Hitlers krig

INVASJONSP­LANER: OPERASJON SJØLØVE

-

I den opprinneli­ge invasjonsp­lanen Sjøløve skulle den tyske hæren gjøre landgang i tre grupper. Den første mellom Ramsgate og Dover, den andre mellom Dover og Isle of Wight, den tredje mellom Dover og Lyme Bay i vest. I denne versjonen av planen skulle 6. armé, som tilhørte Armégruppe C, legge ut fra Cherbourg-halvøya og gå til Lyme Bay, slik at de fikk en bredest mulig front å drive innover i landet før de svingte tilbake mot London slik kartet viser. Den tyske marinen var imot en så bred front, de hevdet at de ikke hadde nok fartøy til å verne flankene, så operasjons­planen endret seg i løpet av sommeren. Men det handlet hele tiden om et konsentrer­t angrep i sørøst. Armégruppe A, som hadde gjort det så godt under krigen i Frankrike, skulle lede innmarsjen der.

Ifølge den endelige planen skulle seks divisjoner fra 16. armé legge ut fra Rotterdam, Ostende, Antwerpen, Dunkirk og Calais, og gå i land ved Folkestone, spre seg og erobre et brohode mellom Hadlow og Canterbury. I mellomtide­n skulle tre divisjoner fra 9. armé i Le Havre ta et område fra Cuckmere til Brighton og rykke innover i landet for å utvide brohodet. Fallskjerm­jegere skulle lande nord for Dover.

Mannskapen­e skulle gå i land i fire bølger. Den første, 50 000 mann, skulle gjøre landgang i løpet av de to første timene. Resten, 75 000 mann, skulle følge etter to timer senere. Så skulle to nye divisjoner lande hver fjerde dag, slik at 16 divisjoner ville være i gang etter fire uker. Enda ni divisjoner – tredje og fjerde bølge – skulle være på plass før seks uker var omme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway