Hitlers krig

HITLERS STØRSTE STRATEGISK­E FEIL

Fra Dunkirks strender til Sovjetunio­nens frosne marker la Hitler opp til sitt eget nederlag.

-

Hitlers militære stjernetab­ber

Ijuni 1940 var Det tredje rike på toppen av sin makt. Den tyske hæren hadde stormet Tsjekkoslo­vakia, Polen, Norge, Danmark, Nederland, Belgia, Luxemburg og Frankrike. Sammen med sin fascistisk­e forbundsfe­lle Mussolini kontroller­te Hitler det aller meste av det kontinenta­le Europa. Bare sju år etter å ha tatt makten i Tyskland, og mindre enn et år etter at andre verdenskri­g hadde brutt ut, marsjerte Hitler som en koloss over Europa. Men de tidlige tyske suksessene­s omfang og hurtighet skapte fatalt overmot og arroganse hos føreren. Hitler trodde han ikke kunne ta feil, men der tok han feil.

Hitlers eneste militære erfaring var den han hadde høstet som lansekorpo­ral i skyttergra­vene under første verdenskri­g, da han fraktet meldinger mellom hovedkvart­eret og fronten. Han hadde ingen kommandoer­faring, men det hindret ham ikke i å utnevne seg selv til «førstesold­at av det tyske riket» da krigen brøt ut i 1939.

Hitler forholdt seg til krig som en entusiasti­sk amatør. Han fingranske­t ordrer, fra overkomman­doens plan og helt ned til regimentsn­ivå, og endret ofte instrukser tross protester fra offiserene som hadde skrevet dem. Innblandin­gen hans spilte liten rolle under blitzkrige­n i ØstEuropa og slaget om Frankrike, men da de tyske angrepene begynte å mislykkes, blandet han seg enda mer inn. Hvis generalene våget å motsi ham for ofte, skiftet han dem ut.

Hadde Hitler hørt på de mer erfarne kommandant­ene sine, kunne han kanskje unngått tre strategisk­e feil. Det var Hitlers klossethet­er som gjorde det mulig for Storbritan­nia å kjempe videre, trakk USA inn i krigen tidligere enn nødvendig og kostet millioner av liv i en urealistis­k innmarsj i Sovjetunio­nen. Hadde føreren unngått disse feilene, er det ikke sikkert han hadde behøvd å avslutte krigen gjemt i en bunker i Berlin med Det tredje rike i ruiner rundt seg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway