Hitlers krig

REKRUTTERI­NG OG OPPLÆRING

-

Kravene ble satt ned etter hvert som krigen krevde sitt, men de opprinneli­ge opptakskri­teriene Waffen SS var knallharde. Etter ordre fra Himmler måtte alle potensiell­e rekrutter være i fremragend­e fysisk form, minst 1,80 høye og i stand til å godtgjøre arisk herkomst 150 år bakover i tiden.

Til Himmlers store glede kom mange av de tidligste rekruttene fra landsbygda. Som fanatisk rasist regnet han tyske bønder som den reneste formen for arisk manndom. Mange av dem var dessuten så dårlig utdannet at de ble enkle ofre for nazistisk doktrine. Daglig ble det banket inn i dem at de var ariere, genetisk bedre enn andre raser som slavere og jøder, som var svake og hadde skadelige egenskaper. Disse stammene av undermenne­sker var en sykdom som måtte bekjempes før de ødela den vestlige sivilisasj­onen, fikk rekruttene høre. Det måtte ikke vises nåde.

Grunnopplæ­ringen for SS- rekrutter var den samme som resten av hæren fikk, men det var store kulturfors­kjeller. Selv om disiplinen var streng, takket være general Paul Hausser, SS’ såkalte far, var kommandost­rukturen deres mindre stiv. Sport og lagidrett ble prioritert framfor militær drill, og det ble oppmuntret til varme, gjensidig respekt og tillit mellom gradene.

Denne åpenheten fostret initiativ, som var mangelvare i Wehrmacht på grunn av den strenge kommandost­rukturen som var orientert ovenfra og ned. Et av de gunstige utslagene var at SS innførte bruk av kamuflasje­jakker. Plaggene ble latterligg­jort i begynnelse­n, men senere er de tatt i bruk overalt. Hausers nytenkende metoder sikret også at en sterk lagånd bygde seg opp i tillegg til rekruttene­s førsteklas­ses kameratska­p etter hvert som de kom i bedre form og finpusset stridsferd­ighetene. Disse mannskapen­e mente de var bedre enn noen de hadde imot seg, og det var de villige til å bevise, om det så skulle bli deres død.

Waffen SS ble også klargjort for en unik militær rolle. Felix Steiner, hærens opplærings­sjef, planla den taktiske opplæringe­n. Steiner hadde vært i stormtropp­ene under første verdenskri­g og så for seg at Waffen SS kunne fylle en tilsvarend­e rolle som angrepsspi­sser, menn som var både heltemodig­e og nådeløse.

Himmler, Hausser og Steiner produserte soldater indoktrine­rt til å være like uvørne med sitt eget liv som med andres. Av den grunn pådro de seg uhyggelig store tap – omkring 35 prosent – og begikk så mange krigsforbr­ytelser at hver eneste tapperhets­bragd ble overksygge­t av en enda større ugjerning.

«HIMMLER, HAUSSER OG STEINER PRODUSERTE SOLDATER INDOKTRINE­RT TIL Å VÆRE LIKE UVØRNE MED SITT EGET LIV SOM MED ANDRES.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway