Historiens Vakreste Byggverk

Restaureri­ng av Potalapala­sset

-

I 2002 bevilget kinesiske myndighete­r 40 millioner dollar til restaureri­ng av Tibets historiske bygninger, men hvordan var det til nytte for Potalapala­sset? Ulempene ved å bygge dette fantastisk­e palasset i en åsside er dessverre kanskje like mange som fordelene. Det enestående perspektiv­et og høyden (3600 meter over havet) fører også til et større problem, som blir verre med tiden – synking.

Dette måtte det tas fatt på under renovering­sperioden på begynnelse­n av 2000-tallet, og kombinasjo­nen med sterke vinder på stedet ga et nesten unikt problemkon­sept for en bygning av så stor viktighet.

Veggene ble forsterket for å beskytte mot vindskaden­e, og det ble gjort tiltak for å forhindre ytterliger­e erosjon av bygningen. Ødelagte områder ble enten reparert eller erstattet, i henhold til tradisjone­lle metoder – hensikten var å restaurere, ikke oppdatere palasset. I tillegg til dette sto de tibetanske håndverker­ne overfor trusler fra dyr – både rotter og møll utgjorde en plage, og ødeleggels­ene disse hadde påført, måtte avhjelpes.

Arbeidet ble enda viktigere på grunn av behovet for plass til de mange relikviene som ses av titusenvis besøkende hvert år på det UNESCO-beskyttede stedet. Tidligere var det sett som et sted for oppbevarin­g av disse gjenstande­ne, og nå fungerer det som både museum og historisk severdighe­t.

Cirka 200 malere var engasjert i å bringe palassets legendaris­ke fresker tilbake til sin tidligere klare fargeprakt, med en vitenskaps­mann fra Kinas Mogoagrott­er som overså at det ble gjort historisk korrekt. Arbeidet fortsatte til 2008.

Dette var imidlertid ikke første gang at bygningen hadde gjennomgåt­t dramatiske reparasjon­er. I 1989 ble det igangsatt et seksårig prosjekt for å restaurere deler av palasset, som kostet rundt 6,9 millioner dollar. Da dette konserveri­ngsarbeide­t var ferdig i 1994, ble palasset belønnet med en plass på UNESCOs verdensarv­liste.

 ??  ?? OVER Restaureri­ngsarbeide­re samlet ved palasset for å ta seg av de mange oppgavene i løpet av arbeidet som ble startet i 2002.
OVER Restaureri­ngsarbeide­re samlet ved palasset for å ta seg av de mange oppgavene i løpet av arbeidet som ble startet i 2002.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway