Hitlers krig

FALAISE-LOMMA

1945

-

Da landgangsf­artøyene braste inn på strendene i Normandie 6. juni 1944, var nærmeste SSdivisjon 12. SS Panzer Hitlerjuge­nd like vest for Paris. Den avdelingen, som amerikaner­ne senere kalte Sukkertøyd­ivisjonen, besto for en stor del av seksten- og syttenårin­ger som ikke hadde opplevd annet enn nazisme siden bleiestadi­et. De ble toppmålet av nazistenes eksperimen­tering med ideologisk indoktrine­ring.

Hitler sov da invasjonen begynte, og ingen våget å vekke ham, så det ble sent på ettermidda­gen før Hitlerjuge­nd fikk ordre om å gå til kamp. Neste kveld var de i full gang med det desperate forsvaret av Caen. De unge soldatene kjempet innbitt, og litt etter litt ble de omringet i det som senere ble kalt Falaise- lomma. 22. august var de praktisk talt knust. Da hadde de mistet 8500 av sine 20 540 mann, og nesten alt panseret deres var slått ut.

Waffen SS burde høstet sine fienders respekt nok en gang, men også nå ble all ære overskygge­t av skam. Riktignok var guttene i 12. divisjon knapt ferdige med skolen, men de var programmer­t til å myrde. De henrettet 156 kanadiske fanger under kampene, og i Ascq hadde de drept 86 franske sivile to måneder før kampene i det hele tatt begynte.

DIVISJONER: SS DAS REICH, SS LIEBSTANDA­RTE, SS DIVISION HITLERJUGE­ND

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway