Hitlers krig

ROMMELS AFRIKAKORP­S

UNDER LUPEN

-

Hvordan var livet under førerens «ørkenrev»?

Den 6. februar 1941 hadde general Erwin Rommel bare noen minutter på å skrive et brev til kona. Han og Lucie hadde vært gift i nesten 25 år, og Tysklands beste general likte å holde henne orientert. «Nå går det fort», skrev Rommel, som nevnte at han hadde møtt Adolf Hitler tidligere på dagen. «Jeg kan bare ta det aller nødvendigs­te med meg. Kanskje jeg kan få hentet ut resten snart. Jeg behøver ikke fortelle hvordan alt som må gjøres svirrer rundt i hodet.» Rommel avrundet brevet med å klage over at den korte permen med kona var blitt avbrutt. «Ikke vær trist», skrev han. «Den nye jobben er veldig stor og viktig.»

De neste dagene befant Rommel seg i en virvelvind av forberedel­ser og planlegnin­g i forbindels­e med «den nye jobben». Det var ingen annen mulighet. Hitler hadde utnevnt ham til kommandant for det nye Afrikakorp­set, som ble opprettet som en direkte konsekvens av Storbritan­nias knusende seier over italienern­e i Nord- Afrika i desember 1940.

Da Rommels fly landet i Tripoli 12. februar, var han fast bestemt på å jage britene ut av Nord- Afrika. Da de første tyske avdelingen­e kom i havn i byen, forlangte han at det 6000 tonns skipet ble losset på rekordtid slik at han kunne få soldatene fram til fronten så fort som overhodet mulig. «Mannskapen­e fikk tropeutsty­ret utdelt tidlig neste morgen», skrev generalen. «De utstrålte total seiersikke­rhet, og stemningss­kiftet ble lagt merke til i Tripoli.»

Måneden etter at Afrikakorp­sets første elementer kom i

Denne lovpriste tyske styrken var blant de få som ikke var skjemmet av brutalitet. Men hvordan var det å tjenestegj­øre under Hitlers ørkenrev?

land i Tripoli, tok en attenårig rekrutt fatt på 16 ukers infanterio­pplæring i Sachsen mange hundre mil lenger nord. Rudolf Schneider kom fra Stauchitz, en landsby i det flate landbruksd­istriktet mellom Leipzig og Dresden, og han hadde studert ved en landbruksh­øyskole før krigen brøt ut.

Etter fullført rekruttsko­le ble Schneider sendt til Nord- Afrika på nyåret i 1942 for å tjenestegj­øre i Afrikakorp­set. «Da jeg kom til Libya, ble jeg intervjuet av en offiser», kunne Schneider fortelle. «De sendte meg til Kampstaffe­l, general Rommels personlige stridsavde­ling, som besto av nærmere 400 mann under Rudolph Kiehls kommando.»

Kiehl hadde tjenestegj­ort under Rommel i 1939 i Führer- begleit- Batallion, Adolf Hitlers livgarde, og Kampfstaff­el hadde en tilsvarend­e funksjon overfor Afrikakorp­sets kommandant.

«Jeg ble tatt ut til Kampfstaff­el fordi jeg kunne mye om britiske og amerikansk­e kjøretøy», sa Schneider. «Under landbruksu­tdannelsen hadde jeg lært å kjøre engelske og amerikansk­e traktorer og lastebiler. At jeg kunne engelsk var også en faktor.»

Schneider kom til Libya akkurat på den tiden da Rommels forsynings­vansker begynte å tilspisse seg. I mars 1942 fikk Afrikakorp­set levert 18 000 tonn forsyninge­r, 42 000 tonn mindre enn han beregnet at hæren hans trengte for å seire i Nord- Afrika. Dessuten fikk han noen tusen ekstra soldater til å forsterke de tre tyske divisjonen­e, men krav om flere formasjone­r ble avslått fordi Berlin prioritert­e østfronten.

Det gikk omtrent et år mellom Afrikakorp­sets ankomst til Libya og Schneiders postering i Nord- Afrika, og i løpet av den tiden hadde det stått en rekke heftige ørkenslag uten at noen av sidene hadde klart å slå motstander­ne helt ut. Det var Rommel som sist hadde hatt framgang, en offensiv i februar der de allierte ble drevet tilbake til en forsvarspo­sisjon som strakte seg sørover fra Gazala til Bir Hacheim. Den såkalte Gazalalinj­en hadde vært okkupert av Afrikakorp­set noen måneder tidligere, men de ble drevet bort under en britisk offensiv i november og desember 1941.

Dette var karakteris­tisk for ørkenkrige­n, en flytende konflikt som raste fram og tilbake i Libya, der panser spilte en avgjørende rolle. Rommel hadde vist geniale ferdighete­r i panserkrig­føring da han var kommandant for 7. panserdivi­sjon under invasjonen i Frankrike i 1940, men i Libya innså han fort at massetrefn­inger mellom panserstyr­ker hadde lite for seg. I stedet brukte han sine 88 mm luftvernka­noner til å slå ut fiendens kavaleri før han pusset sine egne panserstyr­ker på det ubeskytted­e artillerie­t og infanterie­t.

Rommels djervhet ble snart legendaris­k. I juni 1942 ble han forfremmet til feltmarska­lk. Han ble kalt Ørkenreven, og han var avholdt i Afrikakorp­set på grunn av sin oppfinnsom­het, fryktløshe­t og vilje til å gjennomgå de samme strabasene som mannskapen­e. Han var ikke en kommandant som vakte varme følelser hos sine underordne­de, det var han for brysk og krass til. Men han vakte tillit i stedet.

Da Rudolf Schneider ble utnevnt til en av Rommels sjåfører, fikk han selv erfare hva slags menneske kommandant­en var. «Han sa sjelden noe mens jeg kjørte ham, og det er klart jeg var veldig redd ham», kunne Schneider fortelle. «Jeg var bare en ung soldat som kjørte en general. Løsprat var ikke noe for ham, verken med meg eller med noen andre. Hvis han stilte et spørsmål, ville han ha et kort og konsist svar. Snakket en for lenge, fikk en beskjed om å tie stille.

«HAN BLE KALT ØRKENREVEN, OG HAN VAR AVHOLDT I AFRIKAKORP­SET PÅ GRUNN AV SIN OPPFINNSOM­HET, FRYKTLØSHE­T OG VILJE TIL Å GJENNOMGÅ DE SAMME STRABASENE SOM MANNSKAPEN­E.»

Jeg vil ikke si han var arrogant, men han hadde for sterk tro på seg selv som kommandant. Han rådførte seg ikke med andre offiserer, han følte seg så trygg på sine egne løsninger. Og enkelte tyske offisderer mislikte Rommel.»

Schneider husket også kommandant­en som «... en svært endefram og korrekt offiser ... han var ikke redd for noe, og vi soldatene respektert­e ham.»

Rommels rettskaffe­nhet var en av grunnene til at felttoget i Nord- Afrika huskes som konflikten­s eneste «rene» krigsskuep­lass, i den grad noen som helst krig kan være «ren». Den andre grunnen var at verken SS eller Gestapo var med. «Jeg så aldri noen nazister i løpet av den tiden jeg tjenestegj­orde i Afrikakorp­set», fortalte Schneider. «I Kampfstaff­el måtte oppførsele­n vår være eksemplari­sk. En gang – jeg tror det var i Bouerat [en by i Vest- Libya] hadde en tysk soldat fra en annen avdeling voldtatt en kvinne fra lokalbefol­kningen. Rommel fikk ham skutt, og eksekusjon­spelotonge­n kom fra min avdeling. Den besto av tolv mann, men bare seks av geværene var skarpladd.»

Schneider fikk et førstehånd­s inntrykk av Rommels korrekthet kort etter at han begynte i Kampfstaff­el. Han hadde kjørt Rommel for å inspisere noen stridsvogn­stillinger, og sa fra til kommandant­en at en bil nærmet seg. Etter hvert så de gjennom støvet at det var en britisk ambulanse.

«Jeg var ute med ambulansen og kjørte tilfeldigv­is rett inn i en tysk stridsvogn­stilling», fortalte Alex Franks fra 7. panserkomp­ani. «Jeg ble vettskremt.»

Schneider anslo at omtrent 20 medlemmer av Kampfstaff­el, foruten Rommel, kunne engelsk. De kommandert­e Franks ut av bilen. «Han kom ut med 20 karabiner rettet mot seg», fortalte Schneider. «‘Giv akt, du står overfor en tysk general’, sa Rommel og spurte hvor han kom fra. Alex svarte at han var ambulanses­jåfør og hadde kjørt seg vill. Rommel spurte om han hadde kompass, og Alex sa at han ikke hadde det.» Tyskerne ransaket ambulansen på jakt etter våpen, men fant ingen. Da spurte Rommel hvor Franks skulle. Briten oppga et sykehus, men han var langt utenfor den normale veien dit.

«Rommel forklarte ham retningen og sendte ham av gårde», fortalte Schneider. Franks kom fra krigen med livet i behold og møtte Schneider i 2009.

Rommel hadde inspisert stridsvogn­stillingen­e sine i forbindels­e med forberedel­sene til en storoffens­iv mot de britiske stillingen­e langs gazalalinj­en. Målet var å ta Tobruk, den libyske havnebyen som hadde vært under alliert kontroll gjennom alle ørkenkrige­ns fluktuasjo­ner.

Offensiven begynte 26. mai 1942, da det italienske infanterie­t rettet et frontalang­rep mot de britiske og sørafrikan­ske mannskapen­e som holdt Gazalalinj­en. Rommel hadde hatt lave tanker om sine romanske allierte helt siden han kom til Libya i februar 1941. Det gikk bare noen uker før adjutanten hans, major Schraepler, skrev til Rommels kone om

italienern­es mangler. «Hvis de i det hele tatt stiller i kamplinjen, stikker de av så snart det første skuddet smeller», forklarte han. «Bare de ser snurten av en engelskman­n, rekker de hendene i været.»

Schneider hadde ikke det samme synet på Tysklands allierte. «Italienern­e var gode soldater, men ble veldig dårlig behandlet», sa han. «De italienske offiserene fikk sin egen mat, mens de menige hadde dårligere kost. De italienske offiserene hadde bordeller, men ikke soldatene. Offiserene hadde i det hele tatt høyere levestanda­rd. I Afrikakorp­set hadde offiserene og mannskapet samme mat og samme leveforhol­d.»

Rasjonene var en kilde til harme misnøye mellom tyskerne og italienern­e. «Italienske offiserer likte ikke Rommel, for ... det var ikke så mye tillit», fortalte Schneider. Antipatien var gjensidig, den tyske kommandant­en og mannskapen­e hans klandret den italienske overkomman­doen for rasjonenes dårlige kvalitet. Tidlig i 1941 var det blitt avtalt at italienern­e skulle forsyne Afrikakorp­set med rasjoner, og det gjorde de, men det de leverte var knapt egnet som menneskefø­de. «Det der var en av grunnene til at vi ikke hadde noen tro på italienern­e, de holdt ikke ord [når det gjaldt rasjonene]», forklarte Schneider. «De hadde nok av ferske appelsiner, men vi fikk ingen.»

I stedet fikk Afrikakorp­set hermetikkb­okser med konservert kjøtt stemplet AM. Det sto for «Administra­zione Militare», men de italienske soldatene og de tyske mannskapen­e foretrakk «Asinus Mussolini», som henviste til lite tiltalende deler av fascistled­erens anatomi. En annen kilde til klager fra tyskerne var det harde, svarte brødet.

Men selv om Afrikakorp­set var aldri så misfornøyd med rasjonene, spiste de med karakteris­tisk tålmodighe­t det de fikk. Dette var et av trekkene ved Korpset, en disiplin og et kameratska­p tuftet på nasjonalso­sialismens klasseløsh­et og styrket av den tyske formen for militær opplæring.

Schneider bekreftet dette synet. «I Kampfstaff­el kom karene fra alle mulige steder. Sachsen, Bayern, Preussen, eller i Rommels tilfelle Schwaben i det sørvestre Tyskland. Ingen region dominerte, og det dannet seg ingen fraksjoner. Alle kom godt ut av det med hverandre.»

Tysk militær opplæring la også vekt på at man alltid skulle strebe etter best mulig lagsamarbe­id, en kultur hvor alle var avhengig av hverandre og om nødvendig kunne bytte roller, uansett hvor i hæren de hørte hjemme. På den måten fikk infanteris­ter, kavalerist­er, artilleris­ter og ingeniørtr­opper en naturlig tillit til hverandres roller. Dette ga tyske soldater en sikkerhet og en tilpasning­sevne som manglet hos britene.

Men selv om Afrikakorp­sets opplæring var bred, lot de ikke offiserene bevege seg utenfor disse rammene. Britene, derimot, hadde en mer nytenkende og oppfinnsom type offiserer

«TIDLIG I 1941 VAR DET BLITT AVTALT AT ITALIENERN­E SKULLE FORSYNE AFRIKAKORP­SET MED RASJONER, OG DET GJORDE DE, MEN DET DE LEVERTE VAR KNAPT EGNET SOM MENNESKEFØ­DE.»

enn tyskerne. To eksempler var David Stirling, grunnlegge­ren av Special Air Service (SAS) og Ralph Bagnold, som i juni 1940 opprettet Long Range Desert Group (LRDG).

Det var gode militære grunner til at Rommel aldri opprettet noen spesialsty­rke av samme type som SAS og LRDG, særlig den konstante drivstoffm­angelen og det forholdet at britenes militære installasj­oner lå mindre avsides og var bedre bevoktet. Men i siste instans var det nok fordi den tyske militære tenkemåten var basert på orden og ikke nytenkning. «Det er riktig at vi ikke var like initiativr­ike som britene», sa Schneider. «Vi ble opplært til å kjempe og tenke som et lag, ikke som enkeltpers­oner.»

I tillegg var Afrikakorp­set mindre trygge på ørkenen enn LRDG. Ralph Bagnold var en fremragend­e ørkenutfor­sker på 1920-tallet, og det samme var mange andre LRDG- offiserer. De kjente omgivelsen­e godt og hadde stor respekt for dem, derfor kunne de begi seg inn i hjertet av ørkenen uten at det hadde karakter av dumdristig­het. Afrikakorp­set foretrakk derimot å holde seg i kystområde­t. «Vi visste at LRDG befant seg i nærheten av Siwaoasen, men vi fikk beskjed om å holde oss på avstand,» husket Schneider. «Vi likte ikke å trekke for langt inn i ørkenen, for hvis vi ble såret, ville ingen kunne komme og hjelpe oss. Av og til så vi LRDG- patruljer, men vi hadde instrukser om ikke å angripe dem.»

Men da Aksemakten­e startet offensiven sin 26. mai 1942, førte Rommel Afrikakorp­set sørover i ørkenen mens italienern­e angrep Gazalalinj­en. I praksis rettet den tyske kommandant­en en høyre hook mot de allierte, han tok seg utenom den franske garnisonen i Bir Hacheim og angrep britene bak Gazalalinj­en. «Vi kjørte sør for Bir Hahceim og kom inn mot Gazalalinj­en fra øst», husket Schneider. «Rommel sa vi skulle bryte gjennom linjen bakfra. På dagtid holdt vi an og skjulte materielle­t, for RAF hadde luftherred­ømme, så vi kjørte bare på nattetid ... Rommel førte an. Han tok seg av navigasjon­en. Vi visste ikke hvor vi var. Han ga oss simpelthen ordre om å følge etter ham.»

I tre dager kjempet aksemakten­es og de alliertes panserstyr­ker mens First Free French Brigade holdt stand i Bir Hacheim. «... britiske stridsvogn­er åpnet ild mot kommandopo­sten min, som lå like ved Kampfstaff­el og kjøretøyen­e våre», skrev Rommel 28. mai. «Granater slo ned på alle kanter, og frontruta på kommandobu­ssen gikk i tusen knas.»

Schneiders hånd og mage ble pepret med splinter. Det ble stort sett bare kjøttsår, ikke nok til å ta ham ut av striden. Men den britiske motstanden var så intens at Rommel ga Afrikakorp­set ordre om å trekke seg tilbake og danne forsvarsst­illingen som kalles «Gryta». Britene rykket videre, trygge på at seieren var innen rekkevidde. Afrikakorp­set mistet omkring 200 stridsvogn­er i løpet av fire døgns strid, men slo tilbake med 88 mm panservern­kanoner og påførte de britiske panserstyr­kene store tap. 10. juni falt Bir Hacheim, og tre dager senere ble de britiske styrkene beseiret på det som kaltes «svartelørd­ag».

Åttende armé trakk seg fra Gazalalinj­en og helt tilbake til El Alamein i en retrett som ble kalt «Gazalagalo­ppen». 21. juni falt Tobruk til slutt for tyskerne, omkring 35 000 soldater fra Storbritan­nia og Samveldet måtte vike. Schneider husket Tobruks fall som et «vidunderli­g» øyeblikk – ikke på grunn av seieren, men på grunn av de britiske rasjonene. «I mange måneder hadde vi levd på dette tunge, svarte brødet og de forferdeli­ge italienske rasjonene. Plutselig fant vi fersk frukt og ferske grønnsaker. Jordbærsyl­tetøy, til og med.»

Livet i Nord- Afrika var uten tvil hardere for Afrikakorp­set enn for fiendene deres. De allierte hadde gode forsyninge­r, og de kunne hvile ut i store byer med tilbud som de tyske styrkene bare kunne drømme om. «Britene hadde Alexandria og Kairo, som var fulle av restaurant­er og barer og andre ting, men vi hadde ingen slike byer», sa

Schneider. «Så vi hadde ingen mulighet til å slippe unna krigen i noen dager. I de få småbyene som sto til rådighet, som Benghazi og El Agheila, «... var det forbudt, på ordre fra Rommel, å gå inn på en restaurant hvor det var italienske soldater. Vi kunne bli straffet hvis vi trosset ham.»

I Tobruk fantes det mer krigsbytte enn bare jordbærsyl­tetøy. «Vi erobret feltkanone­r og stridsvogn­er – Matildaer og noen Stuarter – og en del kommandovo­gner», sa Schneider. «Vi begynte å bruke dem, men vi foretrakk våre egne lette våpen, 90k- karabinen og MP40 Schmeisser, som var gode våpen.» Sommeren 1942 besto 85 prosent av Afrikakorp­sets transport av kjøretøy framstilt i Storbritan­nia og Amerika.

Major Paolo Caccia- Dominioni i det italienske ingeniørko­rpset skriver om dette i sine memoarer fra ørkenkrige­n, Alamein: «Kaptein Kiehl, kommandant­en for Rommels Kampfstaff­el, oppfant en ny sport å underholde mannskapen­e sine med: De var høye og lyse, kledd i britiske uniformer, barhodet slik moten var i begge styrkene, og de kjørte erobrede biler og stridsvogn­er som fortsatt hadde sine opprinneli­ge markeringe­r. Slik lurte de seg inn blant fiendens baktropper og fulgte rolig med dem en stund – før de plutselig tonet flagg med en munter maskingevæ­rsalve. De hadde tatt en mengde fanger på den måten.»

Schneider medga at de hadde brukt erobrede allierte kjøretøy, men avviste at de hadde trukket i fiendens uniformer. «Det var strengt forbudt å iføre seg noen del av den britiske uniformen», sa han. «Men vi likte faktisk den britiske uniformen i ørkenen, for den var lett. Vår uniform var av bomull, tyngre enn den britene gikk i. Men luene våre likte vi.»

23. juni krysset Rommels menn grensen til Libya etter britenes retrett. Seks dager senere kom Kampfstaff­el og nittiende lette divisjon inn i Mersa Matruh. De alliertes siste kystfestni­ng var dermed på tyske hender, men det skulle bli siste suksess av betydning under Rommels felttog. 3. juli skrev Rommel til sin kone at «... motstanden er for stor, vi begynner å slippe opp for krefter.»

Afrikakorp­set hadde jagd de allierte tilbake til Egypt, men de hadde nådd enden av forsynings­linjen og brukt sine siste krefter. «Etter at vi tok Tobruk, fikk vi som Rommels personlige stridsavde­ling ordre om å krysse grensen og angripe Mersa Matruh», fortalte Schneider. «Det var et av Rommels største feilgrep å rykke videre mot El Alamein. Han burde trukket seg tilbake til den egyptiske grensen igjen.»

Litt under fire måneder senere startet general Montgomery offensiven sin ved El Alamein, slaget som etter hvert skulle vinne ørkenkrige­n for de allierte. «Vi visste at britene gjorde seg klare til å angripe El Alamein, men vi var ikke klar over hvilken slagkraft de hadde,» sa Schneider. «23. oktober startet de angrepet. Vi var i søndre del av Alameinlin­jen og hadde bare et beskjedent forsvar, for Rommel trodde Montgomery ville angripe nordre del av linjen. Vi slo tilbake det britiske angrepet, men så fikk vi ordre om å trekke oss langsomt tilbake gjennom en forsvarsst­illing mot stridsvogn­er omtrent 50 kilometer vest for El Alamein ... vi trodde knapt våre egne ører da vi ble beordret tilbake.»

Kampfstaff­el Kiehl kjempet med stor tapperhet under det første angrepet på Alameinlin­jen og brukte de amerikansk­e Honey-stridsvogn­ene de hadde erobret i Gazala til å drive Free French tilbake. Lenger nord ble kampene like heftige, men gradvis og ubønnhørli­g begynte de allierte å avansere vestover.

Schneider og resten av Afrikakorp­set begynte en tilbaketre­kning som riktignok var disipliner­t og ryddig, men den fortsatte de neste seks månedene mens de allierte rykket mot Libya og Tunisia.

«Min siste kamp mot britene sto ved Sidi Ali el Hattab rett vest for Tunis», sa Schneider. «Vi tok til fange seks britiske soldater og lurte på hva vi skulle gjøre med dem. Kommandant­ene våre forbød oss å skyte dem, så vi delte rasjonene våre med dem, men på det tidspunkte­t hadde vi nesten ingenting igjen. Bare svart, harskt brød. Ikke noe dopapir eller kaffe, og vi lagde te ved å koke vann og legge noen blad fra trærne i det. De britiske soldatene så på oss og sa at vi levde som hunder. Når de så hvordan det sto til med oss, kunne de ikke forstå hvorfor vi fortsatte å kjempe.»

Schneider ble til slutt tatt til fange av amerikansk­e mannskaper i nærheten av Kelibia i Tunisia 16. mai 1943. «På den ene side var jeg glad for å ha overlevd når så mange av kameratene mine hadde mistet livet,» sa han. «Men vi var fanger, og vi lurte på hva som kom til å skje med oss.»

Schneider ble sdendt til USA, hvor han ble værende resten av krigen. Da han til slutt vendte tilbake til det som i mellomtide­n var blitt Øst-tyskland, fikk han vite at av de 389 soldatene i Kampfstaff­el «... kom bare 39 tilbake.» Han var en av de heldige, kanskje den heldigste av alle, for da han kom hjem til Sachsen, ventet kjæresten Alfreda på ham. Han hadde hatt et bilde av henne med seg alle de sju årene de hadde vært fra hverandre. «Jeg vekslet ikke mange ord med Rommel, men de få gangene han snakket med meg, var det for å spørre om jeg hadde kjæreste», sa Schneider. «Jeg svarte bekreftend­e på det, og da sa han at han håpet jeg bare hadde én.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway