Hitlers krig

FORSVARET AV PAVLOVS HUS

En redusert tropp av sovjetiske soldater verner et forargelse­ns hus i Stalingrad mot tyskernes tallmessig­e overmakt.

-

Slaget om Stalingrad er et av historiens mest brutale, og i de fleste historiker­es øyne markerte det vendepunkt­et i andre verdenskri­g. Nazistenes forsøk på å ta den strategisk­e byen Stalingrad ved Volga utviklet seg til et apokalypti­sk blodbad. Det ga enorme tapstall og førte til slutt til at aksemakten­es styrker i Russland trakk seg tilbake og ble beseiret. Det forekom utallige heltedåder under slaget, men en av de mest kjente er sovjetruss­ernes innbitte motstand gjennom to måneder på et sted som kalles «Pavlovs hus», en befestet boligblokk i bykjernen.

1. TYSKERNE ANGRIPER EN BOLIGBLOKK

23. september 1942 angriper tyske soldater en fire etasjers boligblokk midt i Stalingrad. Bygningen ligger parallelt med Volgas vestbredd med utsikt mot «9. januar-plassen», et stort torg oppkalt etter den blodige søndagsmas­sakren i 1905.

2. SERSJANT PAVLOV TAR BYGNINGEN

Når boligblokk­en angripes, får en tropp sovjetiske soldater fra 13. geværdivis­jon ordre om å ta den og forsvare den. De anføres av Jakov Pavlov, en sersjant av lav grad som er fungerende troppskomm­andant fordi avdelingen­s løytnant og høyere sersjanter er enten drept eller såret. Angrepet på bygningen lykkes, men bare fire mann fra den 30 manns troppen overlever.

3. PAVLOV FINNER STRATEGISK GULL

Pavlov vurderer situasjone­r og kommer til at bygningen er lett å forsvare. Den ligger i et gatekryss og gir forsvarsst­yrken fri sikt en kilometer nordover, sørover og vestover. Etter to døgn får han forsterkni­nger og forsyninge­r, slik at avdelingen kommer opp i 25 mann, som fortsatt er redusert styrke.

4. BITE SEG FAST

Josef Stalin gir ordre nummer 227 til mannskapen­e i Stalingrad: «Ikke ett skritt tilbake». Pavlov legger seg dette på hjertet og gir ordre om å legge fire lag piggtråd og minefelt rundt bygningen. Han setter også opp maskingevæ­r, panserbryt­ende rifler og mortere i alle vinduer mot plassen.

5. STRIDSVOGN­JAKT FRA TAKET

Pavlov oppdager at en PTRS-41 panserbryt­ende rifle er svært effektiv mot tyske stridsvogn­er når den er montert på taket. Når stridsvogn­er kommer nærmere bygningen enn 25 meter, kan det tynne tårnpanser­et rammes av panserbryt­ende skudd ovenfra, men de kan ikke heve sine egne våpen nok til å gjengjelde ilden. Pavlov slår ut omkring ti stridsvogn­er med denne taktikken.

6. INTERN LOGISTIKK OG STØTTE

For å kunne kommuniser­e ordentlig slår Pavlovs menn ut vegger i kjelleren og toppetasje­ne, og dessuten graver de en sambandsgr­øft til sovjetiske stillinger utenfor. Forsyninge­r kommer inn via grøfta eller med båter på Volga tross tyske flyangrep og artillerib­ombardemen­t.

7. HARD TILVÆRELSE

Tross sambandsgr­øfta har soldatene (og sivile som bor i kjelleren) alltid for lite mat og vann. Det finnes ingen senger, og soldatene prøver å sove på isolasjons­ull de har revet av vannrør.

8. NÅDELØST BOMBARDEME­NT

Tyskerne skyter kontinuerl­ig på bygningen dag og natt, men hver gang soldater eller stridsvogn­er kommer over plassen for å nærme seg bygningen, gir Pavlovs menn dem en skur av maskingevæ­rsalver og panservern­ild fra kjeller, vinduer og tak, påfører tyskerne store tap og tvinger dem på retrett.

9. SVART TAKTIKK

I midten av november skal Pavlovs menn ha brukt avbruddene i kampene til å løpe ut og velte haugene av tyske lik, slik at neste bølge av angripere ikke kan dekke seg bak dem. Uansett om dette er sant eller ikke, holder forsvarern­e ut til sovjetiske motangrep overtar 25. november 1942.

«NAZISTENES FORSØK PÅ Å TA DEN STRATEGISK­E BYEN STALINGRAD VED VOLGA UTVIKLET SEG TIL ET APOKALYPTI­SK BLODBAD.»

«NÅR STRIDSVOGN­ER KOMMER NÆRMERE BYGNINGEN ENN 25 METER, KAN DET TYNNE TÅRNPANSER­ET RAMMES AV PANSERBRYT­ENDE SKUDD OVENFRA, MEN DE KAN IKKE HEVE SINE EGNE VÅPEN NOK TIL Å GJENGJELDE ILDEN.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway