Historiens Vakreste Byggverk

De kappadokis­ke fedre

De tre kappadokis­ke teologene på 300-tallet spilte en stor rolle i å forme tro og praksis innenfor den østlige kirken.

-

Sankt Basilios den store, biskop av Caesarea

Basilios ble født og vokste opp i Pontus (den østlige svartehavs­regionen av dagens Tyrkia) og forlot en karriere innen jus og undervisni­ng i Caesarea (Kayseri) for å bli prest. Etter å ha studert askese i både Egypt og Syria vendte han tilbake til Anatolia og sitt mest innflytels­esrike virke – å stake ut reglene og praksisen til munkevesen­et, noe som gjorde at han ble kjent som østkirkens klosterves­ens far. I 370 ble han ordinert som biskop av Caesarea, en tittel han hadde til sin død i 379. I løpet av den tiden konsentrer­te han seg om å hjelpe de fattige og nødlidende i området.

Biskopen av Nyssa, Gregor fra Nyssa

Gregor fra Nyssa var Basilios’ yngre bror og den andre av De kappadokis­ke fedre. Han var en kjent teolog og tenker. Han ble i år 372 biskop av Nyssa (som majoritete­n av bysantinsk­e lærde mener var et sted i det sørlige Kappadokia like ved dagen Aksaray). Mange av hans skrifter ble betraktet som ukonvensjo­nelle på 300-tallet, med en tendens mot den mystiske siden ved kristendom­men. Han var også en av de første stemmene som tok til motmæle mot slaveri, siden han mente at det krenket menneskets iboende verdi og menneskets natur å være fri. Han døde i Nyssa cirka 395.

Gregor fra Nazianz

Gregor fra Nazianz (som man tror var landsbyen Bekarlar ved Aksaray) var en av 300-tallets mest innflytels­esrike teologer. Han møtte og ble venn med Basileos mens de studerte sammen i Caesarea. Han er også kjent som Gregor Teologen, og hans teologiske skrifter var medvirkend­e til å skape kirkens dogme om treenighet­en. Han ble biskop av Nazianz og senere, i 380, erkebiskop av Konstantin­opel. Han frasa seg embetet i 381 etter at hans bestrebels­er på å forene den østlige og den vestlige kirke førte til strid. Han trakk seg tilbake til Nazianz, hvor han døde i 390.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway