historier om Jackls makt og grusomhet, og hevdet at han kunne gjøre seg usynlig, noe som til slutt overbevist­e staten om at de ikke kom til å finne gutten.

Mooshams forbindels­e til Salzburgs hekseprose­sser er imidlertid ikke det eneste uvirkelige som skjedde der. På 1800-tallet ble hundrevis av rådyr og buskap funnet døde rundt hele slottet. Mange innbyggere konkludert­e selvsagt med at varulver var ansvarlig for dødsfallen­e, og flere slottsbebo­ere ble tiltalt og henrettet under påskudd av at de var varulver.

Helt til i dag skal det ha forekommet flere paranormal­e hendelser på slottet. Noen av de som har besøkt slottet, hevder å ha følt noen puste på dem, mens andre påstår at de har blitt berørt av noe usynlig. Hyppigere er det meldt om smell, fottrinn og spøkelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway