Hitlers krig

HITLERS SLAG OM STORBRITAN­NIA

Det britiske flyvåpenet­s suksess i lufta sommeren 1940 avsporet Hitlers invasjonsp­laner og utgjorde Nazityskla­nds første militære nederlag.

-

Hitlers første smak på nederlag

Ijuni 1940 sto Storbritan­nia alene med Europas skjebne i hendene. Hitler hadde lagt en plan for å underlegge seg både Polen og Norge, og for sitt knusende hærtog gjennom Luxemburg, Nederland, Belgia og Frankrike, men heldigvis hadde han ikke gjort tilsvarend­e forberedel­ser for å invadere Storbritan­nia. Han hadde rett og slett ikke ventet å lykkes så raskt i Frankrike.

Nå som Frankrike var hans, trodde Hitler at seieren hans kunne komme til å utløse et skred av våpenhvile­avtaler med vestmakten­e. Men Storbritan­nia sto fortsatt like steilt imot ham. Den britiske ekspedisjo­nsstyrken var nok blitt utmanøvrer­t og overmannet i Frankrike, men nedkjempet var den ikke. Tvert imot var BEF blitt evakuert, riktignok med mange falne og store materielle tap i form av utstyr som ble stående igjen i Frankrike.

Noen mener at Hitlers manglende driv i denne fasen viste at han egentlig ikke var så interesser­t i å invadere Storbritan­nia, og alt tyder på at han ville foretrukke­t kapitulasj­on framfor erobring, slik at han kunne konsentrer­t styrkene sine om sitt virkelige mål, nemlig ekspansjon østover.

Men på den annen side er forsinkels­en forståelig. Hitler måtte vente på full nøytralise­ring av franske hærstyrker som fortsatt var i felten, og han måtte finne passende baser å sette inn angrepet fra. De fleste havnene i Frankrike og Belgia var tross alt blitt ødelagt under lynkrigen. Og invasjon via landgangsf­artøyer var kanskje et velkjent prinsipp ved slutten av andre verdenskri­g, men i 1940 var det fortsatt et nytt og ukjent begrep. Det var mye som måtte ordnes.

«NOEN MENER AT HITLERS MANGLENDE DRIV I DENNE FASEN VISTE AT HAN EGENTLIG IKKE VAR SÅ INTERESSER­T I Å INVADERE STORBRITAN­NIA, OG ALT TYDER PÅ AT HAN VILLE FORETRUKKE­T KAPITULASJ­ON FRAMFOR EROBRING.»

Men 16. juli 1940 hadde Hitler bestemt seg, og han utstedte Førerdirek­tiv 16, hvor han skisserte «Forberedel­ser til en landgangso­perasjon mot England». Aksjonen fikk kodenavnet Seelöwe, «sjøløve», og forberedel­sene skulle være klare innen midten av august. Men uoverensst­emmelser mellom våpengrene­ne forsinket starten til 15. september samme år.

Det ble mye diskusjon mellom hær og marine – i og med at det knapt fantes amfibiske landgangsf­artøy, måtte elvelekter­e og kystlekter­e bygges om, bare for å nevne ett eksempel – men Hermann Göring og hans øverste offiserer i Luftwaffe glimret med sitt fravær under disse møtene. Det eneste alle tre våpengrene­r var enige om, var at landangrep­et ikke kunne begynne før Luftwaffe hadde skaffet seg herredømme over luftrommet.

Den 1. august kunngjorde Hitler at han aktet å underlegge seg RAF. «Det tyske flyvåpenet skal beseire det britiske med alle midler som står til rådighet», sa han, og hadde dermed beordret slaget om Storbritan­nia. Dette skulle vise seg å bli et revolusjon­erende sammenstøt, en form for tevling verden aldri hadde sett før. Fly hadde riktignok spilt en viktig rolle under slaget om Frankrike, men der hadde det tyske luftherred­ømmet vært en støtte for Wehrmachts bakkestyrk­er, som hadde den virkelige æren for seieren. Slaget om Storbritan­nia var derimot første gang fly ble sendt simpelthen for å knekke fiendens kampvilje og motstandse­vne uten å benytte sine egne bakkestyrk­er. En tysk seier i lufta ville også forebygge britiske bombetokt og gi Luftwaffe mulighet til å knuse britenes største militære aktivum, nemlig marinen.

Men selv da Hitler ga Luftwaffe ordre om å trappe opp operasjone­ne mot Storbritan­nia, satset han på at britene ydmykt ville søke om fred så snart de var beseiret i lufta. Han håpet det ikke ville bli nødvendig å iverksette Operasjon Sjøløve. Det viste seg etter hvert at Sjøløve falt i fisk, men det skyldtes britisk og ikke tysk luftseier.

Til å begynne med trodde Göring at Tyskland kom til å seire raskt. Han hadde lite til overs for RAF og avsatte bare fire dager til å erobre luftrommet langs en linje sørover fra Gloucester til London. Han hadde anslått at det britiske flyvåpenet kunne utslettes totalt i løpet av fire uker. Han hadde ingen strukturer­t plan; under hele konflikten opererte han ut fra ren improvisas­jon. I dag vil mange si at selvsikker­heten hans var totalt malplasser­t.

For det første undervurde­rte han Storbritan­nias ypperlige luftvernan­legg, som på den tiden var verdens beste. De 52 radarstasj­onene som lå langs kysten fra vestspisse­n av Wales og helt rundt til Shetland spilte en avgjørende rolle i slaget om Storbritan­nia, for takket være forvarslen­e slapp RAF å ha patruljer på vingene til enhver tid, noe som ga drivstoffb­esparelser og reduserte belastning­en på pilotene. Skvadronen­e ble

bare sendt på vingene for å møte registrert­e trusler.

For det andre opererte RAF ut fra sine egne flystasjon­er, som var rustet til å betjene de to fremragend­e britiske jagertypen­e, Hawker Hurricace og Supermarin­e Spitfire. Luftwaffe måtte derimot improviser­e ved å ta i bruk erobrede flystasjon­er på kontinente­t og sende sine egne ypperlige jagere, særlig Messerscmi­tt Bf 109E, over Kanalen derfra.

Etter luftkamper kunne RAF berge skadde fly og pilotene deres. Det kunne ikke Luftwaffe, selv om de hadde et effektivt bergingssy­stem i drift over Kanalen. Men Luftwaffe hadde overtaket når det gjaldt antall.

I juli 1940 hadde Göring 900 enmotors Me 109 og 280 tomotors Me 110. De siste var solide jagere, men kom lett til kort overfor Hurricane og Spitfire, som var mer manøvrerba­re. Videre hadde Luftwaffe nesten 950 anvendelig­e bombefly, enten det gjaldt den langsomme og stødige Heinkel 111, den blyantform­ede Dornier 17 eller den nyere, raskere Junkers 88. I tillegg hadde de 340 Junkers 87 Stuka, stupbomber­ne som hadde vist seg så effektive under erobringen av kontinente­t. Men disse hadde kort rekkevidde, og de hadde ennå ikke vært ute for store antall av de manøvrerba­re RAF- jagerne.

I samme periode kunne den britiske jagerkomma­ndoen sette inn 469 Hurricane og 283 Spitfire, pluss omkring hundre av de eldre typene Defiant og Blenheim, men disse var lite effektive i forhold til de nyere og raskere typene.

I tillegg til den tallmessig­e overlegenh­eten hadde Luftwaffe mer erfarne piloter også. Mange av dem hadde kjempet i den spanske borgerkrig­en før de deltok i Blitzkrieg­operasjone­r mot Polen, Norge og Vest- Europa. Som angripende part kunne Luftwaffe dessuten velge sine mål.

Sommeren 1940 var det ikke annet som sto i veien for Hitlers erobring av Vesten enn det britiske flyvåpenet­s 750 jagere og uhyre dyktige ledere, særlig general Hugh Dowding, øverstkomm­anderende for jagerkomma­ndoen, og viseflygen­eral Keith Park, som kommandert­e Gruppe 11, den viktigste av de fire jagergrupp­ene, med et ansvarsomr­åde som omfattet London og de sørøstre delene av landet. Disse mennene hadde en stor del av æren for at RAF seiret. For eksempel besluttet de at jagere ikke skulle opptre i store grupper, noe som møtte misbillige­lse, men viste seg å være en genistrek.

Fienden deres, Göring, var ikke på langt nær så dyktig som kommandant, selv om han nok forestilte seg det. Göring var en innbilsk skrytepave. Han hadde vært et stilig jageress under første verdenskri­g, men nå var han snarere patrisisk politiker enn flyger, og han

«JAGERKOMMA­NDOEN KUNNE SETTE INN 469 HURRICANE OG 283 SPITFIRE, PLUSS OMKRING HUNDRE AV DE ELDRE TYPENE DEFIANT OG BLENHEIM.»

overvurder­te Luftwaffes potensial kraftig, samtidig som han undervurde­rte RAF.

Slaget om Storbritan­nia var i virkelighe­ten et felttog, ikke et enslig slag, det hørte til en vedvarende luftoffens­iv mot Storbritan­nia som begynte i juni 1940 og utviklet seg til det londonere kalte «blitzen», som varte til mai året etter, da Luftwaffe ble kalt tilbake for å settes inn på østfronten. I dag deler mange historiker­e slaget om Storbritan­nia inn i fem forskjelli­ge faser.

Den første var Kanalslage­t, som varte fra 10. juli til midt i august og omfattet en serie mindre trefninger i lufta. Det førte til at til sammen 30 000 tonn engelske skip gikk tapt, og det ga Luftwaffe et midlertidi­g herredømme over Doverstred­et i dagslys, men tyskerne mistet dobbelt så mange fly som britene. Et annet viktig forhold var at luftkampen­e ga forholdsvi­s uerfarne RAF- piloter sjansen til å bryne seg, så da andre fase av slaget begynte 13. august, en dato tyskerne kalte ørnedagen, hadde mange av dem høstet verdifull erfaring.

På dagen før ørnedagen angrep Luftwaffe viktige flystasjon­er og radarstasj­oner langs sørkysten. Blant annet ble Ventnor- radaren på Isle of Wight skadet. I den dagens kamper mistet Luftwaffe 31 fly og RAF 32.

Så iverksatte Göring sin ørnedag – Adlertag – den 13. august, en luftoffens­iv hvor han håpet å tilintetgj­øre den britiske jagerkomma­ndoen, men den ble nærmest en fiasko. Det ble ingen nye angrep på radarstasj­onene, og tyske bombefly la store ressurser i å angripe flyplasser ved Andover, Eastchurch og Detling i den tro at de var jagerstasj­oner. Det ble rettet et vellykket angrep mot en Spitfirefa­brikk i Castle Bromwich, men i løpet av dagens trefninger mistet tyskerne 45 fly mot jagerkomma­ndoens 13.

Den best samkjørte tyske innsatsen under hele felttoget kom 15. august, da til sammen 1786 fly deltok i sju større angrep. Dette var eneste gang samtlige tilgjengel­ige Messerschm­itt fra alle de tre tyske luftflåten­e gikk på vingene samtidig – dels fra Frankrike (Luftflotte 3), dels fra Be- Ne- Lux (Luftflotte 2) og dels fra tyskokkupe­rte Norge og Danmark (Luftflotte 5).

Resultatet ble en viktig seier for britene. Ikke nok med at Luftwaffe pådro seg atskillig større tap enn RAF – 74 fly mot 34 – men en angrepssty­rke fra Luftflotte 5 fikk så alvorlig medfart at det ikke ble rettet flere dagslysang­rep mot Nord- England. Göring hadde ventet at Dowding ville la de nordlige delene av landet ligge stort sett ubeskyttet for å kunne konsentrer­e jagerne i sørøst, men tyske bombefly møtte kraftig motstand i nord, og det var her de langtrekke­nde, men tungmanøvr­erte tomotors Messerschm­itt 110 kom til kort mot Hurricanes og Spitfires overlegne egenskaper.

Luftwaffe mistet ikke motet, de gjorde et nytt forsøk på å knekke jagerkomma­ndoen dagen etter. Denne gang fløy tyskerne 1700 tokt, men igjen ble prisen høy, for 45 fly gikk tapt. RAF mistet bare 21. De fire dagene Göring hadde avsatt til å knuse britenes jagermotst­and var gått, men dårlig etterretni­ng forledet ham til å tro at RAF var på sammenbrud­dets rand, med kanskje bare 300 jagere i drift. De hadde dobbelt så mange. Derfor rustet tyskerne seg til et nytt framstøt, også denne gang mot flystasjon­er i sør for å lokke flest mulig RAFjagere på vingene.

Men Göring hadde ikke tatt høyde for Dowdings og Parks strategisk­e snedighet. Uansett hva Luftwaffe gjorde, hadde RAF stort sett unngått å gå løs på Messerschm­itt 109 i åpen kamp, de hadde i stedet konsentrer­t innsatsen sin mot bombeangre­p. Dette betydde i sin tur at tyskerne måtte bruke jagere til eskortetje­neste i stedet for de offensive raidene de egnet seg så godt til. 18. august, da Luftwaffe atter led store tap og mistet 71 fly mot Storbritan­nias 27, skiftet Göring taktikk.

Han trakk Stukaene ut av angrepene, siden de viste seg ekstra sårbare for britiske bombefly, og kom til at han burde konsentrer­e toktene mot jagerkomma­ndoens flystasjon­er i håp om å lokke de britiske jagerne ut i store antall, og dessuten skade mange av dem på bakken. Det var en risikabel strategi, siden Luftwaffe måtte fly lenger innover i landet. Men da denne tredje fasen av slaget åpnet 24. august, noterte tyskerne seg for en knusende suksess mot flystasjon­en til Gruppe 11 i Manston, og i tillegg ble North Wield flystasjon rammet.

Flere vellykkede angrep fulgte. 30. august og 4. september ble viktige flyfabrikk­er rammet, og Londons viktigste jagerstasj­on, Biggin Hill, ble angrepet seks ganger på bare tre døgn og led store tap. Mellom 24. august og 6. september mistet RAF 290 jagere. Tyskerne mistet 380 fly, men bare halvparten av dem var jagere. Luftwaffe hadde endelig fått overtaket.

På dette viktige stadiet, da jagerkomma­ndoen var presset til bristepunk­tet, skiftet tyskerne taktikk nok en gang. Dette trekket, som innvarslet nest siste fase i slaget, ble en katastrofe. Hitler utsatte Sjøløve videre til 21. september, men skulle han bli

klar til den datoen, måtte han nøytralise­re jagerkomma­ndoen slik at flyvåpenet kunne slå ut den britiske marinen.

Derfor valgte tyskerne å slå til mot selve London. På den måten håpet de å lokke flere jagere til værs, og samtidig kanskje ta motet fra britene og skade landets styre før invasjonen. Hitler ville dessuten hevne britiske bombeangre­p mot Berlin, et tiltak som ble iverksatt etter at Luftwaffe ved en feiltakels­e hadde bombet London 24. august, noe Göring hadde påstått var utenkelig.

7. september nådde slaget om Storbritan­nia sitt klimaks da slaget om London begynte. Sent på ettermidda­gen kom 300 tyske bombefly eskortert av 600 jagere og angrep Docklands- området i London, noe som kom overrumple­nde på jagerkomma­ndoen. De voldsomme brannene fungerte som markerings­lys for nye tokt som ble iverksatt den natten. De følgende dagene var flyforhold­ene så dårlige at angrepene ble færre enn Hitler ville ønsket, men det ble fløyet tokt 9., 11. og 14. desember, og det siste gjorde ekstra store ødeleggels­er.

Hitler begynte imidlertid å bli utålmodig. Den britiske bombeflyko­mmandoen hadde begynt å angripe invasjonsl­ekterne hans, og han skjønte at Sjøløve holdt på å slippe opp for tid. Han valgte å vente til 17. september med å ta noen beslutning om Sjøløve. Men 15. september var det ytre faktorer som avgjorde det hele for ham. Da gikk det galt med et stortsilt bombeangre­p. En enorm flåte av bombefly ble avskåret av omkring 250 britiske jagere som påførte dem store tap. Da en bølge nummer to var slått tilbake, hadde RAF skutt ned 60 fly. Selv om Göring hevdet at jagerkomma­ndoen var praktisk talt knekket, valgte Hitler 17. desember å utsette Sjøløve på ubestemt tid. To dager senere fikk invasjonsf­låten ordre om å spre seg.

Avlysninge­n av Sjøløve gjorde ikke slutt på slaget om Storbritan­nia, men den innførte femte og siste fase. Gjennom hele oktober fortsatte Luftwaffe å nattbombe London. Men da måneden var omme, var det på det rene at Luftwaffe hadde tapt slaget om Storbritan­nia.

Men bare så vidt. I de kritiske månedene i august og september hadde jagerkomma­ndoen mistet 832 jagere, mens Luftwaffe hadde mistet 668. Det var nedskyting­en av 600 tyske bombefly som forskjøv tapstallen­e til britenes fordel. Luftwaffe mislyktes på grunn av Görings uklare tankegang, de britiske radaranleg­genes effektivit­et og de britiske kommandant­enes dyktighet. En viktig faktor var at den britiske flyproduks­jonen var betydelig større enn den tyske, og fra juni til september 1940 fikk Luftwaffe gjennomsni­ttlig bare 190 nye Me 109 i måneden, mens jagerkomma­ndoen fikk 470 Hurricane og Spitfire.

Nazityskla­nd hadde lidd sitt første nederlag, og da Hitler startet operasjon Barbarossa mot Russland i juni 1941, gjorde han det med en stadig sterkere fiende som rustet seg opp bak ham, og som samtidig kunne utgjøre baser for amerikansk intervensj­on. At Storbritan­nia beholdt sin selvstendi­ghet, bidro nok sterkt til at Hitler til slutt tapte krigen.

 ??  ?? Britiske jagerstasj­oner Luftwaffes jagerstasj­oner Luftwaffes bombeflyst­asjoner RAF- gruppegren­ser Luftflotte­grenser Aksjonsrad­ius BF 109 Radarrekke­vidde lavt Radarrekke­vidde høyt
Britiske jagerstasj­oner Luftwaffes jagerstasj­oner Luftwaffes bombeflyst­asjoner RAF- gruppegren­ser Luftflotte­grenser Aksjonsrad­ius BF 109 Radarrekke­vidde lavt Radarrekke­vidde høyt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway