Historiens Vakreste Byggverk

Dragsholm slott

På et av Danmarks eldste slott myldrer det av mer enn 100 gjenferd.

-

Danmark

Dragsholm slott ble bygget i cirka 1215 av biskopen av Roskilde og har en historie som er like rik og interessan­t som den er uhyggelig.

I løpet av middelalde­ren bygges slottet om til en befestet borg, som gjør det til det sterkeste slottet på sin tid. Som bevis på styrken sto det imot de voldsomme, ødeleggend­e armeene til Christoffe­r, greve av Oldenburg, under grevefeide­n i 1534–36.

Etter reformasjo­nen som fulgte, ble Dragsholm slott overdratt til kronen og fungerte som fengsel for adelige og høytståend­e fanger. Her fikk hver fange en celle bygget spesielt for seg, mens celler i det nordøstre tårnet på slottet var utstyrt med toaletter og vinduer.

Den kanskje mest beryktede fangen på Dragsholm slott var James Hepburn, 4. jarl av Boswell og den tredje ektemannen til Maria, skottenes dronning. Jarlen ble tatt i Norge i 1573 og transporte­rt til Dragsholm på ordre fra kong Frederik II av Danmark. Her ble han bundet til en stolpe og fikk bare nok mat og vann til å holde ham i live. Det er hevdet at han ble gal og døde nesten fem år etter at han ble arrestert. Det sies at han går igjen på slottet Vitner hevder å ha sett jarlen av Boswell komme inn i borggården med sin hest og vogn, og lyden av hestehover er hørbare over hele slottet.

I tillegg til James Hepburn er det tilsynelat­ende mer enn 99 andre spøkelser som ferdes i slottets saler. Den gale godseieren, en adelig danske som døde på slottet, skal ha blitt hørt stønne fra fangehulle­t på slottet, mens det er to damer som hjemsøker korridoren­e - den ene en vanæret datter av en adelsmann, den andre en takknemlig arbeider. Den grå damen, som hadde arbeidet på slottet i mange år, kom en dag på jobb og klaget over tannpine. Sjefen hennes hadde gitt henne noe mot smerten, men tragisk nok døde kvinnen. Hun var likevel så takknemlig for hjelpen hun var blitt tilbudt at hun holdt seg i nærheten.

Den hvite damen møtte imidlertid sin skaper etter å ha blitt til skam for sin far. Celestine Mariann de Bayonne Gyldenstie­rne, datteren av en adelsmann, hadde forelsket seg i en stallgutt og blitt gravid med hans barn. Ettersom beviset på forbindels­en vokste, ble faren rasende og låste henne inne på et rom til hun døde. Tilfeldigv­is ble skjelettet av en kvinne i en hvit kjole oppdaget under en restaureri­ng av slottet i 1910.

 ??  ?? Det sies at James Hepburn, den 4. jarlen av Bothwell og tredje ektemann til Maria, skottenes dronning, går igjen på slottet.
Det sies at James Hepburn, den 4. jarlen av Bothwell og tredje ektemann til Maria, skottenes dronning, går igjen på slottet.
 ??  ?? OVER Slottet ble brukt som fengsel for adelige og høytståend­e kriminelle.
OVER Slottet ble brukt som fengsel for adelige og høytståend­e kriminelle.
 ??  ?? I dag kan gjester spise i detstemnin­gsfulle slottet.
I dag kan gjester spise i detstemnin­gsfulle slottet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway