Historiens Vakreste Byggverk

Cornwalls søsterklip­pe

-

Å ha én slik klippe viet til sankt Mikael er et under. Å ha to er mirakuløst, og den andre ligger rett utenfor kysten av Cornwall.

Øst for Penzance, i den blanke sjøen mellom Land’s End og Lizard, stiger en annen steinete tidevannsø­y opp av vannet. Nå er den kronet med et slott og ikke et kloster, men historien om hvordan den ble gitt og deretter mistet av Mont-Saint-Michel, er fascineren­de snirklete.

Først er det spørsmålet om klosteret på øya går forut for erobringen. Munkene der hevder at det gjorde det, og siterer et gammelt dokument der Edvard Bekjennere­n ga St. Michael’s Mont til benediktin­erne mange år før Vilhelm kom til England. Problemet er at dokumentet nesten sikkert er falskt. Men i så fall ble det forfalsket av de normannisk­e munkene som kom over fra Mont-Saint-Michel etter erobringen. Så hvorfor skulle normannisk­e munker ønske, eller behøve, å bevise for normannisk­e herskere at de lenge hadde hatt eiendomsre­tt til et kloster som de kunne forvente at de samme normannisk­e herskerne ville gi dem?

To svar er blitt framsatt. For det første, at ved å bevise sin gamle eiendomsre­tt til landet, kunne brorskapet på Saint Michael’s Mount fristille seg fra det politiske, med sine skiftende allianser og til tider spektakulæ­re fall. Med eiendomsre­tt til klosteret kunne munkene på St. Michael’s Mount ta et skritt tilbake og betrakte som tilskuere sammenstøt­et mellom ambisiøse, mektige herskere. Det andre, beslektede, forslaget er at dokumentet ble forfalsket som ammunisjon i løpet av en spesiell diskusjon med den normannisk­e herskeren Robert av Mortain.

Robert var Vilhelms halvbror (de hadde samme mor) og en av hans nøkkelalli­erte. Han var medlem av rådet som samtykket til Vilhelms plan om invasjon, han bidro med

120 skip og kjempet i slaget ved Hastings. Til gjengjeld fikk Robert Cornwall. Det finnes et dokument, med kopier i Exeter og Avranches, som gir St. Michael’s Mount til klosteret på Mont-Saint-Michel i Roberts navn. En senere krangel skal ha utviklet seg mellom munkene på Saint Michael’s Mount og Robert om eierskapet til herskapshu­set Truthwall, og dette kan ha fått munkene til å hevde sine eldgamle rettighete­r – selv om dette krevde litt manøvrerin­g av fortiden.

Uansett hva sannheten er, brøt Hundreårsk­rigen forbindels­en mellom husene på hver sin side av Kanalen. Henrik V kom med det endelige bruddet i 1414, da han ga St. Michael’s Mount i forvaring til Syon kloster.

Englands største vandal, Henrik VIII, knuste klosteret da han annekterte landets klosterarv, og klippen ble en kystfestni­ng. Den fungerte som det gjennom århundrene – bunkere markerer dets nyligste forsvar under andre verdenskri­g – men det er nå en av Cornwalls viktigste turistattr­aksjoner, med tusenvis av besøkende hvert år.

Det er tilgjengel­ig via en gangvei ved lavvann, eller med båt resten av tiden.

 ??  ?? OVER Som sin franske slektning er St. Michael’s Mount imponerend­e.
OVER Som sin franske slektning er St. Michael’s Mount imponerend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway