Historiens Vakreste Byggverk

Jokhangtem­pelet og Norbulingk­apalasset

-

I dag står dette tempelet og palasset sammen med Potala som Lhasas tre viktigste historiske bygninger. Men opprinnels­en er 1000 år fra hverandre. Jokhang ble bygget på 600-tallet, da kong Songtsän Gampo skaffet seg to av sine seks koner fra utlandet. Hvis man skal tro på legenden (noe mange forskere tviler på), var den første, Bhrikuti, nepalsk. Den andre, Wencheng, var kinesisk. Som del av medgiften brakte de med seg buddhistis­ke statuer og bilder, blant annet de to statuene som er de eldste i Tibet. For å huse disse skattene bygget kongen Jokhang et kompleks av 20 haller med en mengde gullmalte tak. Selv om mye er ombygget og påbygget, gjør blandingen av lokale, kinesiske, nepalske og indiske elementer den til klassisk tibetansk arkitektur.

Wencheng hadde et blandet rykte. Kineserne ser henne som en av mange prinsesser som ble giftet bort til «barbariske» ledere for å spre godene ved kinesisk kultur. Tibetanere husker henne som en del av spredninge­n av buddhismen. De feirer fremdeles årsdagen for hennes ankomst den 15. dagen i den 4. måneden og hennes fødselsdag den 15. dagen i den 10. måneden.

På 1700-tallet pleide den sjuende Dalai Lama å ta spaserture­r i et øde område cirka fire kilometer vest for Potala, så det var her han i 1755 begynte å bygge en sommerresi­dens. Da den ble avsluttet åtte år senere under hans etterfølge­r, fikk den navnet Norbulingk­a – «Juvelparke­n» – fordi omgivelsen­e dekker 36 hektar, noe som gjør den til Tibets største park, dobbelt så stor som Buckingham Palace. Parken, som er åpen for publikum, er et favorittst­ed for pikniker og teateropps­etninger, spesielt under den ukelange yoghurtfes­tivalen. En innsjø har tre øyer, hver med et palass, alle forbundet med broer.

Palasset består av flere paviljonge­r og underpalas­ser, og det ene er oppkalt etter den sjuende Dalai Lama, Kelsang Gyatso. Et annet er

Det nye palasset, en labyrint av værelser, fontener og dammer bygget av den nåværende Dalai Lama i 1954–56. Tronsalen har en praktfull mandala og en freske av ham med utenlandsk­e statsoverh­oder.

 ??  ?? «Dette sto også uferdig da Lobsang Gyatso døde i 1682, for øvrig et dødsfall med merkelige konsekvens­er.».»
«Dette sto også uferdig da Lobsang Gyatso døde i 1682, for øvrig et dødsfall med merkelige konsekvens­er.».»
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway