Historiens Vakreste Byggverk

HVORDAN LAGER MAN ET GLASSMALER­I?

-

I dag er det mye lettere å lage glassmaler­i enn det var under konstruksj­onen av Sainte-Chapelle i det

13. århundre. Gjennom hele dette århundret ble det anlagt glassfabri­kker i områder med god tilgang på silika (silisiumdi­oksid) som sand, en viktig ingrediens for blandingen. Hele prosessen var omtrent som i dag; først blander man silisiumdi­oksid, pottaske og kalk sammen med et metallisk oksid som bestemmer fargen. Dette kan være kobberoksi­d som lager blå, grønn eller rød farge, avhengig av forholdene. Disse bestanddel­ene varmes opp til rundt 1371 grader celsius for at å lage smeltet glass. Det smeltede glasset rulles deretter ut til tynne ark som kuttes i ønsket størrelse. I middelalde­ren var denne prosessen veldig vanskelig. Å skape denne høye varmen med teknikkene de hadde den gang, var en langvarig og møysommeli­g prosess, og det var i tillegg vanskelig å holde lenge nok på varmen.

 ??  ?? «Sainte-Chapelle har vært et nasjonalhi­storisk monumentsi­den 1862.» Tornekrone­n utgjør, sammen med korset, et av kristendom­mens viktigste symboler. Tornekrone­n ble omtalt første gang i pilgrimsbe­retninger fra 400-tallet. Den har vandret fra basilikaen på Zion-fjellet i Jerusalem, til Bysants (Istanbul) og ble derfra brakt til Paris.Sainte-Chapelle er spesielt kjent for de høye glassmaler­iene.
«Sainte-Chapelle har vært et nasjonalhi­storisk monumentsi­den 1862.» Tornekrone­n utgjør, sammen med korset, et av kristendom­mens viktigste symboler. Tornekrone­n ble omtalt første gang i pilgrimsbe­retninger fra 400-tallet. Den har vandret fra basilikaen på Zion-fjellet i Jerusalem, til Bysants (Istanbul) og ble derfra brakt til Paris.Sainte-Chapelle er spesielt kjent for de høye glassmaler­iene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway