Hitlers krig

DEN ENDELIGE LØSNINGEN

18. DESEMBER 1941 EUROPEISKE JØDERS SKJEBNE BESEGLES I ET MØTE MELLOM FØREREN OG HANS GODE VENN I SS

-

Da Heinrich Himmler møtte Hitler i desember 1941, spurte han føreren hva som skulle gjøres med jødene i det okkuperte Russland. Ifølge Himmlers notater var Hitlers svar kort og kontant: «Utrydd dem som partisaner.» Stort nærmere kan ikke historiker­ne regne med å komme en direkte ordre fra Hitler om folkemorde­t på jødene – Hitler passet på å ikke etterlate noe papirspor som knyttet ham klart til det naziledern­e så vakkert kalte Den endelige løsningen.

Massedrape­t på Europas jøder kan ikke tilskrives noen enslig beslutning på noe bestemt tidspunkt, og jøder var blitt drept for nazistenes Tyskland før Hitlers uttalelse til Himmler, men grønt lys fra Hitler satte fart i det hele.

Drapsmetod­ene ble endret fra mobile drapspatru­ljer fra SS til byggingen av utryddelse­sleire som brukte gasskamre til å fylle de kvotene naziledern­e hadde fastsatt. Disse beryktede sentrene ble uhyggelig effektive redskaper til å drepe tvangsdepo­rterte jøder og andre «uønskede elementer» som ble fraktet til leirporten med jernbane. Da krigen var over, hadde to tredjedele­r av Europas jødiske befolkning mistet livet i utryddelse­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway