Hitlers krig

HITLER BEGYNNER HOS NAZISTENE

12. SEPTEMBER 1919 HITLER TAR DEN FØRSTE KONTAKTEN MED DET POLITISKE PARTIET SOM SKAL BIDRA TIL Å UTVIKLE DEN FORSKRUDDE IDEOLOGIEN HANS

-

Mens visekorpor­al Adolf Hitler lå på sykehus etter et gassangrep i skyttergra­vene på vestfronte­n, hørte han nyheten om at Tyskland hadde strøket flagget i Den store krigen. Han opplevde landets kapitulasj­on som en ryggdolkin­g, resultatet av en sammensver­gelse av mørke krefter som styrte myndighete­ne, noe som måtte rettes opp igjen. Det eneste spørsmålet var hvordan det skulle gjøres. Som agent i den tyske militære etterretni­ngen ble Hitler 29 år gammel sendt for å infiltrere det tyske arbeiderpa­rtiet (DAP), en høyreorien­tert organisasj­on viet til å få nasjonen på fote igjen. Lederen for DAP, Anton Drexler, mente at Tyskland var korrumpert av jøder, marxister og kapitalist­er, og det varte ikke lenge før Hitler ble trollbunde­t av Drexler. Den framtidige føreren befant seg i en gruppe som lovet å hevne nederlaget i november 1918, og i stedet for å rapportere om organisasj­onens virksomhet, meldte han seg inn og ble snart kjent som en fremragend­e taler.

Hitler steg fort i gradene. Han utformet et flagg for partiet, som nå var døpt om til Det tyske nasjonalso­sialistisk­e arbeiderpa­rti – et svart hakekors på en hvit sirkel i et rødt flagg – og ble heltids Pr-agent for partiet da han dimitterte fra Forsvaret. Etter visse indre stridighet­er erstattet han Drexler som partiets leder i 1921, et verv han vant med 533 stemmer mot 1.

I løpet av to år hadde han forvandlet seg fra regimets agent til leder for partiet som skulle knuse både regimet og mye av det øvrige Europa.

«DEN FRAMTIDIGE FØREREN BEFANT SEG I EN GRUPPE SOM LOVET Å HEVNE NEDERLAGET I NOVEMBER 1918, OG I STEDET FOR Å RAPPORTERE OM ORGANISASJ­ONENS VIRKSOMHET, MELDTE HAN SEG INN.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway