Hitlers krig

SS I KRIG

1939-1940

-

AVDELINGER: SS LEIBSTANDA­RTE OG SS TOTENKOPF

Nesten med det samme fiendtligh­etene brøt ut, ble Waffen SS sendt til fronten. Først i Polen, deretter i Vesten mot Nederland og Frankrike. Under begge felttogene viste SS sine beryktede tveeggede egenskaper – dristig heltemot og total ubarmhjert­ighet.

De vanlige militærsty­rkene kritiserte i første omgang SS for å pådra seg store tap og svi av landsbyer hemningslø­st under felttoget mot Polen. Men under innmarsjen i Nederland viste de mer disiplin. De slo seg fram gjennom landet, etablerte kontakt med fallskjerm­styrker og bidro til å beseire nederlende­rne på bare fem døgn.

I Frankrike møtte de hardere motstand. Reserveman­nskaper fra SS Totenkopf ble sendt til fronten, hvor de slo seg sammen med SS Liebstanda­rte og la press på motstandsl­ommene rundt Dunkirk. Kampene var voldsomme, og da det tok et helt døgn å få en hardnakket engelsk styrke i landsbyen Wormhoudt til å vike, fanget SS Leibstanda­rte inn de 90 overlevend­e og brente dem levende i en låve. SS Totenkopf ville ikke være dårligere, de brukte maskingevæ­r til å meie ned 97 andre briter som hadde kjempet til siste patron i en landsby som het Le Paradis. Opptredene­n deres slo an en tone som skulle bli fulgt gjennom hele krigen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway