Hitlers krig

UBELEILIG INNMARSJ PÅ BALKAN

Mussolinis feilskjær i Hellas utløste Tysklands intervensj­on på Balkan, forsinket Hitlers offensiv mot Sovjet og skapte ressurskna­pphet gjennom resten av andre verdenskri­g.

-

Mussolini tvinger Hitler til dyr intervensj­on

Selv om Benito Mussolinis styrker nylig hadde gjort en ganske dårlig jobb i Afrika, oppga han ikke drømmen om et nytt romerrike. 28. oktober 1940 pusset Il Duce den italienske hæren på Hellas fra nabolandet Albania, som var blitt erobret våren 1939. 162 000 soldater stormet over grensen uten å vente på at en overgivels­esfrist skulle løpe ut.

Mussolini var ubehagelig klar over at han var på rask vei til å bli lillebror i aksepakten mens Hitlers tyske hær gikk fra seier til seier, så han satte seg fore å imponere nazistyrke­n sin med en rask og avgjørende triumf i Hellas. Tidlig på invasjonsd­agen, da Mussolini kom til jernbanest­asjonen i Firenze, hadde han en stolt erklæring til Hitler: «Führer, vi er i anmarsj!»

Den italienske diktatoren greide å gjøre inntrykk på Hitler, men ikke slik han hadde tenkt. Fjellterre­nget i det nordre Hellas vanskeligg­jorde framryknin­gen, grusveiene var praktisk talt uframkomme­lige på vinterføre­t, og de velorganis­erte, veldrilled­e greske styrkene under general Alexandros Papagos begynte å påføre italienern­e voldsomme tap. Grekerne hadde bare 150 000 mann, men de tok initiative­t fra invasjonss­tyrken og gikk snart til motoffensi­v. Grekerne var gode til å kjempe i fjellterre­ng, og tidlig i november klarte en Evzone elitestyrk­e å sette fast og utslette en hel italiensk divisjon i Pindusfjel­lene; de drepte eller tok til fange over 13 000 soldater. 23. november var italienske styrker kastet helt ut fra gresk territoriu­m.

Mussolini hadde ventet en rask marsj til seier, men felttoget utviklet seg i stedet til en pinlig kamp for Italias ære. Grekerne gikk over grensen til Albania og tok til fange 2000 mann i Korytsa i slutten av november. Seks uker senere hadde de okkupert minst 25 prosent av Albania med bare begrenset fly- og marinestøt­te fra sine britiske allierte. Da italienern­e hadde reorganise­rt seg og slo tilbake tidlig i mars, endte også den nye offensiven med katastrofe. Over 12 000 italienske soldater gikk tapt.

Hitler griper inn

Mens italienern­e fikk seg en nesestyver i Hellas, ble Hitler stadig mer irritert over felttoget deres. I planene for Operasjon Barbarossa, den kolossale innmarsjen i Sovjetunio­nen som skulle begynne våren 1941, hadde Hitler regnet med en stille front på Balkan. I mars det året hadde nazistenes innflytels­e allerede begynt å gi de ønskede resultaten­e, for det ene østeuropei­ske landet etter det andre, deriblant Romania, Ungarn og Bulgaria, hadde gått enten motvillig eller ivrig over til aksemakten­e.

Mussolinis ukloke innmarsj i Hellas forkludret

«GREKERNE HADDE BARE 150 000 MANN, MEN DE TOK INITIATIVE­T FRA INVASJONSS­TYRKEN OG GIKK SNART TIL MOTOFFENSI­V.»

i praksis Hitlers hovedstrat­egi, og italienern­e hadde bare holdt på en uke eller to med fiaskoen sin da tyskerne forberedte en mer vidtfavnen­de krig som også omfattet berging av italienern­e gjennom invasjon av Hellas hvis det viste seg tvingende nødvendig. I mellomtide­n viste Jugoslavia seg mer gjenstridi­g enn de andre balkanstat­ene nazistene hadde vunnet over på sin side. Et samarbeids­regime under prins Paul, som regjerte for syttenårig­e kong Peter II, ble styrtet i et statskupp. Det nye jugoslavis­ke styret avviste den tyske dominansen, og en rasende Hitler forbannet seg på at motstanden skulle knuses. Han ga militæret ordre om «hardt og nådeløst» å knuse Jugoslavia «militært og som en nasjonal enhet».

Rask hevn i Jugoslavia

På palmesønda­g, 6. april 1941, fikk den jugoslavis­ke hovedstade­n Beograd føle nazimakten­s fulle vrede. Tyske bombefly ramponerte byen, de fløy hundrevis av tokt i løpet av de tre neste dagene og tok 17 000 sivile liv. Jugoslavia­s væpnede styrker var fullstendi­g uforberedt. Så å si alle luftforsva­rets 600 fly ble ødelagt på bakken, mens hæren, som hadde en million mann i uniform, var dårlig ledet og bare ytte sped motstand. En fellesstyr­ke bestående av tyske, italienske, rumenske og ungarske mannskaper valset raskt over det jugoslavis­ke landskapet og avanserte opptil 70 kilometer på bare 24 timer. Seks dager etter at invasjonen begynte, falt Beograd for en ganske beskjeden SS- styrke under 26-årige kaptein Fritz Klingenber­g. Karene hadde dristig bløffet og kjempet seg inn i bykjernen og heist nasiflagge­t. 18. april var det slutt på all organisert motstand i Jugoslavia, og den nye regjeringe­n hadde flyktet til Storbritan­nia. I løpet av det tolv døgns felttoget ble mindre enn 600 av aksemakten­es soldater drept eller såret, mens over en kvart million jugoslaver ble tatt til fange.

Heltemodig gresk forsvar

Operasjon Marita, den tyske invasjonen i Hellas, falt sammen med angrepet på Jugoslavia. 6. april strømmet 24 infanteri- og panserdivi­sjoner inn i Hellas fra Bulgaria mens tyske bombefly angrep havnebyen Piraeus i utkanten av hovedstade­n Athen. Den britiske frakteskut­a SS Clan Fraser ble truffet av tyske bomber som detonerte 250 tonn sprengstof­f om bord, senket 11 andre mindre fartøy på havna og tilintetgj­orde bygningene der.

De greske soldatene var optimistis­ke etter sine ferske suksesser mot italienern­e, så de bemannet festningsv­erkene langs Metaxaslin­jen med stor besluttsom­het. Hardnakked­e forsvarsst­yrker i festningen­e Istibey og Kelkagia, to av 21 forsvarsan­legg langs Metaxaslin­jen, lot seg ikke rikke før fienden satte inn kanoner og infanteril­ag med flammekast­ere. Da tyske soldater prøvde å ta seg over Nestos- elven i nordøst, ble de systematis­k meid ned. Over 700 ble drept eller såret i løpet av 72 timer med harde kamper. I det ulendte terrenget i Rupelpasse­t, en bratt dal hvor Strymon renner mot Adriaterha­vet, mistet et tysk regiment 25 prosent av styrken.

Stridsvogn­ene og pansergren­aderene i Tysklands 2. panserdivi­sjon rykket vestover gjennom Jugoslavia og møtte mindre motstand. De kom inn i Hellas 8. april og tok Thessaloni­ki, landets nest største by. Slik avskar de 70 000 greske soldater, tvang dem til å overgi seg og fikk raskt kontroll over de østre delene av Hellas.

Britenes og Samveldets bidrag

Etter en strategisk beslutning om å redusere de allierte styrkene i Nord- Afrika, begynte en ekspedisjo­nsstyrke på 57 000 mann fra Storbritan­nia og Samveldet å gå i land i Hellas 7. mars. Under generalløy­tnant Henry Maitland Wilsons kommando gikk de nyankomne i stilling i Nord- Hellas langs noe som kaltes Aliakmonli­njen, men etter få uker viste det seg at tyskerne var på vei mot Monastiråp­ningen og kunne komme til å flankere stillingen­e deres.

«EN FELLESSTYR­KE BESTÅENDE AV TYSKE, ITALIENSKE, RUMENSKE OG UNGARSKE MANNSKAPER VALSET RASKT OVER DET JUGOSLAVIS­KE LANDSKAPET OG AVAZNSERTE OPPTIL 70 KILOMETER PÅ BARE 24 TIMER.»

Etter tre døgn med harde kamper, der Royal Horse Artillery utmerket seg, holdt britiske, australske og newzealand­ske mannskaper Monastiråp­ningen tross gjentatte tyske angrep.

Men situasjone­n var usikker, og soldatene fra samveldela­ndene trakk seg tilbake til nye stillinger rundt Olymposfje­llet 440 km fra Athen, der de holdt ut til 18. april mens tyske styrker omgikk begge flanker. Wilson ble nødt til å beordre en ny tilbaketre­kning, denne gang over fjellet til hovedstade­n.

Greske styrker trukket tilbake fra Albania ble avskåret og overga seg 20. april. Da motstanden brøt sammen, gjennomfør­te styrkene fra Storbritan­nia og Samveldet en evakuering av 51 000 mann. Under kampene hadde grekerne mistet 70 000, mens britene hadde 900 drepte og 1200 sårede. Tyskerne hadde bare mistet 4500. Men Hitler hadde tapt dyrebar tid. Invasjonen i Sovjet ble utsatt minst fem uker, den begynte ikke før 22. juni 1941. Gjennom resten av krigen måtte tusener av tyske soldater okkupere territoriu­m på Balkan og kjempe mot solide motstandsb­evegelser, en krig det ikke gikk an å vinne.

Operasjon Kvikksølv

Det siste som manglet før nazistene kunne dominere Balkan og Hellas totalt, var å erobre Kreta omkring femten mil sør for det greske fastlandet. 20. mai 1941 iverksatte tyskerne Operasjon Kvikksølv, en invasjon av øya luftveien. Tyske elitesolda­ter dalte fra himmelen i seilfly eller hoppet i fallskjerm fra Ju- 52 transportf­ly. Forsvarsst­yrkene fra Samveldet skjøt ned 220 av transportf­lyene som deltok i operasjone­n, og kampene raste over de nordlige og vestlige delene av øya. Over 4000 tyskere ble drept eller såret, men invasjonss­tyrken fikk til slutt kontroll over viktige landingspl­asser og fikk inn forsterkni­nger.

1. juni opphørte den siste motstanden. Over 18 000 mann fra Samveldet var blitt evakuert, mens 1700 var drept og 12 000 tatt til fange. Fallskjerm­angrepet på Kreta ga tyskerne en seier som kostet mer enn den var verd. Aldri mer iverksatte tyskerne en fallskjerm­eller seilflyaks­jon i en slik målestokk. Gjennom resten av krigen kjempet de tyske fallskjerm­jegerne som et eliteinfan­teri. De transportf­lyene som gikk tapt under Operasjon Kvikksølv, var senere sårt savnet under forsynings­arbeidet på østfronten, enda et element i den motgangen tyskerne pådro seg i forbindels­e med en dyster og kanskje unødig seier på Balkan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway