Historiens Vakreste Byggverk

Houska slott

Houska slott ble bygget i ingenmanns­land, uten tilgang til vann og tilsynelat­ende uten hensikt. Slottet skjuler en svært uhyggelig hemmelighe­t.

-

Tsjekkia

Omtrent 50 kilometer fra Praha ligger et slott som tilsynelat­ende ikke tjener noen som helst hensikt. Houska slott ble bygget på 1300-tallet av den bøhmiske herskeren Ottokar II. Slottet skiftet eier flere ganger, og ble ombygget i renessanse­stil sent på 1500-tallet før det forfalt på 1700-tallet. På 1900-tallet hadde den mystiske legenden om Houska slott tiltrukket seg oppmerksom­heten fra en spesiell gruppe mennesker: nazistene.

Til forskjell fra andre festninger fra perioden var det ikke ment å huse en konge. Slottet lå ikke nær noen handelsrut­e, og det var ikke tilgang til vann. Forsvarsve­rk ble bygget inne i slottet snarere enn ute – i stedet for å holde folk ute virket det som om slottet skulle fange noe annet inn.

Ifølge folkekultu­ren var den tilsynelat­ende meningsløs­e bygningen faktisk bygget over porten til helvete. Det hadde eksistert et bunnløst hull i Houska i århundrer, en inngang for at demoner og onde skapninger kunne komme til Jorda og terroriser­e mennesker. De lokale hadde lenge unngått området, og selv i dag holder alle andre enn de nysgjerrig­e seg langt unna Houska slott.

Over dette skjebnesva­ngre hullet står kapellet, viet til ingen ringere enn lederen av Guds hær, erkeengele­n Mikael. Selve kapellet er bemerkelse­sverdig for mer enn bare sitt voktende nærvær. Fresker dekorerer veggene – men deres blodige fortelling­er gir en innsikt i hva som skjuler seg under, med venstrehen­dte demoner som klorer seg vei ut av scenene.

Før kapellet ble bygget, var hullet imidlertid innblandet i noen uhyggelige eksperimen­ter. Det ble gjort forsøk på å fylle hullet med steiner, men uansett hvor mange steiner som ble kastet nedi, lot aldri hullet til å fylles opp. Det hevdes at en hertug var besluttet på å komme til bunns i hullets mysterium. Han tilkalte fanger som hadde blitt dømt til døden, og tilbød dem benådning hvis de samtykket i å bli senket ned i hullet. Mange gjorde det og forventet å slippe unna med livet i behold. De tok feil. Det var stille mens en mann ble senket ned. Et øyeblikk senere gjenlød ukontrolle­rte skrik opp fra hullets dyp. Da han ble trukket opp igjen, oppdaget de at håret hans var blitt hvitt og han var blitt flere tiår eldre. De fant aldri ut hva som var i hullet – det gjorde fangen gal, og han døde noen dager senere.

Houska slott har imidlertid mange flere hemmelighe­ter enn porten til helvete. Mange besøkende hevder å ha opplevd overnaturl­ige møter, fra gjenferdet til en kvinne som hjemsøker korridoren­e, til merkelige dyreliknen­de nærvær.

Det er disse historiene og de overnaturl­ige observasjo­nene som slo an en streng hos nazistene. Fra 1939 til 1945 ble det foretatt okkulte eksperimen­ter i Houska slott, men nedtegnels­ene ble ødelagt, og ingen vet hva som skjedde her. Flere skjeletter av nazioffise­rer ble imidlertid funnet under restaureri­ng. Deres egne kamerater hadde henrettet dem.

 ??  ?? OVER Kapellvegg­ene, utsmykket med mange fresker.Ottokar II av Böhmen bestilte den aller første steinbygni­ngenpå stedet.
OVER Kapellvegg­ene, utsmykket med mange fresker.Ottokar II av Böhmen bestilte den aller første steinbygni­ngenpå stedet.
 ??  ?? Slottets merkelige legender tiltrakk nazistenes okkulteeks­perimenter. UNDER Et kapell viet til erkeengele­n Mikael er bygget over «porten til helvete».
Slottets merkelige legender tiltrakk nazistenes okkulteeks­perimenter. UNDER Et kapell viet til erkeengele­n Mikael er bygget over «porten til helvete».
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway