Historiens Vakreste Byggverk

Hundreårsk­rigen på klippen

-

«Normannern­e hadde ikke noe ønske om å bli fratatt utbyttet sitt og ble kraftige

forsvarere av kronen.» Mont-Saint-Michel var allerede en åndelig høyborg under Hundreårsk­rigen, men ble en militærfes­tning også.

Siden Huset Plantagene­t var konger av England og hertuger av Normandie, hadde de en tydelig strategisk fordel i løpet av den lange kampen for den franske kronen: en base rett over Kanalen. Etter Henrik Vs seier ved Agincourt kom hele Nord-Frankrike på engelske hender. Den franske saken virket så håpløs at abbeden av Mont-Saint-Michel, Robert Jollivet, tilbød å underkaste seg den engelske kongen. Men selv om abbeden underkaste­t seg, gjorde hans munker det ikke. Trygt på sin klippe, under sankt Mikaels beskyttels­e, og med tidevannet som vasket bort beleirende hærer to ganger daglig, forble Mont-Saint-Michel den franske krones eneste festning på nordkysten av Frankrike.

Som sådan ble Mont-Saint-Michel et mål for de engelske, som omringet den to ganger, i 1423–24 og på nytt i 1433–34. For å hindre at klippen fikk nye forsyninge­r sjøveien – de omringet den allerede fra landsiden – befestet engelskmen­nene bosetninge­n i Granville, på Cotentin-halvøya. For å beskytte festningen gravde Thomas de Scales, den engelske kommandant­en, over neset som Granville ligger på, og gjorde også det til en øy. Med disse basene på plass var de Scales i stand til å beleire klippen og sprenge et hull gjennom vollene og inn i byen under klosteret. Men selv om byen ble tatt, holdt garnisonen på toppen ut til de Scales ble tvunget til å trekke seg tilbake og etterlate seg de to kanonene sine. Les Michelette­s er der fremdeles, ved den ytre muren.

Mont-Saint-Michels motstand ble et krigsrop og en oppmuntrin­g for franskmenn­ene, og spesielt for Jeanne d’Arc. Etter at deres nemesis, Henrik V, døde, omgruppert­e franskmenn­ene seg sakte og tok tilbake landområde­ne de hadde mistet, og ved krigens slutt hadde engelskmen­nene bare Pale of Calais igjen.

Sankt Mikael hadde beskyttet sine egne.

 ??  ??
 ??  ?? OVER Les Michelette­s er fremdeles synlig for besøkende.
OVER Les Michelette­s er fremdeles synlig for besøkende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway