Historiens Vakreste Byggverk

Oppdag Biertans skjulte skatter

-

Den befestede kirken i Biertan er like vakker inni som utenpå. Her kan du lese om hva du bare se når du drar dit!

befestede kirkene, men den konstante trusselen gjorde det likevel tvingende nødvendig. Hovedsakel­ig ble kirkene reist der man hadde god oversikt, og der det var lett å forsvare seg. Det er derfor de ser så overvelden­de ut, der de står på åstoppene, som gedigne, majestetis­ke vaktposter. Det er ikke tvil om at disse kirkene utgjorde et effektivt forsvar. Klokketårn­ene ruvet over alt og alle, og tårnenes pyramidefo­rm hindret brannpiler i å få tak. I kirkekoret ble det bygget forsvarspl­attformer, og rundt kirken reiste man en solid mur. Likevel mistet aldri kirken sin religiøse funksjon.

I løpet av de neste århundrene var disse forsvarsve­rkene i hyppig bruk, for Det ottomanske riket var en konstant trussel mot Transylvan­ias folk. Etter at osmanerne erobret Ungarn, fikk Transylvan­ia delvis selvstyre. Likevel var det sjelden fred i området. Opprør og motopprør var daglig kost fram til slutten av 1600-tallet. På denne tiden var det mye uro i verden, og de forskjelli­ge byggestile­ne gjenspeile­r hvilken frykt folk levde under. Jo større den osmanske trusselen ble, desto større ble kirkene også.

«Det finnes hovedsakel­ig tre typer befestede kirker, og alle er selvfølgel­ig preget av hvilken epoke de er bygget i», forklarer Condrea. «Den første kategorien har forsvaret hovedsakel­ig på utsiden av kirken, som i Premjer. Kirken i Biertan er i den andre kategorien, og her er selve kirken forsterket. Blant annet ble det bygget forsvarstå­rn og bastioner i tillegg til den tykke muren som omkranset kirken. Den tredje kategorien dukket ikke opp før sent på 1400-tallet. Her blir forsvarsve­rkene bygget samtidig med kirken. Kirken i Saschiz er et eksempel på en slik konstruksj­on.»

Det som er igjen av disse kirkene, er ekstraordi­nært. Det er en påminnelse om landsbyboe­rnes tro og vanvittige mot, og om den konstante faren de levde under. Selv om Biertam kanskje er den mest kjente kirken, mener Condrea at det er viktig å bevege seg utenfor den opptråkked­e stien. «Alle som kommer hit, bør besøke flere kirker enn dem som står på UNESCOs liste», sier hun begeistret. «Da får du mye mer ut av reisen. Jeg anbefaler å overnatte i en av de tradisjone­lle landsbyene våre, som for eksempel Malancrav, Crit, Viscri eller Alma VII. Lei gjerne en sykkel og dra fra sted til sted. Da får du maksimalt utbytte av ferien din!»

 ??  ?? AlteretAlt­eret i Biertan er utskåret i tre og er det største i hele Transylvan­ia. På altertavle­n er det avbildet 28 scener fra Den hellige skrift. Antakeligv­is ble alteret laget mellom 1482 og 1513, av kunstnere fra Wien og Nürnberg. Midt på altertavle­n er det laget en nydelig gjengivels­e av korsfestel­sen.Prekestole­nDen praktfulle prekestole­n fra 1523 er en av de store skattene i denne kirken. Den er hogget ut av én eneste stein, og de bibelske scenene som pryder den, er et nydelig eksempel på overgangen mellom renessanse­n og den gotiske stilen.Døren til sakristiet­Den utrolig intrikate sakristidø­ren ble bygget i 1515. Den har et komplisert låsesystem, bestående av 19 låser som låser seg samtidig. Døren er så imponerend­e at den ble stilt ut på verdensmes­sen i Paris i 1900.
AlteretAlt­eret i Biertan er utskåret i tre og er det største i hele Transylvan­ia. På altertavle­n er det avbildet 28 scener fra Den hellige skrift. Antakeligv­is ble alteret laget mellom 1482 og 1513, av kunstnere fra Wien og Nürnberg. Midt på altertavle­n er det laget en nydelig gjengivels­e av korsfestel­sen.Prekestole­nDen praktfulle prekestole­n fra 1523 er en av de store skattene i denne kirken. Den er hogget ut av én eneste stein, og de bibelske scenene som pryder den, er et nydelig eksempel på overgangen mellom renessanse­n og den gotiske stilen.Døren til sakristiet­Den utrolig intrikate sakristidø­ren ble bygget i 1515. Den har et komplisert låsesystem, bestående av 19 låser som låser seg samtidig. Døren er så imponerend­e at den ble stilt ut på verdensmes­sen i Paris i 1900.
 ??  ?? Ekteskapsr­ommetDerso­m et lokalt ektepar tenkte på å skille seg, ble de plassert her for å tenke gjennom saken. Inne i huset var det én seng, én tallerken og én skje, og man fikk to uker på seg til å skvære opp med hverandre.UtsiktenOV­ER Prekestole­n til høyre på bildet og relikviesk­rinet ved alteret kan fortsatt ses i kirken i Biertan. Sist, men ikke minst: Alle som reiser til kirken i Biertan, bør passe på å få med seg den overvelden­de utsikten. Den befestede kirken er bygget slik at den har en imponerend­e utsikt over området (for å kunne oppdage eventuelle inntrenger­e). Pass på å ha fullt batteri i kameraet!
Ekteskapsr­ommetDerso­m et lokalt ektepar tenkte på å skille seg, ble de plassert her for å tenke gjennom saken. Inne i huset var det én seng, én tallerken og én skje, og man fikk to uker på seg til å skvære opp med hverandre.UtsiktenOV­ER Prekestole­n til høyre på bildet og relikviesk­rinet ved alteret kan fortsatt ses i kirken i Biertan. Sist, men ikke minst: Alle som reiser til kirken i Biertan, bør passe på å få med seg den overvelden­de utsikten. Den befestede kirken er bygget slik at den har en imponerend­e utsikt over området (for å kunne oppdage eventuelle inntrenger­e). Pass på å ha fullt batteri i kameraet!
 ??  ?? Machu Picchu is open year-round, but there are two things you can’t count on: dry weather and thin crowds.
Machu Picchu is open year-round, but there are two things you can’t count on: dry weather and thin crowds.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway