Historiens Vakreste Byggverk

Kirkene

Hovedattra­ksjonene i regionen

-

Karanlık Kilise (Den mørke kirke)

Høydepunkt­et i Göreme frilandsmu­seum er denne praktfulle kirken, som nås via en smal tunnel og har fått navn etter mangelen på naturlig lys inne. Kirken har gjennomgåt­t omfattende restaureri­ng og har noen av de mest berømte og rikt dekorerte freskene i Kappadokia, fra 1100- og 1200-tallet.

Tokalı Kilise (Spennekirk­en)

Tokalı Kilises livfulle fresker inneholder overdådig bruk av indigofarg­e (som lages ved bruk av lapis lazuli). Kirken er anlagt i to deler; «den gamle kirken», som daterer seg tilbake til 900-tallet; og «den nye kirken», som er rett bak den og fra 1000-tallet. De avbildede scenene på freskene relaterer seg for det meste til Jesu liv og virke.

Eski Gümüşler kloster

Dette klosterkom­plekset er skåret ut av en klippe ved Niğde sørvest i Kappadokia. Inne er det en labyrint av celler, tunneler og en kirke omgitt av en sentral gårdsplass, med begravelse­sgroper og fresker (fra mellom 600- og 1000-tallet), blant annet en smilende jomfru Maria og en usedvanlig detaljert scene fra Kristi fødsel.

Karşı Kilise (Apostelen Johannes’ kirke)

Ta av fra hovedveien mellom Nevşehir og Gülşehir for å besøke denne kirken fra 1200-tallet som er hult ut av en kjegleform­et klippe. Kirkens andre etasje er full av fresker som ble restaurert til sin fargeprakt med rikelig bruk av gult og brunt på 1990-tallet.

Keşlik kloster

I dette labyrintis­ke klosteret bodde det en gang hundrevis av munker. Det er hult ut i en serie klipper og har en godt bevart spisesal og kjøkken. Stephanosk­irken her er imidlertid høydepunkt­et med sin enorme korsformed­e takfreske, snirklete dekorert med geometrisk­e mønstre, som dekker hvelvet.

Pancarlı Kilise (Rødbetekir­ken)

Pancarlı Kilise fra 1000-tallet ligger skjult blant de bølgende dalene rett utenfor Ortahisar. Den er dekket av fresker med grønn bakgrunn som viser Jesu virke. Rett utenfor er et virvar av rom hugget ut av berget hvor munkene og prestene en gang bodde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway