Hitlers krig

SETT AT … HITLER TOK MOSKVA?

Hvordan ville det gått hvis Adolf Hitlers plan om å invadere Sovjet i 1941 hadde lyktes og Sovjetunio­nen hadde falt sammen?

-

Hvordan et sovjetisk nederlag ville endret historien

Sett at Hitler hadde tatt Moskva i forbindels­e med Operasjon Barbarossa?

Hitler hadde selvfølgel­ig håpet å slå ut hele Sovjetunio­nen i løpet av et felttog på seks til ti uker. I etterpåklo­kskapens lys var dette vanvittig overambisi­øst. Etterretni­ngen hadde tatt feil av de sovjetiske reservesty­rkenes antall, og så videre. Men hvis tyskerne ved et mirakel hadde greid å slå ut Sovjetunio­nen, ville en stått igjen med en situasjon som minnet svært om den som rådet under første verdenskri­g i 1917–18, da Tyskland greide å vinne på østfronten. Bolsjevikr­evolusjone­n startet, bolsjevike­ne sluttet fred med det tyske keiserdømm­et, og tyskerne kunne konsentrer­e seg om vestfronte­n. I en slik situasjon blir krigens videre forløp svært usikkert.

Hva ville Tyskland måttet gjøre for å lykkes med invasjonen av Sovjetunio­nen den gangen?

Det råder stor debatt om hvorvidt en seier virkelig var innen rekkevidde for Hitler. Debatten handler først og fremst om Moskvas rolle. Enkelte, som for eksempel R. H. S. Stolfi, har sagt at Operasjon Barbarossa var krigens vendepunkt, og at Tyskland ville kunnet knuse Sovjetunio­nen hvis de hadde gått rett mot Moskva i august 1941, i stedet for å fokusere på å ta Ukraina og beleire Leningrad først, slik at de fikk været imot seg før de gikk mot Moskva. Spørsmålet blir i praksis hvor mye som skulle til for å få sovjetregi­met til å bryte sammen. Det var det Tyskland oppnådde i 1917–18. Da kom flere regimeskif­ter etter hverandre, og bolsjevike­ne var villige til å slutte fred. Men det vi vet om sovjetregi­mets robusthet i 1941– 42, tyder på at selv ikke Moskvas fall ville fått det til å bryte sammen. I 1917 hadde tyskerne ikke engang kommet i nærheten av Moskva, de hadde bare tatt Kiev og Riga – og det i seg selv var nok til å slå ut tsarens Russland. Det senere sovjetregi­met virket atskillig mer hensynsløs­t og vakte mye mer entusiasme og oppofrelse i befolkning­en. Og tyskernes grusomhete­r hadde selvfølgel­ig bidratt til at alle, selv de som ville vært glade for et nytt overherred­ømme, innså at nazistene var enda verre enn Stalin hadde vært.

Mitt eget perspektiv er at jeg ikke tror Tyskland så lett kunne tatt Moskva i 1941. Hadde de tatt byen, kunne de fort tapt den igjen under en sovjetisk motoffensi­v om vinteren, slik de tapte Stalingrad i 1942– 43. Og som Napoleon fikk erfare, behøver ikke en erobring av Moskva å føre til at Russland faller. Det ble Napoleons nemesis. Så jeg synes ærlig talt det er svært vanskelig å se for seg hvordan sovjetregi­met kunne blitt slått i 1941. Det kunne kanskje vært en mulighet for utmattelse­sseier mot Sovjetunio­nen i 1942, men Tyskland begynte å få ressursman­gelen mot seg på den tiden. Så i lys av Sovjetunio­nens reserver, engasjemen­t og størrelse synes jeg det er vanskelig å se hvordan Tyskland i praksis kunne oppnådd en slik knockoutse­ier.

Hvordan ville de allierte reagert hvis Sovjetunio­nen hadde falt for aksemakten­e?

Mye avhenger av hvilket stadium dette skjedde på, og hva annet som foregikk rundt om i verden. Husk at det som skjedde samtidig med det avgjørende slaget om Moskva, var at japanerne angrep Pearl Harbor slik at amerikaner­ne ble trukket inn i krigen for fullt. De hadde hjulpet britene betydelig, men de var ikke for alvor med i krigen før det overraskel­sesangrepe­t. Og så erklærte jo Tyskland krig mot USA. Selv om Sovjetunio­nen hadde falt på det tidspunkte­t, ville tyskerne ligget i krig med Storbritan­nia og Amerika.

«HITLERS MANNSKAPER MARSJERTE I UKEVIS, TILBAKELA ENORME STREKNINGE­R OG TØYDE TIL SLUTT FORSYNINGS­LINJENE FOR LANGT.»

Tenk hvilket mareritt det ville vært om det likevel ikke hadde brutt ut krig mellom Tyskland og USA. En måte det kunne vært unngått på, er at Japan ikke hadde angrepet Pearl Harbor, men i stedet gått løs på Sibir og vært med på å presse Sovjetunio­nen mens landet allerede var ille ute. Det kunne kanskje bidratt til Sovjetunio­nens fall, for forsvaret av Moskva ville ikke vært like solid uten de styrkene som ble hentet tilbake fra Sibir da sovjetruss­erne forsto at Japan ikke kom til å angripe dem.

Britene ville i praksis mistet ethvert håp om seier, for i den situasjone­n ville ikke amerikaner­ne blitt med i krigen i det hele tatt. Dermed kunne Tyskland kanskje ha servert Storbritan­nia et fait accompli hvor landets sterkeste allierte på kontinente­t var beseiret. Husk at dette var en av grunnene til at Napoleon angrep Russland – han ville fjerne Storbritan­nias siste forbundsfe­lle slik at britene ikke hadde flere muligheter til å fortsette krigen. Da kunne vi fått en ganske fastlåst situasjon.

Vi kan altså tenke oss en situasjon hvor Hitler dominerte kontinente­t, men likevel ville hatt store vanskeligh­eter med å beseire Storbritan­nia. Men med en slik tysk dominans på kontinente­t, ville nok krigen i praksis ha opphørt. Britene ville utvilsomt fortsatt å lide store tap, slik de gjorde i forbindels­e med tapet av Tobruk i 1942, ubåtkrigen, Luftwaffes bombetokt og så videre. I en slik situasjon kan en forestille seg at Storbritan­nia ville blitt kuet til å inngå en slags bitter fred, om enn bare midlertidi­g.

Ville en vellykket Operasjon Barbarossa kunnet vare når USA gikk inn i krigen for fullt?

La oss tenke oss at Sovjetunio­nen brøt sammen etter Pearl Harbor, selv om japanerne hadde gått løs på Amerika og trukket USA inn i krigen for fullt. Det likner mye mer på situasjone­n i 1918, da tyskerne vant krigen i øst og hentet styrker tilbake for å holde vestfronte­n og kanskje vinne. De mislyktes i 1918, siden amerikansk­e forsterkni­nger strømmet inn, men hva som kunne skjedd i 1942– 43 er militært sett et veldig interessan­t spørsmål. Ville de allierte klare å vinne selv om en ikke fikk fredskompr­omisset?

I litteratur­en går det en stor debatt om dette. Noen, som for eksempel Norman Davies – kanskje den viktigste talsmannen for dette synet – sier at hele krigen var preget av konflikten i øst, at krigen på vestfronte­n bare var en biting i forhold til østfronten­s enorme målestokk, noe som innebærer at det var sovjetruss­erne som vant krigen, ikke de allierte. I den andre enden av skalaen har vi Phillips O’brien, som hevder at vestmakten­e kunne beseiret nazistenes krigsmaski­n selv om sovjetunio­nen hadde brutt sammen. De lærde strides altså om dette. Min egen oppfatning ligger et sted midt imellom. Om en del av styrkene på østfronten hadde blitt frigjort, kunne Tyskland ha besatt kontinente­t så tett at det ville blitt vanskelig for de allierte å gjennomfør­e landgangso­perasjoner. At det ikke var noen varig landfront som i Frankrike i 1918, må ha vært en stor hindring for de allierte med tanke på den enorme utfordring­en det er å iverksette operasjone­r som D- dagen. Så jeg tror vi kunne fått en fastlåst situasjon når det gjaldt landkrigen, der Kanalen og Middelhave­t skilte de stridende styrkene. Luftkrigen ville imidlertid

ikke vært fastlåst. Hovedinnve­ndingen mot Phillips O’briens argument er at andre verdenskri­g primært var en luftkrig, og at de allierte i 1942– 43 begynte å vinne luftherred­ømme over aksemakten­e og bombe Tyskland.

Dermed får vi et mareritt av en situasjon for alle parter, der det ville tatt år etter år før de allierte til slutt kunne ført en bakkekrig mot Nazityskla­nd. Men de ville hele tiden ført luftkrigen, så vi kunne risikert at tyske byer ble svidd av selv om nazistene teoretisk sett hadde kontroll over kontinente­t. Og som vi vet fikk USA atombomben i 1945, en nyvinning de ville strebet enda hardere mot i en situasjon som den vi her tenker oss. Derfor kan en hevde at tyskerne uansett ville tapt i 1945, siden de ville fått samme behandling som japanerne fikk i Hiroshima og Nagasaki. Og i og med at Tyskland ville vært atskillig bedre stilt enn Japan når det gjaldt territorie­r og ressurser, ville det krevd langt flere bomber å beseire Hitlers regime.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway