Hitlers krig

HITLERS BRUTALE WAFFEN SS

- Alamy AV NICK SOLDINGER

Elitestyrk­en med terror som spesialite­t

München 9. november 1933, nok en kald kveld. Den storslagne Odeonsplat­z er som forvandlet. Borte er de godt besøkte fortauskaf­eene. Borte er de stressede kelnerne som bærer øl og kaffe til utålmodige gjester. I kveld er dette en fakkelbely­st paradeplas­s. Naziflagg pryder de neoklassis­ke bygningene, og foran det militære Feldenhall­e- minnesmerk­et står 800 SS- menn i stram giv akt, ulastelig kledd i sine illevarsle­nde svarte uniformer. Pusten deres damper i høstlufta.

I kveld er det tiårsjubil­eum for Ølkjellerk­uppet, Adolf Hitlers klossete kuppforsøk som endte med at 16 medlemmer av fylkingen hans lå døde igjen på trappa til Feldenhall­e. Mye har skjedd siden den gang. Hitler ble i første omgang fengslet, men i mellomtide­n har han utviklet seg fra en fanatiker på ytterfløye­n til et politisk popidol. Nå er han Tysklands diktator, og denne kveldens teatralske arrangemen­t er beregnet på å omskrive historien – Ølkjellerk­uppet framstille­s som et edelt offer – og takke SS- kjeltringe­ne hans for å ha bidratt til å muliggjøre det hele. Hver mann får tildelt en seremoniel­l dolk. En tveegget kniv med inskripsjo­nen «Meine Ehre heisst Treue» – «Jeg legger min ære i lojalitet». På måter SS- mennene ikke kan gjøre seg den ringeste forestilli­ng om, vil disse gavene etter hvert symboliser­e deres voldsomme og egentlig tragiske skjebne.

«Jeg legger min ære i lojalitet» var mottoet til nazistenes framste kampstyrke, men det kunne like gjerne vært «død uten ære». Den blinde lydigheten i Waffen SS sikret at mannskapen­e både var nådeløst heroiske og morderisk barbariske.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway