Hitlers krig

ØLKJELLER-KUPPET

-

Mange hevder at Ølkjellerk­uppet i 1923 var handlingen som til syvende og sist etablerte Hitler som en nasjonal gallionsfi­gur, selv om det logistisk sett mislyktes totalt. Aksjonen var hans første forsøk på å styrte det lite handlekraf­tige regimet som ble satt inn etter at Tyskland tapte krigen mot de allierte i forrige tiår. Men hva fikk den populistis­ke politiske lederen til å tro at et slikt trekk virkelig kunne føre fram?

Opplevelse­ne hans som krigsveter­an var en av drivkrefte­ne bak den overbevisn­ingen, men slike minner manifester­te seg på en ganske annen måte for det tidlige 1920-tallets Hitler. Han var ikke lenger en kurér som måtte ta seg fram mellom skudd og mortergran­ater ved fronten, nå var han en leder med hundrevis av tilhengere både i staten og i folket. Han hadde sin egen paramilitæ­re styrke, SA, som lystret hans minste vink og ofte ble brukt til å angripe kjente sosialistg­rupper for å ødelegge fotfestet deres i München og andre områder.

En annen teori går ut på at Hitler aldri ventet at kuppet skulle føre fram, han visste at forsøket i seg selv var nok til å heve den lokale virksomhet­en hans til nasjonal status. Hvis dette stemmer, var det et risikabelt trekk i og med at sammenstøt­ene mellom de 2000 nazistene under hans kommando og det bayerske politiet kostet 16 nazister og fire politifolk livet. Men til syvende og sist fikk Hitler stort utbytte av at han tok den sjansen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway