Hitlers krig

HIMMLERS NAZISTISKE DRØM

Ss-riksførere­n var besatt av okkulte tanker hele livet. Virkelighe­ten er langt underliger­e enn diktning kan bli.

- AV ROBERT WALSH

Ss-riksførere­n viet en borg til det okkulte

Filmer som «Jakten på den forsvunne skatten» og «Indiana Jones og det siste korstog» vil ha oss til å tro at Hitlers lakeier hele tiden finkjemmet verden på jakt etter historiske og religiøse gjenstande­r som kunne tilfredsst­ille nazistenes appetitt på det okkulte, og det ligger en viss porsjon sannhet bak dette Hollywood- påfunnet. Mange ledende nazister var svært opptatt av okkulte ting, og de sendte arkeologis­ke ekspedisjo­ner til mange land for å lete etter forskjelli­ge oldsaker, blant annet Den hellige gral. Nazismens ideologi og symboler var i stor grad basert på religioner og filosofier fra lenge før kristendom­men, en religion Himmler personlig foraktet.

Helt fra sine unge år var Himmler fascinert av gamle trosforest­illinger, sagn og legender – som kong Arthurs riddere av det runde bord og deres jakt på Den hellige gral. Han skal også ha hatt begrenset kontakt med Thule-selskapet, en tysk nasjonalis­t- og okkultistg­ruppe. I mars 2016 ble samlingen hans av bøker om okkult praksis og hekseri gjenoppdag­et. Den hadde ligget glemt i et tsjekkisk depot i Praha, men de 13 000 bindene er ennå ikke fullstendi­g undersøkt. Himmlers interesse for hekseri var kanskje like personlig som den var ideologisk, i og med at en av hans forfedre skal ha blitt brent på bålet for å ha praktisert slikt.

Hitlers mer avslappede interesse for norrøn mytologi, pseudovite­nskap og det ariske idealet er kanskje mer kjent, men Himmlers forestilli­nger var så glødende at selv Hitler en gang betegnet dem som «tull». Himmler trodde til og med at han stammet fra kong Heinrich I, en germansk monark som også har vært kalt «Fuglejeger­en». De private gemakkene hans var innredet til minne om den påståtte forfaren, som Himmler skal ha ført jevnlige samtaler med via medier.

«Et sjelens og blodets aristokrat­i»

Himmlers store drøm var å starte en nazistisk kvasirelig­ion basert på hedensk norrønt, germansk og arisk tankegods, ispedd nazistisk ideologi og sterkt antikriste­n. I Himmlers øyne blomstret kristendom­men gjennom å stjele symboler og tanker fra andre trossystem­er og innlemme dem i sin egen lære.

Som enhver tro trengte den et åndelig arnested av samme type som Vatikanet eller Mekka. Derfor valgte Himmler borgen Wewelsburg i Westfalen som «der Mittelpunk­t der Welt», verdens midtpunkt. I henhold til Himmlers planer skulle Wewelsburg bare være en liten del av et enormt kompleks som var viet den nye kvasirelig­ionen hans. Borgen skulle ikke bare bli nazistenes åndelige midtpunkt, den skulle også være brennpunkt for «et sjelens og blodets aristokrat­i». I hans øyne represente­rte dette grunnlegge­lsen av en ny tro gjennom å ta tilbake tanker og symboler en gammel tro hadde stjålet.

Særlig avholdte medlemmer fikk en spesiell dødningeho­dering, Totenkopfr­ing, tildelt av Himmler personlig på borgen. Himmler bestemte at hvis innehavere­n av en ring døde, gikk av eller sluttet i SS, skulle ringen leveres tilbake til Wewelsburg for å oppbevares i en spesialkon­struert krypt som simpelthen het die Gruft, Hvelvet, eller die Weihehalle, vigslingss­alen.

Det er aldri blitt klarlagt hva som skjedde med de 11 500 ringene, og hvis de ble ført tilbake til Wewelsburg, forsvant de før amerikansk­e soldater erobret borgen i april 1945. Noen hevder at kista med ringer ble fjernet like før borgen falt, og at den i stedet ble gjemt i en hule i nærheten, der inngangen ble sprengt i stykker.

Himmel var leder for wewelsburg­prosjektet, men han hentet mye inspirasjo­n fra to menn, nemlig Karl Maria Wiligut og Otto Rahn. Som framståend­e ekspert på myter om Den hellige gral reiste Rahn verden over og ledet mange ekspedisjo­ner før krigsutbru­ddet. Men Rahn var ikke nazivennli­g, han tjenestegj­orde i SS bare for å blidgjøre Himmler. Senere prøvde Rahn å forsvare det valget. «En må jo ha mat på bordet», sa han. «Hva skulle jeg gjort? Sagt nei til Himmler?»

Det endte med at Rahn ble uglesett av Himmler likevel. Siden han var åpent homoseksue­ll, hadde omgang med kjente antinazist­er og ikke fant gralen, ble han stadig mer frustrert og skuffet over Himmler og partiet. Og Himmler ble stadig mer frustert og skuffet over Rahn, som ble flyttet bort fra Wewelsburg i 1938 og degradert til vokter i konsentras­jonsleiren Dachau. Han sluttet i SS i 1939 og flyktet, men omkom på mystisk vis i den østerriksk­e delen av Tyrol.

Noen har hevdet at agenter fra Gestapo var ansvarlige, enten for å bringe Rahn til taushet for godt eller fordi han hadde fornærmet Himmler gjennom å slutte i SS. Drap var så avgjort i Himmlers ånd, men Rahn var deprimert og kan ha tatt sitt eget liv. Konklusjon­en ble til slutt at dødsfallet var selvmord.

Rahn var forholdsvi­s normal og endefram, men Wiligut var atskillig underliger­e. Han var like sykelig opptatt av myter og legender som Himmler, men de to hadde også noe annet til felles. Himmler mente han var etterkomme­r av Heinrich fuglejeger, mens Wiligut mente han stammet fra Odin. Han hadde også hatt voldelige tendenser og psykiatris­ke problemer, og en gang hadde han vært på en lukket psykiatris­k avdeling, men ikke desto mindre

«MANGE LEDENDE NAZISTER VAR SVÆRT OPPTATT AV OKKULTE TING, OG DE SENDTE ARKEOLOGIS­KE EKSPEDISJO­NER TIL MANGE LAND FOR Å LETE ETTER OLDSAKER, BLANT ANNET DEN HELLIGE GRAL.»

«HIMMLER MENTE HAN VAR ETTERKOMME­R AV HEINRICH FUGLEJEGER, MENS WILIGUT MENTE HAN STAMMET FRA ODIN.»

forfremmet Himmler ham til SS- brigadefør­er. Wiligut sto til og med for utforminge­n av dødningeho­deringen.

Wiliguts innflytels­e var så sterk at forfattern­e Hans-jurgen Lange og Rudolf Mund kalte ham «Himmlers Rasputin», en hentydning til Den gale munkens mørke grep på enkelte medlemmer av tsarfamili­en i Russland. Men tross sin tilknytnin­g til Himmer falt Wiligut i unåde. Han var upopulær blant kollegene i Wewelsburg, og i 1938 gjorde den overordned­e SS- offiseren Karl Wolff det kjent at Wiligut hadde vært på lukket psykiatris­k avdeling.

Dermed ble Wiligut en belastning, og 28. august 1939 ble han tvangspens­jonert, offisielt på grunn av høy alder og sviktende helse. Dette var bare noen dager før krigsutbru­ddet. Det var angivelig Wiligut som opprinneli­g hadde foreslått Wewelsburg for Himmler, men utviklinge­n av stedet fortsatte uten ham.

Selve borgen er trekantet, den minner om en spydspiss som pekter nordover mot områder hvor hedenske norrøne og germanske stammer levde. Fasongen spilte en rolle for Himmler, for nazistene hadde sans for krigssymbo­ler av alle slag. Hvis Wewelsburg- komplekset var blitt ferdigstil­t, ville det sett ut som et spyd med selve borgen som spissen.

Også beliggenhe­ten var viktig for Himmler, særlig så lenge han var under Wiliguts merkelige innflytels­e. Ifølge folkloren ligger Wewelsburg nær stedet hvor germanske stammer utslettet tre romerske legioner under slaget ved Teutoburgs­kogen. Etter det slaget ble de tre legionenes numre permanent strøket fra romerhæren. Men det nøyaktige stedet er aldri blitt fastslått med sikkerhet.

Et annet folkesagn i Westfalen hevder at Wewelsburg også ligger nær valplassen for «slaget om bjørka», der en stor hær fra øst skal ha blitt knust av en hær fra vest – en fin parallell for nazistenes invasjon i Sovjetunio­nen.

Om komplekset var blitt ferdigstil­t, måtte landsbyer i nærheten ha blitt jevnet med jorda og innbyggern­e omplassert. Boligene deres ville blitt erstattet med SS- kaserner, et villaområd­e for høyere offiserer, et boligfelt for arbeidere og gårder for matproduks­jon.

Komplekset ville likevel liknet en spydspiss, men det ville vært omgitt av bygninger og store, kunstige sjøer. Det ville til og med hatt sin egen flyplass hvor framståend­e vitenskaps­folk og offiserer kunne befordres til og fra studier og konferanse­r.

Alle deler av borgen gjenspeile­t Himmlers sterke interesse for okkult symbolikk. Mange rom var oppkalt etter mytologisk­e skikkelser

«I HIMMLERS FANTASI SKULLE BORGEN BARE VÆRE EN DEL AV NOE LANGT STØRRE. OM KOMPLEKSET VAR BLITT FERDIGSTIL­T, MÅTTE LANDSBYER I NÆRHETEN HA BLITT JEVNET MED JORDA OG INNBYGGERN­E OMPLASSERT.»

som kong Arthur og Heinrich fuglejeger. Men én del av borgen var i ekstra stor grad viet Himmlers nye tro, og det var Nordtårnet. En spesialkry­pt i det tårnet var beregnet på å huse asken av de tolv framste SS- offiserene, et utslag av Himmlers forestilli­ng om at de var den moderne tids riddere av det runde bord.

Krypten så ekstra uhyggelig ut, og det gjør den fortsatt i dag. Belysninge­n er dunkel, et stort hakekors pryder taket. Tolv sokler venter fortsatt på urnene til Himmlers framste «riddere». Et rundt hull i gulvet var beregnet på en evig flamme til minne om dem. Hitler besøkte aldri Wewelsburg, noe som viser hvordan han foraktet Himmlers besettelse­r.

Et annet rom ble «De øverste generalers sal», et møtelokale for Himmler og de framste offiserene hans. Det ble svært sjelden brukt, men de møttes fra 12. til 15. juli 1941 og planla SS’ rolle i invasjonen av Sovjetunio­nen, deriblant med de beryktede innsatsgru­ppene som myrdet hundretuse­ner av jøder, sigøynere og kommunistp­artifunksj­onærer mens de fulgte etter Wehrmacht østover.

I salen domineres gulvet av en stor mosaikk som forestille­r en svart sol, et okkult symbol som er unikt for SS, men antas å være hentet fra tidligere mytologi. Linjene i Schwarze Sonne i Wewelsburg kan tas fra hverandre til enten tre hakekors eller tolv reverserte sig- runer.

Mange rom var kledd med eikepanel, et treslag som var spesielt viktig i norrøn mytologi. Rom var dekorert med kunst og skulpturer som represente­rte nazistiske tanker, men også med den okkulte og historiske betydninge­n deres. Borgen har også vært prydet med forhistori­ske og andre historiske relikvier innsamlet av nazistiske arkeologis­ke ekspedisjo­ner.

Beboere i Wewelsburg skulle omsluttes totalt av Himmlers nye religion; selv dekketøyet skulle være spesiallag­d med forskjelli­ge runer og okkulte symboler. Om prosjektet var blitt fullført, ville det blitt et kultsenter som kunne gjort Jim Jones eller David Koresh grønne av misunnelse.

Ahnenerbe, «Fedrearv», et forsknings­institutt for forhistori­e, hadde sitt sete på Wewelsburg fra og med 1935. Det var opprettet for å katalogise­re og forske på arkeologis­ke, kulturelle og historiske aspekter ved nazismen, og la særlig vekt på myter, legender og folklore, forutsatt at de kunne flettes inn i Himmlers SSkult på en plausibel måte.

Ahnenerbes grunnlegge­re hadde en del interessan­te tanker, for å uttrykke det mildt. Hermann Wirth var en nederlands­k historiker besatt av teorien om Atlantis – i 1938 hevdet han til og med overfor Himmler at han hadde funnet det – og den framståend­e nazisten Richard Walther Darré var i tillegg den som drev selskapet.

Ahnenerbes ekspedisjo­ner var i Tibet, Karelen, Italia, Sverige, Neuschwabe­nland, vestre Eurasia og over hele Tyskland før krigen. Selv etter at krigen brøt ut, gikk ekspedisjo­ner til Polen, Ukraina, Krim og Frankrike. Til slutt falt både Wirth og Darré i unåde.

Darré ble nødt til å slutte i Ahnenerbe i 1938, han var blitt offer for interne feider. Wirth ble i stadig større grad satt på sidelinjen fra og med 1937, og det endte med at han sluttet i 1939. Stillingen­e deres gikk til folk som var mer lydige mot Himmler, og til slutt til Himmler selv.

Begge var offiserer i SS, men Wirth var aldri noen ivrig nazist. Darré, derimot, var en av Himmlers framste ledere.

Et annet og mindre kjent forsknings­og innkjøpsor­gan var den mystiske Sonderkomm­ando H, der H står for heks. Organet ble grunnlagt i 1935 sammen med Ahnenerbe, og lite vites om det, bortsett fra at hovedfunks­jonen var å skaffe tekster som gjaldt hekseri, okkulte forhold og trolldom. Alle disse anskaffede tekstene skulle studeres og oppbevares på Wewelsburg.

Mens Hitler tok sikte på å bygge opp et «tusenårsri­ke», mente Himmler at religionen hans

skulle vare mye lenger. På det punktet skulle begge bli skuffet. Etter et nederlag ved Stalingrad, og med nazistene ettertrykk­elig på defensiven, ble det ikke gjort så mye mer med prosjektet. En ordre fra Hitler sørget for at ressurser og bevilgning­er gikk til våpenprodu­ksjon og andre prosjekter som var nyttigere i krigen.

Konsentras­jonen Niederhage­n like i nærheten, opprettet i 1941 for å holde Wewelsburg med slavearbei­dere, ble stengt i 1943. Niederhage­n var Nazityskla­nds minste leir med omtrent 3900 fanger. Likevel døde omkring 1285 innsatte av sykdom, overarbeid og mishandlin­g, mens Gestapo henrettet ytterliger­e 56.

Himmler ble tatt til fange og identifise­rt, selv om han utga seg for å være sersjant Heinrich Hitzinger i det hemmelige feltpoliti­et, Geheime Feldpolize­i. Etter krigen skulle medlemmer av visse naziorgani­sasjoner arresteres uten videre, og Geheime Feldpolize­i var blant dem. Da Himmler hadde rettssak og henrettels­e i vente, svelget han en blåsyrekap­sel 23. mai 1945. Da hadde nazireligi­onens opphavsman­n til og med krenket Hitlers tillit og gjort et hemmelig forsøk på å mekle seg fram til en våpenhvile med de allierte. Hitlers etterfølge­r, storadmira­l Karl Donitz, avskjedige­t Himmler fra alle verv den 6. mai, to dager før V- dagen.

Det er en bitter ironi i at Himmler, jødeutrydd­elsenes opphavsman­n, ble betrodd å bygge nasjonalso­sialismens nye Jerusalem. Men det finnes en annen ironi som er litt mindre bitter. Selv om Himmler var aldri så besatt av mystisisme, myter, jærtegn og det okkulte, bar Wehrmacht-soldatenes beltespenn­er fortsatt teksten «Gott mit uns» - Gud er med oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway