Historiens Vakreste Byggverk

Eltz slott

Agnes Eltz, som forsvarte sitt hjem til hun døde og enda lenger, sies å gå igjen på slottsområ­det.

-

Tyskland

Hvis du besøker slottet Eltz som er fra det 12. århundret, vil du måtte gå gjennom den bevoktede porten ved inngangen. Vakten, om enn ikke synlig for alle, har gått fram og tilbake på området til Eltz siden hennes brutale død for mange århundrer siden.

Slottet, som er eid av den samme familien som bygget borgen for 33 generasjon­er siden, var en gang hjem for en ung dame som het Agnes Eltz. Agnes var en datter blant mange sønner, vokste opp på 1500-tallet og lot som om hun var kriger som brødrene, i stedet for prinsesse. Men som mange piker på hennes tid, og med hennes status, var Agnes bestemt for et arrangert ekteskap fra tidlig alder. Hennes foreldres valg av ektemann var ridderen av Braunsberg. De to møttes flere ganger, men den unge piken avviste ham som kjedelig og valgte å ignorere ham. En dag ble ridderen så rasende over hennes mangel på interesse at han grep Agnes og tvang seg på henne. Agnes ble sjokkert, skjøv ham fra seg og slo ham i ansiktet – en stor forlegenhe­t for familien hennes. Ridderens tålmodighe­t var blitt tynnslitt, og slaget hennes fikk begeret til å flyte over. Han stormet ut av Eltz slott og sverget hevn for hennes svikefulle oppførsel.

I flere måneder levde Eltz-familien i frykt for et angrep – men det kom ikke. Familien lullet seg inn i en trygghetsf­ølelse og gjenopptok et normalt liv. Men ridderen hadde ikke glemt. I månedsvis gravde han seg ned i bitterhet og planla hvordan han skulle ta hevn over Agnes’ fornærmels­e. En dag, da mennene på Eltz var ute på jakt, stormet Braunsberg og hans soldater slottet, drepte vaktene og angrep alle de fikk øye på. Agnes, som var mer som en tapper soldat enn en skjør jomfru, skred til handling, iførte seg brorens rustning og stormet ut for å angripe ridderen. Braunsberg kjempet tilbake og ga henne et dødelig støt i brystet. Det var ikke før etter kampen at ridderen skjønte at den illsinte krigeren han hadde drept, var sin egen trolovede. Han flyktet.

Mens Agnes’ gjenferd forsvarer slottet sitt, har folk meldt om synet av en rytter utenfor slottsport­en – gjenferdet av ridderen av Braunsberg – som søker tilgivelse.

 ??  ?? Som eneste datter i en flokk med sønner, var Agnes like mye enkriger som prinsesse. Agnes’ gjenferd patruljere­r slottet og beskytter det mot ytterliger­e angrep. En gjenganger av en rytter sies åri utenfor slottets port. Slottet har vært bolig for Eltz-familien i 33 generasjon­er.
Som eneste datter i en flokk med sønner, var Agnes like mye enkriger som prinsesse. Agnes’ gjenferd patruljere­r slottet og beskytter det mot ytterliger­e angrep. En gjenganger av en rytter sies åri utenfor slottets port. Slottet har vært bolig for Eltz-familien i 33 generasjon­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway