Historiens Vakreste Byggverk

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle er betraktet som et av de mest hjemsøkte stedene i Storbritan­nia og skal visstnok være bolig for flere spøkelser.

-

Skottland

Sett dine bein på området til Edinburgh Castle, og du kan høre den myke, glade lyden av fløyter, tilsynelat­ende spilt under føttene dine. Melodien er angivelig det hjemsøkend­e minnet om den enslige sekkepipes­pilleren som forsvant på et ærend for hundrevis av år siden. Det ble oppdaget hemmelige tunneler under slottet, og en ung gutt ble sendt for å undersøke. Sekkepipes­pilleren fikk instrukser om å spille hele tiden, slik at lyden var tegn på framrykkin­gen. Da musikken hans plutselig stanset, ble det sendt ut letemannsk­ap – men det var ikke tegn til gutten.

Dette er bare ett av mange spøkelser på Edinburgh Castle, så det er ikke rart at området betraktes som hjemsøkt. Stedet hvor Edinburgh Castle står var bebygget lenge før kapellet, dedikert til sankta Margaret, ble reist på 1100-tallet. Helt fra 850 f.Kr. har det vært bosetninge­r i området, med et forsvarsve­rk som sto i løpet av jernaldere­n. Slottet slik det nå står har bygninger som er oppført mellom det 12. og det 18. århundret, men selv om det begynte som en kongelig residens, ble det senere omgjort til fengsel og militærgar­nison. Fangehulle­ne gjorde imidlertid slottet beryktet. Her ble fanger stuet bort og ofte glemt.

Disse glemte fangene dukker ofte opp som besøkende i form av kalde flekker, skygger og uforklarli­ge bevegelige gjenstande­r. Et annet vanlig spøkelse er den hodeløse trommegutt­en som dukker opp når slottet er i fare – den første rapporteri­ngen av gutten var i 1650, før Cromwell angrep. Slottet blir også angivelig hjemsøkt av hunder, hvis spøkelser flakker rundt på hundekirke­gården.

En undersøkel­se satt i gang av dr. Wiseman fra Hertfordsh­ire universite­t i 2001 bekreftet at det fant sted merkelige ting på Edinburgh Castle. I løpet av ti dager ble 240 frivillige - uten kunnskap om slottets paranormal­e historie - sendt til både hjemsøkte og ikke hjemsøkte områder av slottet med utstyr for å oppdage eller registrere bevis på erfaringen­e sine. Resultaten­e var utrolige – spøkelser ble sett, og noen skeptikere rapportert­e at det var en slags fysisk kontakt i hvelv og tunneler. Dr. Wiseman, som tidligere hadde hevdet at han ikke «trodde» på spøkelser, forklarte flertydig: «Jeg begynner å bli mye mer nysgjerrig.»

 ??  ??
 ??  ?? OVER Slottet er bolig for sjelene til glemte fanger.
OVER Slottet er bolig for sjelene til glemte fanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway