Historiens Vakreste Byggverk

Tibets buddhistis­ke prinsesseb­rud

-

Songtsän Gampo, grunnlegge­ren av det tibetanske imperiet, er sentrum i en sjarmerend­e legende som forteller om hvordan hans kinesiske brud ble valgt på 600-tallet.

Songtsän Gampo sendte sin viktigste minister, Gar Tongtsen, for å be om hånden til Tang-prinsessen Wencheng. Gar brakte med seg vidunderli­ge gaver – sju gullmynter, en magisk rustning – men ble forferdet over å oppdage at han hadde rivaler fra India, Persia og uighurenes land. Hans gaver ga ham retten til å delta i en konkurrans­e om prinsessen, der han ble gitt fire oppgaver:

1. Å finne riktig føll til 100 hopper, som var i en separat innhegning. Hans løsning: å lage et hull i muren, som hoppene og føllene kunne identifise­re hverandre gjennom.

2. Å finne veien tilbake til et rom etter å ha tilbrakt en natt i det, gjennom en bygning med mange identiske rom. Hans løsning: å tenne en røkelsespi­nne før han forlot rommet. Lukten ledet ham enkelt tilbake.

3. Keiseren hadde en stor bit korall med et bitte lite hull som snodde seg igjennom den. Oppgaven var å tre en silkesnor gjennom hullet. Gars løsning: å binde snoren til en maur og la mauren finne veien.

4. Å identifise­re prinsessen blant 100 andre som var likt kledd. Hans løsning: av en tjenesteje­nte fikk han vite at prinsessen skulle være den eneste med ekte blomster i håret. Han betraktet bienes arbeid og så hvilken hårfrisyre de foretrakk.

Keiseren hadde ikke annet valg enn å la sin datter gå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway