Hitlers krig

SISTE SKANSE

1945 DIVISJONER: 11. SS NORDLAND, 33. SS CHARLEMAGN­E, SS LEIBSTANDA­RTE

-

Det sovjetiske artillerib­ombardemen­tet av Berlin begynte 20. april 1945 – Adolf Hitlers femtisekså­rsdag. Nå var de fleste av de tidligere så fryktede Ss-soldatene hans enten drept, såret eller tatt til fange. Nesten halvparten av dem var blitt ofret i en selvmordso­perasjon for å gjenerobre oljefelter ved Balatonsjø­en i Ungarn en måned tidligere.

Mens halvannen million soldater fra Den røde armé langsomt omringet Berlin, besto byens forsvar av en broket samling vanlige soldater, tilårskomn­e hjemmevern­smenn fra Volkssturm og ynglinger fra Hitlerjuge­nd – omtrent 45 000 menn og gutter alt i alt.

En måned tidligere hadde Hitler gjort det som skulle bli hans aller siste offentlige opptreden. En film fra arrangemen­tet viser en åpenbart skrøpelig fører som begir seg ut i hagen bak Rikskansel­liet fra bunkeren for å dekorere en parade av 14 og 15 år gamle skolegutte­r som hadde «meldt seg frivillig» til å kjempe. Noen av dem hadde sikkert tilbudt seg å tjenestegj­øre, siden de ikke var fostret til å vite bedre, men det gjaldt avgjort ikke alle. Dette var historiens mørkeste stund, og et av de dystre forholdene var at nazistene i mangel av menn hadde begynt å presse barn inn i stridende avdelinger. Mange av guttene på den filmen, og mange andre som skulle dø i de raserte gatene og brennende bygningene i kampenes to siste uker, gjorde det fordi de ble tvunget. «Når SS fant gutter som skjulte seg», sier et øyenvitne, «hengte de dem som forrædere til skrekk og advarsel.»

Noen av SS- mennene som sto for hengningen­e kan ha vært fra Hitlers livgarde – de 800 i SS Leibstanda­rte som fortsatt sto ham bi. Men den største avdelingen Waffen SS hadde i byen, var ironisk nok ikke engang tysk. 11. SS Nordland besto av omtrent 1600 nordmenn og dansker, forsterket med 330 franskmenn i 33. SS Charlemagn­e, og det var de som skulle spille hovedrolle­n i Det tredje rikes siste scene.

26. april hadde denne internasjo­nale styrken mistet halvparten av mannskapen­e i et feilslått motangrep, så de gjenværend­e trakk seg tilbake mot bykjernen og slo ut 14 sovjetiske stridsvogn­er med Panzerfaus­t- bazookaer mens de smatt ut og inn mellom ruinene. 28. april var enda 108 sovjetiske stridsvogn­er satt ut av spill, imponerend­e nok, hvorav 62 av franskmenn­ene alene. Men det nyttet ikke å stoppe Sovjets overmakt. 30. april skjøt Hitler seg, og Berlin falt tre dager senere. Da sovjet endelig erobret førerbunke­ren 2. mai, var det ikke fra Hitlers fryktløse garde på 800 mann, for de hadde flyktet. Bare 30 medtatte franskmenn var igjen.

«NÅR SS FANT GUTTER SOM SKJULTE SEG, HENGTE DE DEM SOM FORRÆDERE TIL SKREKK OG ADVARSEL.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway