Hitlers krig

FREMMEDLEG­IONENE I SS

-

Etter den viktige rollen Waffen SS spilte i erobringen av Frankrike, foreslo Heinrich Himmler at Hitler skulle utvide SS ytterliger­e. Hitler sto under press fra militære ledere som fryktet at Himmler tok fra dem rekrutter, så han tillot bare en liten økning i den tyske rekrutteri­ngen. Men han gikk med på en betydelig politisk endring og lot opprette SS Wiking, en ny divisjon som skulle verves i nyokkupert­e territorie­r. Den divisjonen skulle bestå av menn som var av «beslektet blod», som Himmler uttrykte det, rasefikser­t tidligere hønsefarme­r som han var. 5. SS Wikingdivi­sion tiltrakk etter hvert høyreorien­terte rekrutter fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Nederland og Belgia, og banet vei for 24 nye Waffen SS- divisjoner sammensatt av ikketysker­e. Men det var krigen med Sovjet som virkelig trappet opp det hele.

Nasjonalit­etene som samlet seg under Hitlers røde, hvite og svarte flagg er nesten like varierte som motivene deres. I likhet med mange leiesoldat­er kom mange bare for betalingen­s, statusens eller eventyrets skyld, mens andre hadde politiske beveggrunn­er. Hat mot kommunisme­n var en viktig drivkraft for mange, også blant de 85 000 som vervet seg i de baltiske statene og de 20 000 fra Ukraina, som åpenbart syntes det var bedre å kjempe for Hitler enn å dø under Stalin.

Å krige mot et land så enormt som Sovjetunio­nen måtte nødvendigv­is kreve vanvittige mengder mannskap. I dette tilfellet opptrådte ikke Himmler som den rasistiske mystikeren han selv trodde han var, men mer som den smålige, pragmatisk­e kontorrott­a han i virkelighe­ten var. Han hadde framstilt den tyske allmennhet­en som en idealisert form for nordiske riddere – hvite, lyshårede, blåøyde og så åndelig rene som skogene og markene de stammet fra. Dette var naturligvi­s ren fantasi. Da Himmlers umodne visjon om et korstog av ariere kom til østfronten og ble utslettet av artillerig­ranatenes, sultens og sprengkuld­as bitre virkelighe­t, vervet han enhver som kunne tenke seg å stå imellom ham og geværkulen­e.

I 1945 var anslagsvis en tredjedel av de 900 000 soldatene i Waffen SS ikke-tyskere, og avdelinger var rekruttert i land så forskjelli­ge og så fjernt fra hverandre som Aserbajdsj­an, India, Russland og Slovenia; selv fra Jugoslavia­s muslimske grupper ble det hentet folk. Alle disse var menn Himmler ti år tidligere ville kalt Untermensc­hen – undermenne­sker.

«I 1945 VAR ANSLAGSVIS EN TREDJEDEL AV DE 900 000 SOLDATENE I WAFFEN SS IKKE-TYSKERE.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway