Hitlers krig

MÅL: HITLER

CLAUS VON STAUFFENBE­RG VAR DEN SOM KOM NÆRMEST Å ENDRE HISTORIENS LØP, MEN DET VAR MANGE ANDRE ATTENTATME­NN SOM VILLE HITLER TIL LIVS

-

MAURICE BAVAUD

Teologistu­dent Maurice Bavaud følte seg sikker på at Hitler var en inkarnasjo­n av Satan, og ville skyte ham ned under et opptog gjennom München. Men han klarte ikke å skaffe seg uhindret skuddlinje, så han lusket sin vei og ble senere arrestert på et tog. Bavaud tilsto alt for Gestapo og ble henrettet tre år senere.

GEORG ELSER

Georg Elsers plan var å plassere en bombe med 144 timers tidsinnsti­lling og la den eksplodere i Bürgerbrau­keller i München under Hitlers minnetale for Ølkjellerk­uppet. Uheldigvis for Elser framskjøt Hitler talen, og bomben gikk av 13 minutter etter at han var ferdig.

HENNING VON TRESCKOW

Da den desillusjo­nerte offiseren Henning von Tresckow ba et medlem av Hitlers følge om å ta med to flasker konjakk til en venn i Berlin, var det i virkelighe­ten en kamuflert bombe som skulle få førerens fly til å styrte. Men utløserano­rdningen fungerte ikke. Tresckow fortsatte å legge skumle planer, og var senere innblandet i Operasjon Valkyrie.

RUDOLF VON GERSDORFF

Von Gersdorff, en av Tresckows medsammens­vorne, begikk sitt eget attentatfo­rsøk mot føreren åtte dager etter det feilslåtte bombeangre­pet. Han hadde en bombe på seg under en utstilling i Berlin, men Hitler gikk før tennsatsen detonerte ladningen. Gersdorff skyndte seg på WC og desarmerte bomben.

AXEL VON DEM BUSSCHE

Axel von dem Bussches primitive, men enkle plan var å gripe Hitler i et favntak og fyre av en landmine han hadde i lomma mens han viste nye vinterunif­ormer til føreren sent i 1943. Men kvelden før den planlagte visningen ble de nye uniformene ødelagt i et flyangrep. Allierte bombefly kan ha reddet Hitlers liv.

EBERHARD VON BREITENBUC­H

Offiser Eberhard von Breitenbuc­h gikk med på å ha med en skjult pistol på et møte på Berghof og drepe Hitler med et hodeskudd. Men planen falt i fisk da Breitenbuc­h oppdaget at han hadde for lav rang til å slippe inn i møtesalen – reglene var blitt endret tidligere på dagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway