Hitlers krig

ALEKSANDR VASILEVSKI­J

AKTIVE ÅR: 1915–1918, 1919–1959 TILHØRIGHE­T: SOVJETUNIO­NEN

-

Aleksandr Mikhajlovi­tsj Vasilevski­j var en dreven soldat under første verdenskri­g og i borgerkrig­en, og han er kjent for å ha arbeidet sammen med Georgij Zjukov i de alliertes kamp mot aksemakten­e i krigens siste år, men han spilte en viktig rolle under invasjonen i 1941 også.

I august 1941 ble Vasilevski­j utnevnt til leder for generalsta­bens operasjons­direktorat og nestleder for generalsta­ben, noe som gjorde ham til en av de mektigste militære lederne i Den røde armé. To måneder senere ble han sendt til Moskva for å være med på å koordinere forsvaret av byen. Han deltok i organiseri­ngen av byens tre fronter, en jobb som ofte holdt ham i arbeid til klokken fire om morgenen hver dag.

En bombe skadet Vasilevski­j i slutten av oktober, men han fortsatte å føre oppsyn med forsvaret av Moskva helt til motoffensi­ven drev tyskerne ut av byen 6. desember.

 ??  ?? Over: Vasilevski­j hadde en viktig rolle gjennom hele Den røde armés kamp mot aksemakten­e, og han var til stede under Japans kapitulasj­on i 1945.
Over: Vasilevski­j hadde en viktig rolle gjennom hele Den røde armés kamp mot aksemakten­e, og han var til stede under Japans kapitulasj­on i 1945.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway