Hitlers krig

OFRE FOR UTRENSKNIN­GEN

DE LANGE KNIVERS NATT NÅDDE HELT TIL TOPPSJIKTE­T I TYSK POLITIKK – INGEN VAR TRYGGE FOR HITLERS PARANOIDE VREDE

-

GREGOR STRASSER

Strasser var en dyktig administra­tor som hjalp nazibevege­lsens grasrot å vokse, men var uenig med Hitler når det gjaldt nasjonalso­sialismens fundamenta­le mål. Etter arrestasjo­nen ble Strasser skutt i ryggen og måtte ligge og forblø i en fengselsce­lle.

KURT VON SCHLEICHER

Hitlers forgjenger i rikskansle­rvervet var en god venn av Ernst Röhm og hadde konspirert med noen av Hitlers rivaler i nazipartie­t. Attentatme­nn fra SS banket på hjemme hos von Schleicher og skjøt ham og hans kone da han åpnet.

ERNST RÖHM

Röhm begynte i nazipartie­t i 1919, på omtrent samme tid som Hitler, og ble raskt leder av det nyopprette­de SA. I 1934 var han kommandant for 4,5 millioner paramilitæ­re SAfolk og kunne bli en farlig rival for Hitler.

FRANZ VON PAPEN

Selv Hitlers visekansle­r, en ikke-nazist som president Hindenburg hadde satt inn for å holde nazistene i tøyle, ble rammet av De lange knivers natt. SS satte von Papen i husarrest, og da han forsto hvilken fare han svevde i, varte det ikke lenge før han trakk seg.

GUSTAV RITTER VON KAHR

Elleve år tidligere, da von Kahr var statskommi­sjonær i Bayern, hadde han slått ned Ølkjellerk­uppet. Hitler tok hevn under De lange knivers natt selv om von Kahr ikke lenger var i tjeneste og represente­rte noen fare for Hitlers regime.

EDMUND HEINES

Röhms nestkomman-derende i SA ble angivelig oppdaget i seng med en 18 år gammel gutt da SS gjorde razzia på Hanselbaue­r Hotel. Heines og sengekamer­aten hans ble ført ut og skutt av SS, og nazipresse­n gjorde et stort nummer av omstendigh­etene omkring den nattlige avsløringe­n.

HERBERT VON BOSE

Von Papen slapp levende fra De lange knivers natt, men hans nærmeste krets var mindre heldige. Pressesekr­etæren hans, Herbert von Bose, ble skutt ned bakfra da SS inntok visekansle­rens kontor.

WILLI SCHMID

En tragisk forvekslin­g førte til at SS skjøt musikkriti­ker Willi Schmid i den tro at han var Ludwig Schmitt, som støttet Hitlers motstander Otto Strasser. Rudolf Hess besøkte Schmids enke noen dager senere og kondolerte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway