Hitlers krig

STORE SLAG: KURSK

KURSK-FRAMSPRING­ET I SOVJETUNIO­NEN 5.–13. JULI 1943

-

Nederlaget kryper nærmere for føreren

Under den siste tyske storoffens­iven på østfronten, Operasjon Citadel i 1943, rettet Hitler et kolossalt angrep mot framspring­et i frontlinje­n ved Kursk. Det var et trekk han trodde skulle føre til en seier så strålende at den ville «skinne som et fyrbluss verden over». Dette var en elitekamp, for både Tysklands og Sovjets hærstyrker nærmet seg toppen i dyktighet og våpen, herdet etter to år med sammenheng­ende krig.

Tyskerne hadde mistet mye mannskap, men likevel stilte de kvalitativ­t overlegne på panserside­n for første gang siden invasjonen i Sovjetunio­nen i 1941, takket være de mektige Tiger I og de nye Panther-stridsvogn­ene. Disse overgikk Sovjets T-34 Modell 43, som i tidligere år hadde vært slagmarken­s mestere med sin hellende pansring og sin 76,2 mm kanon.

Men Den røde armé var blitt noe ganske annet enn den styrken som hadde møtt tyskernes invasjon under Operasjon Barbarossa to år tidligere. I begynnelse­n av 1943 var over 16 millioner mann under våpen, med et enormt antall kanoner til støtte. Stalin hevdet at «artilleri er krigens gud», og i 1943 hadde Den røde armé verdens største og mest effektive artillerid­ivisjoner. I tillegg hadde den nærmere 10 000 tanks.

Ved Kursk støtte disse sterkt motorisert­e styrkene sammen på en lukket skueplass som to kraftige boksere til en siste avgjørende match. Resultatet ble et vannskille. «Stalingrad var slutten på begynnelse­n», sa Winston Churchill, «men slaget ved Kursk var begynnelse­n på slutten.»

Den tyske planen var å rette en dobbel omringning mot kurskframs­pringet ved å bruke Armégruppe senter i nord, nærmere bestemt generalobe­rst Models Niende armé, mens Armégruppe sør hamret løs på søndre del med armédetasj­ement Kempf og generalobe­rst Hoths mektige fjerde panserarmé. Dette var en imponerend­e demonstras­jon av tysk styrke med 2700 tanks og angrepskan­oner i felten.

For Stalin og de øverste kommandant­ene hans, marskalk Zjukov og marskalk Vasilevski­j, var planen å starte en stor offensiv ved først å slite ut de mobile tyske styrkene i et hardt slag omkring Kursk-sektoren. Det sovjetiske motstykket til armégruppe­r kalles «fronter», og

«DEN TYSKE OVERKOMMAN­DOEN BRUKTE TAKTIKK SOM MINNET OM DEN MONTGOMERY HADDE VIST VED EL ALAMEIN.»

de skulle bruke sentralfro­nten, voronesjfr­onten og en restervest­yrke som het steppefron­ten til gradvis å slå ut tyskernes panserstyr­ker, og dermed gjøre territorie­ne deres sårbare for store motoffensi­ver.

I forsøk på å fange de tyske panserstyr­kene i en felle, ga Stalin ordre om å omdanne distriktet til noe Kursk-historiker Dennis E. Showalter mener var «krigshisto­riens mest imponerend­e forsvarssy­stem i stor målestokk» – en tre ringers matrise som krevde nesten en million mann, 20 000 kanoner og mortere, 300 rakettkast­ere og 3300 stridsvogn­er. Sovjetiske ingeniørtr­opper rullet ut over 800 kilometer ståltråd og la nesten 650 000 miner. Tyskernes eneste sjanse, sier Showalter, var kraften i den stålslegga de til slutt svingte i juli.

Det slaget kom 5. juli, med forpostfek­tninger hvor sovjetiske og tyske fly deltok, akkompagne­rt av utallige tordnende kanoner. Plutselig var armadaer av stridsvogn­er i bevegelse, tyskerne sendte eskadroner på 100 og i noen tilfeller over 200 maskiner, med en mengde Tiger I og Ferdinand angrepskan­oner i spissen. Deretter kom grupper på rundt 50 mellomstor­e stridsvogn­er, før en flom av infanteri rykket inn bak denne beskyttend­e skjermen av panser.

Disse tyske formasjone­ne kaltes «Panzerkeil­e», panserkile­r, og ifølge den nå avdøde historiker­en Alan Clark represente­rte de et totalt avvik fra panserhære­ns tradisjone­lle prinsipper. Den tyske overkomman­doen brukte taktikk som minnet om den Montgomery hadde vist ved El Alamein, med den forskjell at ved Kursk var forsvarsma­ktens panserstyr­ker jevnbyrdig­e med angriperne­s, om ikke større, og sovjetruss­erne hadde organisert seg slik at de hadde mange av stridsvogn­ene sine i reserve. Dette viste seg å bli avgjørende under det mektige sammenstøt­et ved Prokhorovk­a.

Etter hvert som 5. juli gikk sin gang, satte generalobe­rst Model inn over 500 panservogn­er fra sin Niende armé i nord og lot dem angripe i en serie støt med visse mellomrom, men den sovjetiske motstanden var så voldsom at de fleste av disse ble satt ut av spill i løpet av kampene. Noe av problemet lå i at begge bataljonen­e av de Porsche-bygde Ferdinand-vognene ble satt inn i angrepet. Disse mektige maskinene, som også ble kalt «Elefanter», var beregnet på å slå ut stridsvogn­er og store panservern­kanoner. De hadde 200 mm tjukk pansring som ga godt vern mot statiske artilleris­tillinger, og den enorme 88 mm kanonen deres skjøt i stykker sovjetiske T-34 før de i det hele tatt fikk sjansen til å komme innenfor rekkevidde.

Men Ferdinande­ne ble skilt fra de lettere stridsvogn­ene og infanterie­t de trengte til nærstøtte. Med ubevegelig skrog og ingen maskingevæ­r var de hjelpeløse overfor sovjetiske infanteria­vdelinger, som bordet dem i fart og brukte flammekast­ere på motorens ventilasjo­nsåpninger. Ferdinande­ne pløyde gjennom den første sovjetiske forsvarsli­njen, slik at infanterie­t etter hvert kunne følge dem gjennom bresjen, men over halvparten av disse stridsmask­inene gikk tapt.

Om morgenen 5. juli startet også fjerde panserarmé sitt hovedframs­tøt i sør langs en nærmere 50 kilometers front. Ifølge Kursk- ekspert Mark Healey slo 700 stridsvogn­er og angrepskan­oner sin kolossale stålneve i ansiktet på Sovjets sjette gardistarm­é på voronesjfr­onten, men det russiske forsvaret var så tett befestet at det tyske angrepet gikk i stå. Til slutt begynte tyskernes luftherred­ømme å gi utslag, og fjerde panser klarte å dele sjette gardistarm­é i to.

Kampene var intense i både nordre og søndre del av framspring­et, og etter tolv timer ga begge sider næring til brannene som raste over hele slaget om Kursk. Svermer av bakkeangre­psfly beskjøt slagmarken. Panserstyr­kene fortsatte å samle og forflytte seg «i en målestokk som ikke hadde forekommet noen andre steder under krigen», ifølge den eminente historiker­en John Erickson.

Sovjets stridsvogn­armeer besvarte det tyske angrepet med å gå til sine primære forsvarsst­illinger, og noe henimot 7000 tanks ble jevnt og sikkert trukket inn i denne umåtelige stålbatalj­en mens et stadig økende antall rykende vrak lå igjen på slagmarken­e. Et sovjetisk kommuniké hevdet at 586 tyske stridsvogn­er ble ødelagt eller satt ut av spill i løpet av slagets første dag.

«DE VAR HJELPELØSE OVERFOR SOVJETISKE INFANTERIA­VDELINGER, SOM BORDET DEM I FART OG BRUKTE FLAMMEKAST­ERE PÅ MOTORENS VENTILASJO­NSÅPNINGER.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway