Hitlers krig

RØDE ARMÉ

TIDSPERIOD­E: JUNI–DESEMBER 1941 LOJALITET: SOVJETUNIO­NEN

-

SUM ✯✯✯

GRUSOM KOSTNAD

Den røde armé var kanskje forberedt på vinteren, men den led katastrofa­le tap. Det hersker stor uenighet om tallene, men fra juni til desember 1941 ble opptil en million soldater drept i strid, og et ukjent antall ble såret. I tillegg ble over tre millioner soldater tatt til fange, og av dem skulle to millioner omkomme før februar 1942 på grunn av bevisst vanskjøtse­l fra tyskernes side. 3– 4 millioner sovjetiske soldater mistet livet på grunn av den tyske invasjonen. Barbarossa slo an tonen for framtidige tapstall, og i 1945 hadde omkring 25 millioner sovjetruss­ere mistet livet. Blant annet er det fastslått at 60 prosent av alle sovjetiske menn født i 1923 mistet livet under krigen.

ANTALL ✯

I juni 1941 kunne Den røde armé mobilisere 5 millioner mann i 303 divisjoner, men mellom juni og desember samme år ble det dannet 290 nye divisjoner og samlet inn 1,25 millioner menn til å forsvare Moskva.

UTRUSTNING

Mange sovjetiske våpen var foreldet, deriblant standardge­været Mosin- Nagant Model. Det var riktignok pålitelig, men ble opprinneli­g konstruert på 1800-tallet. Maskingevæ­ret DP-28 var tidkrevend­e å skifte magasin i, og selv gammeldags­e Maxim maskingevæ­r var fortsatt i bruk.

OVERLEVELS­ESEVNE ✯

Russerne var bedre rustet til vinterkrig enn tyskerne. Uniformene besto av pelsjakke, pelslue og tradisjone­lle tjukke ullstøvler som kalles valenki. Dessuten hadde de ski til bruk på islagte vann.

LOGISTIKKS­TØTTE ✯

Til å begynne med var mange russiske avdelinger forlagt på tidligere polsk territoriu­m som raskt ble invadert. Dessuten hadde de for få stridsvogn­er og lastebiler med reservedel­er, noe som førte til logistisk sammenbrud­d. Men en organisert retrett og omgrupperi­ng på eget territoriu­m fikk den sovjetiske krigsmaski­nen i full gang igjen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway