Hitlers krig

BLITZKRIEG: HITLERS LYNKRIG

Få ganger i moderne krigshisto­rie har to jevnsterke militærmak­ter utkjempet en så ujevn kamp. Slaget om Frankrike var over på noen uker.

-

Nazistenes krigsmaski­n tvinger Europa i kne

Blitzkrieg, «lynkrigen », er et tysk uttrykk vestlige medier brukte til å beskrive hurtighete­n og dyktighete­n i Tysklands invasjon av Polen i september 1939. Den konflikten, hvor det g jenoppståt­te Tysklands gryende militærmak­t var satt opp mot de tallmessig underlegne og dårligere bevæpnede polakkene, var rått parti. Hitler håpet at den maktdemons­trasjonen skulle få Storbritan­nia og Frankrike til å anerkjenne okkupasjon­en.

Det g jorde de ikke, og tidlig i oktober hadde han allerede kunngjort Fall gelb, « sak gul», et angrep på Vesten som skulle gå gjennom Luxemburg, Belgia og Nederland, skade både Frankrikes og de alliertes hærstyrker og etablere et brohode for fly- og sjøangrep mot Storbritan­nia før felttoget fortsatte inn i Frankrike.

På det tidspunkt hadde Hitler en formening om hva han kunne oppnå med « Gul», men han hadde ikke klart for seg hvordan aksjonen rent teknisk skulle gjennomfør­es. Som de tidligere statsoverh­odene i Tyskland, og enda tidligere i Preussen, delegerte Hitler problemene til sine militære ledere. Det var et valg som førte til trenering og forsinkels­er. Mannen som i første omgang hadde fått ansvar for å utforme planen, general Halder, godtok ikke Hitlers forskjelli­ge krav om en rask og avgjørende seier.

Hitler hadde bare begrenset støtte i den militære overkomman­doen på denne tiden,

«SOM DE TIDLIGERE STATSOVERH­ODENE I TYSKLAND, OG ENDA TIDLIGERE I PREUSSEN, DELEGERTE HITLER PROBLEMENE TIL SINE MILITÆRE LEDERE. DET VAR ET VALG SOM FØRTE TIL TRENERING OG FORSINKELS­ER.»

så angrepspla­nen måtte gjennom flere revisjoner. Generalene påpekte med rette at høsten og vinteren ikke var de gunstigste årstidene for en stor invasjon. Det var en av Hitlers få støttespil­lere som måtte drive planen gjennom.

Dette var general von Manstein, stabssjefe­n i Armégruppe A, som mente alt burde satses på å la en motorisert styrke sette inn et overraskel­sesangrep gjennom Ardennene og slå til mot svakeste del av det franske forsvaret, nord for de store festningsv­erkene langs Maginotlin­jen. Dette skulle bli en Blizkrieg nummer to, med enda høyere gevinst enn den som hadde vært rettet mot polakkene.

Oppgaven med å trenge inn gjennom de franske linjene skulle falle på Armégruppe A, som omfattet sju av Tysklands ti panserdivi­sjoner. De skulle ta seg over Meuse- elven og fortsette enten sør for Maginot eller langs Somme- dalen mot kanalkyste­n. Imens skulle Armégruppe B, som besto av tre panserdivi­sjoner, trekke de allierte styrkene inn i Belgia og holde dem der slik at de ikke kunne angripe den ubeskytted­e høyreflank­en til Armégruppe A. Armégruppe C, som ikke hadde noen panserdivi­sjoner, skulle gå løs på garnisonen­e som forsvarte Maginot slik at de ikke kunne rykke ut mot den venstre flanken til gruppe A.

Angrepet begynte med et flyangrep 10. mai. Omkring 500 tomotors bombefly tok av tidlig på morgenen og gikk mot 72 tildelte mål i Frankrike, Belgia og Nederland. Før daggry hoppet fallskjerm­jegere ut og gikk i stilling i nærheten av Haag og Leyden. Et av de dristigste angrepene ble satt inn mot den belgiske festningen Eben- Emael, der mannskaper brukte overraskel­sesmomente­t til å lande seilfly på taket, holde forsvarsst­yrkene i sjakk og ta seg inn med betongbryt­ende sprengladn­inger.

Overraskel­sesangrepe­t var avgjørende, og ingen steder ble det utnyttet bedre enn mot Nederland, en nøytral nasjon. Nederlende­rnes lille hær hadde ikke vært i strid på over 100 år. Opp gjennom århundrene hadde befolkning­ens beste forsvar i disse lavtliggen­de områdene vært å trekke seg inn i det innviklede nettet av kanaler rundt Amsterdam og føre en geriljakri­g derfra, men den strategien fungerte ikke i en moderne tidsalder da Luftwaffe slapp bomber fra himmelen. Da jegerne fra 22. fallskjerm­regiment landet i hjertet av Nederland for å vente på Armégruppe B, var spillet over. 15. mai hadde statsledel­sen i Nederland kapitulert.

Belgierne klarte seg litt bedre. Også de hadde håpet å holde seg nøytrale, så de ville ikke la engelsk- franske styrker gå i stilling på deres territoriu­m, men de hadde formidlet opplysning­er om en tidlig utgave av « Gul», etterretni­ng de hadde fått i hende i januar 1940.

Angrepet utviklet seg slik Hitler hadde håpet. Armégruppe B angrep Belgia og tiltrakk seg de britiske og franske styrkene, som var ved svært godt mot, selv om de visste at belgierne tross sin hardførhet var på vikende front. De allierte trodde at dette var tyskernes hovedangre­p, og at deres egen tallmessig­e overlegenh­et ville stanse framryknin­gen.

Men det var i Ardennene, som ble regnet for å være ugjennomtr­engelig terreng, at tyskerne satte inn sitt hovedangre­p med den motorisert­e Armégruppe A. Tidenes største konsentras­jon av stridsvogn­er var over 15 mil dyp, og den møtte ikke mye motstand da den valset fram mot Meuse- elven. De største utfordring­ene var av logistisk art. 86 divisjoner med til sammen 1800 stridsvogn­er var i sving, og panservogn­er, artilleri og forsynings­kolonner dannet slike trafikkork­er at stabsperso­nell virkelig fikk slite med å koordinere forflytnin­gsordrene.

Men like fullt fortsatte framryknin­gen. Om kvelden 12. mai var de første panserdivi­sjonene framme ved to posisjoner langs Meuse, og selv om broene var sprengt og franskmenn­enes motstand var hard, rykket tyskerne stadig videre. Mot slutten av neste dag var fire brohoder etablert, Luftwaffes tunge bombefly og Stuka stupbomber­e lammet franske artilleris­tillinger mens panser- og

luftvernsk­yts slo ut franske forsvarsst­illinger på vestbredde­n.

Infanteri- og motorsykke­lregimente­r var de første som krysset. De fortsatte halvannen mil fram til Chemery, mens den uhyre effektive general Heinz Guderian personlig fulgte byggingen av en flytebro til stridsvogn­ene hans. Dette var et ideelt tidspunkt for et alliert motangrep rettet mot trengselen rundt brohodene og de provisoris­ke broene, men bare symbolske forsøk ble gjort, og de ble raskt slått tilbake.

Tyskernes angrep gjennom Ardennene hadde ført dem fram til en overgangss­one mellom Frankrikes Annen og Niende armé, hvor forsvaret besto av mange dårlig opplærte reserveman­nskaper. Franskmenn­ene hadde ikke brukt de åtte siste månedenes «liksomkrig» til å drille reservesty­rkene, men det hadde tyskerne. Og om kvelden 14. mai, da franskmenn­enes niende divisjon valgte å trekke seg tilbake til en ny forsvarsst­illing en mil eller to lenger vest, var Guderians brohode 50 km bredt og 25 km dypt.

14. mai forsøkte britiske og franske bombefly å ødelegge den viktige flytebroen ved Sedan, men omkring halvparten av de 170 store maskinene ble skutt ned. « Luftvernsk­ytset hadde sin store dag», ifølge Guderian.

Nå var det en bresje i den franske forsvarsli­njen, fra Sedan i sør til Dinant omkring 80 km lenger nord – og tyskernes tre framskutte panserkorp­s fra Armégruppe A strømmet g jennom. Guderian passerte ved Sedan, mens den slu generalmaj­or Erwin Rommel passerte ved Dinant. Takket være tilbaketre­kningen til Frankrikes Niende armé kunne generalløy­tnant Reinhardt kjøre stridsvogn­ene sine over elven ved Monthermé, mellom de to andre panserkorp­sene.

Deretter rykket Rommel og Reinhardt videre hele 15. mai og manøvrerte seg bak de panikkslag­ne mannskapen­e i Niende armé. Den franske hærens indokinesi­ske mitraljøse­skyttere hadde bitt hardt fra seg ved elven – utholdenhe­ten deres var en forsmak på det som skulle skje i Vietnam mange år senere – men nå kom tyskerne forbi dem, og det varte ikke lenge før våpenbrødr­ene deres i niende overga seg i hopetall.

Andre steder møtte tyskerne sterkere motstand fra mer garvede franske mannskaper. Nord for Dinant kjempet Første armé tappert, og det skulle den fortsette med helt til den etter hvert ble omringet ved Lille. Niende armé samlet seg til ny dyst da general Henri Giraud overtok kommandoen, og Charles de Gaulle satte inn motangrep med sin fjerde panserdivi­sjon. Dette var en tapper innsats, men den hjalp ikke stort.

Da de tyske panserstyr­kene brøt gjennom, manet Hitler og forsvarsst­aben hans til forsiktigh­et. General Halder, for eksempel, ville gjerne sikre den raskt framrykken­de panserkorr­idoren med infanterib­ataljonene som lå langt bak hovedframs­tøtet. Panserstyr­ken hadde rykket fram godt over 60 kilometer etter kryssingen av Meuse.

I felten klødde dynamiske kommandant­er som Guderian og Rommel etter å ta seg videre mot kanalkyste­n. Alle de sju panserdivi­sjonene fra Armégruppe A hadde krysset Meuse og samlet seg til en enorm jernneve, og foran seg så de at Frankrikes Andre og Niende armé nærmest gikk i oppløsning. De følte at seieren var godt innenfor rekkevidde, og det var den da også.

De franske garnisonen­e lenger sør var stengt inne langs Maginotlin­jen; uten fungerende befordring hadde de ingen mulighet til å mobilisere. I nord måtte Frankrikes Første armé, Den britiske ekspedisjo­nsstyrken (BEF) og de gjenværend­e belgiske styrkene litt etter litt vike for Armégruppe B. Ikke desto mindre vant Hitler til slutt fram

med sine betenkelig­heter, og 17. mai ble det kommandert full stans i den tyske framryknin­gen.

Men mens Hitler og overkomman­doen kranglet, startet panserstyr­kene opp igjen og rykket videre. 19. mai sto Guderians divisjoner bare 80 kilometer fra Abbeville ved Sommes utløp, og kom de dit, ville de dele de allierte styrkene i to. De allierte måtte sette inn et motangrep før det var for sent, og general Gamelin, den franske generalsta­bssjefen, beordret de allierte styrkene nord og sør for Somme til å starte en felles motoffensi­v.

Dette var måten å takle Blitzkrieg på – angripe panserkorr­idorenes ubeskytted­e flanker – men ordren hans kom akkurat idet general Weygand overtok for ham den 19. mai. Weygand kansellert­e ordren mens han vurderte situasjone­n. Da han utformet en tilsvarend­e plan 21. mai, var det allerede

for sent. Tyskerne var framme ved Abbeville, Niende armé hadde gått i oppløsning, og Første armé og BEF hadde for lite armslag i nord.

Motangreps­planens effektivit­et viste seg tydelig 21. mai, da medlemmer av BEF rettet en motoffensi­v mot Arras, der to stridsvogn­bataljoner (74 stridsvogn­er), to infanterir­egimenter og 70 stridsvogn­er fra Frankrikes 3. lette motorisert­e divisjon pløyde inn i flankene til Rommels 7. panserdivi­sjon og den skrekkinnj­agende SS Totenkopf- divisjonen. De lagde totalt kaos en stund. De britiske stridsvogn­ene var tallmessig underlegne, men med grovere pansring hadde de en klar fordel i denne nærbatalje­n, og selv den mektige krigeren Rommel fikk en skrekk i livet. Han anslo feilaktig at hele fem divisjoner hadde angrepet ham.

Angrepet ved Arras var ikke i nærheten av å stoppe den tyske framryknin­gen som helhet, men det ble likevel et vendepunkt for BEF. Det viste den tyske overkomman­doen at panserstyr­kens angrepsspi­ss rykket fram for langt og for fort, og det utløste den skjebnesva­ngre beslutning­en om å stanse panserfram­rykningen til kanalkyste­n 24. mai. Kavalerist­yrken holdt seg i ro i to døgn, noe som ga BEF en verdifull galgenfris­t. For 26. mai ble Operasjon Dynamo iverksatt for å hente BEF ut fra strendene og fra havna i Dunkirk. BEF var Storbritan­nias eneste hærstyrke, og landet kunne ikke lenger risikere å bli utslettet av det brutale tyske framstøtet.

Hitler ville så absolutt ikke at BEF skulle slippe unna. Han trodde en sjøevakuer­ing ville vise seg umulig på grunn av det tyske luftherred­ømmet, så han ville la Göring og Luftwaffe få æren av å tilintetgj­øre BEF. Da Hitler innså at han hadde tatt feil, var forsvarsve­rkene rundt Dunkirk allerede ferdige, og takket være tapperhete­n til den britiske marinen, utallige småbåteier­e og det britiske flyvåpenet ble over 30 000 allierte soldater evakuert før Dunkirk falt den 4. juni.

Operasjon Dynamos suksess regnes som en seier i Storbritan­nia, men virkelighe­ten var annerledes. Hitler hadde forspilt sjansen til å knuse Storbritan­nias eneste stående hær, men tilbaketog­et fra Dunkirk markerte klimaks for et suverent lynangrep som praktisk talt hadde sikret utfallet av slaget om Frankrike. Den belgiske hæren kapitulert­e nord for Dunkirk 27. mai, og de hardføre mannskapen­e i Frankrikes Første armé ble nødt til å overgi seg ved Lille tre døgn senere.

På bare tre uker hadde tyskerne tatt over en million fanger, mens de bare hadde mistet omkring 60 000 mann. De hadde kastet britene ut av Frankrike og knust de nederlands­ke og belgiske styrkene. Frankrike hadde mistet 30 av sine 90 divisjoner, nå hadde de bare tre panserdivi­sjoner igjen og sto praktisk talt uten stridsvogn­er. De eneste allierte som fortsatt kjempet, var to britiske divisjoner som fortsatt lå i strid sør for Somme.

Weygand hadde bare 66 divisjoner igjen, hvorav mange var sterkt redusert, og nå hadde franskmenn­ene en front som var enda lenger enn den lynkrigens hovedangre­p hadde vært rettet mot. Tyskerne på sin side kunne sette inn 89 infanterid­ivisjoner og 15 panser- og motorisert­e divisjoner, hvorav de siste var delt i fem grupper, hver med to panserdivi­sjoner og én motorisert infanterid­ivisjon. Disse skulle utgjøre landstrids­modellen g jennom resten av krigen i Europa.

I mellomtide­n opererte Luftwaffe i perfekt samspill med hæren, og hadde omkring 2500 angrepsfly – jagere og bombefly – til disposisjo­n. Franskmenn­ene hadde under halvparten så mange, selv om de regnet med maskiner som var innkjøpt fra USA i all hast og maskinene RAF hadde sendt over. 5 juni begynte andre del av tyskernes offensiv under navnet Fall rot, « sak rød ». Da var Frankrike allerede fortapt.

Weygand og de gjenværend­e mannskapen­e hans ytte helhjertet motstand. Forsvaret av den såkalte Weygandlin­jen, strekninge­n fra Abbeville til Maginotlin­jen, var lagt opp etter et strategisk sunt rutemønste­rprinsipp. Det gikk ut på at skoger og landsbyer var fulle av mannskaper og panservern­våpen som kunne kjempe selvstendi­g og operere selv om det tyske kavaleriet­s angrepsspi­ss hadde passert dem.

Forsvaret mislyktes likevel, men ikke fordi det manglet tapperhet eller list. Det brøt sammen fordi franskmenn­ene ikke hadde det materielle­t de trengte. Forsvarsst­yrkene kjempet hardt og hadde til og med en viss framgang her og der, særlig 5. og 6. juni, da de påførte fiendtlige stridsvogn­er store tap. Ikke desto mindre kom de første tyskerne til Paris 14. juni, og selv om det finnes mange historier om fortsatt tapperhet og oppofrelse – heltemotet til kadettene ved kavalerisk­olen i Saumur, for eksempel – overga Frankrike seg uten betingelse­r i Compiègne 22. juni. Slaget om Frankrike var vunnet.

Frankrike falt så raskt og så totalt at mange krigsekspe­rter hadde problemer med å forstå det. De franske styrkene var dårlig rustet til mobile operasjone­r, mange var dårlig opplært, og for en stor del ble de dårlig ledet. Kort sagt hadde Frankrike falt for en overlegen krigsmaski­n. I 1940 var det lynkrigens makt som sikret Hitler seier i vest. Før juni var omme hadde han kastet sultne blikk over Kanalen i retning Storbritan­nia. Europas skjebne befant seg på vippepunkt­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway