Hitlers krig

KONFERANSE­N I MÜNCHEN

30. SEPTEMBER 1938 «FRED I VÅR TID» FØRER TIL ET SVIK MOT TSJEKKOSLO­VAKIA OG ET FATALT OVERMOT HOS HITLER

-

Da Storbritan­nias statsminis­ter Neville Chamberlai­n gikk av et fly på Heston-flyplassen og viftet med et papir, feiret han «fred i vår tid». Hitler var også henrykt, men ikke over freden. Tysklands leder frydet seg tvert imot over at han hadde utmanøvrer­t britene nok en gang. Helt siden Hitler hadde tatt makten i 1933, hadde han tøyd utenrikspo­litikkens grenser. Han sendte militære styrker inn i Rheinland i strid med Versailles­traktaten, og han økte Tysklands væpnede styrker langt ut over de grensene som var satt. Så annekterte han Østerrike og skapte et større tysk hjemland uten å pådra seg mer enn litt pannerynki­ng i London og Paris. Neste punkt på Hitles dagsorden var Sudetenlan­d. I de nordlige og vestlige delene av Tsjekkoslo­vakia var flertallet i befolkning­en etniske tyskere, og Hitler hevdet at distriktet tilhørte det tyske riket. Han sørget for å skape urolighete­r i Sudetenlan­d for å kunne gjøre det klart at Tyskland var innstilt på å gripe inn og bevare freden.

Det lå an til krig, og Chamberlai­n fløy til München for å prøve å forhandle fram en løsning. På denne tiden var forsonings­politikk en populær linje i Storbritan­nia, som ikke hadde lyst på mer konflikt så kort tid etter første verdenskri­g, men senere er denne typen politikk blitt forbundet med naive fiaskoer. Chamberlai­n og Hitler delte opp Tsjekkoslo­vakia og ble enig om at Tyskerne kunne annektere Sudetenlan­d, forutsatt at de respektert­e den framtidige grensen mellom de to landene. Da Hitler og Chamberlai­n undertegne­t avtalen, trakk hele Europa et lettelsens sukk. Men ingen hadde spurt tsjekkerne selv, som var forbundsfe­ller av England og Frankrike, og som følte seg forrådt under konferanse­n i München. Det Chamberlai­n oppfattet som en vellykket framforhan­dlet overenskom­st, oppfattet Hitler som et svakhetste­gn. Han regnet Münchenavt­alen som et bevis på at Storbritan­nia ikke våget å gå til kamp, og han brøt avtalen etter mindre enn seks måneder, da han sendte tyske styrker inn i resten av Tsjekkoslo­vakia. Men Münchenavt­alen skapte også overmot hos føreren. Hitler stolte så blindt på britenes forsonings­linje at han ikke trodde Chamberlai­n ville følge opp sin garanti for polsk nøytralite­t ved å erklære krig i septembrer 1939, og han ventet heller ikke at britene skulle kjempe videre alene etter Dunkirk. Münchenkon­feransen ble vellykket for Hitler i den forstand at han fikk kontroll over Tsjekkoslo­vakia, men den bidro også til at Tyskland og Storbritan­nia gled inn i en verdenskri­g.

«DET CHAMBERLAI­N OPPFATTET SOM EN VELLYKKET FRAMFORHAN­DLET OVERENSKOM­ST, OPPFATTET HITLER SOM ET SVAKHETSTE­GN [...] ET BEVIS PÅ AT STORBRITAN­NIA IKKE VÅGET Å GÅ TIL KAMP.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway