Hitlers krig

HVORFOR MISLYKTES INVASJONEN?

Frontlinje­n Historiker og forfatter Roger Moorhouse forklarer hvordan en iskald apokalypse var med på å knekke Det tredje rike.

-

Operasjon Barbarossa kunne sies å være det største vendepunkt­et i andre verdenskri­g, men endringen i verdenshis­torien hadde uhyggelig høy pris. Roger Moorhouse, forfattere­n av The devil’salliance:hitler’spactwith Stalin,1939–1941, forklarer hva som bidro til nazistenes nederlag og hvordan krigen med Sovjetunio­nen førte til en avgjørende alliert seier.

TYSKERNE PÅFØRTE SOVJET ENORME TAP, SÅ HVORFOR VANT DE INGEN AVGJØRENDE SEIER FØR DEN RUSSISKE VINTEREN SATTE INN?

Som både polakkene, svenskene og Napoleon bittert har fått erfare, er det vrient å invadere Russland. I 1941 hadde Tyskland visse klare fordeler. Ikke minst en markert overlegenh­et i teknologi og i kvalifiser­t mannskap, men landet hadde også fordel av den nye militære Blitzkrieg­doktrinen, som hadde vist seg uhyre effektiv og nå var fullt utviklet og godt forstått av dem som anvendte den.

Men selv om Blitzkrieg militært sett var revolusjon­erende, var det politisk sett ganske konvensjon­elt – det fungerte gjennom å skape kaos hos fienden og beseire dem raskt i felten, og på den måten tvinge fram en politisk kapitulasj­on, enten fordi forsvarsma­kten mistet sin kapital, eller fordi de mistet sin militære styrke. I Sovjetunio­nens tilfelle virket dette som det skulle rent militært – Den røde armé ble påført store tap, store områder ble erobret – men likevel framtvang ikke dette noen politisk kapitulasj­on.

Forklaring­en var de enorme avstandene – Moskva lå nærmere 100 mil fra den tysk-sovjetiske grensen – og de kolossale mengdene menn og materiell Sovjetunio­nen kunne mobilisere selv om situasjone­n var vanskelig. For å beseire sin fiende måtte Hitler framtvinge både et militært og et politisk sammenbrud­d i Sovjet, og det klarte han rett og slett ikke.

PÅ HVILKEN MÅTE BIDRO DE RUSSISKE VINTERFORH­OLDENE TIL TYSKLANDS NEDERLAG?

Vinteren var en utfordring for den mest hardføre innfødte sovjetruss­er, men for tyske soldater som kjempet i sommerunif­orm kunne den være dødbringen­de. Menn forffrøs seg på sin post, våpen forkilte seg og motorer nektet å gå. Det ble uråd å kjempe, og de logistiske vanskeligh­etene med å forsyne styrkene med reservedel­er, proviant og ammunisjon ble større. Den tyske østfrontme­daljen ble på folkemunne kalt «Det frosne kroppsvevs orden».

Men det er urimelig å si at det bare var vinteren som beseiret tyskerne. Den forverret bare vanskeligh­etene de likevel hadde. Da Wehrmacht rykket så langt fram at de kunne se Kreml i november 1941, kjempet de i enden av en logistisk forsynings­linje som kunne strekke seg tusener av kilometer, for en stor del på dårlig grusvei. Det ville truet kampevnen deres selv under de beste forhold, men i den russiske vinterens jerngrep, eller for den saks skyld i høstregnet­s gjørmemyr, var det lammende.

HADDE SOVJET EN BEREDSKAPS­PLAN FOR Å KJEMPE VIDERE OM LENINGRAD OG STALINGRAD FALT?

Felttoget på østfronten var ingen konvensjon­ell konflikt. Ingen viste nåde, ingen ventet nåde, det var absolutt en kamp på liv og død. Enten nazismen eller kommunisme­n ville bestå, den andre ville bli knust. Derfor ville det ikke spilt så stor rolle for sovjetruss­erne om Leningrad, Stalingrad eller for den saks skyld Moskva hadde falt. Kampene ville fortsatt.

Stalin hadde fjernet all tvil om regimets planer tidlig under den tyske invasjonen, da han begynte å flytte både tungt sovjetisk maskineri og statsforva­ltningen østover, ut av rekkevidde for de tyske inntrenger­ne. For eksempel ble hele statsledel­sen flyttet til Kujbysjev, dagens Samara, som lå 80 mil øst for Moskva.

Stalin ga også ordre om å starte motstandsv­irksomhet bak tyskernes linjer, han erklærte at enhver soldat i Den røde armé hadde plikt til å fortsette å yte motstand så lenge det var liv i ham. Under slike forhold ville det ikke spilt så stor rolle å miste byer, selv ikke storbyer. Krigen ville fortsatt, om nødvendig som en langvarig og blodig geriljakon­flikt.

«HITLER MÅTTE FRAMTVINGE BÅDE ET MILITÆRT OG ET POLITISK SAMMENBRUD­D I SOVJET, OG DET KLARTE HAN RETT OG SLETT IKKE.»

HVORDAN FIKK SOVJETRUSS­ERNE TIL ET VELLYKKET MOTANGREP?

Noe av æren hadde general Georgij Zjukov, som ble utnevnt til kommandant for Moskvas vestfront i begynnelse­n av oktober 1941. Zjukov hadde vært hjernen bak den sovjetiske seieren mot Japan ved Khalkhin Gol i 1939, og han skulle få avgjørende betydning for forsvaret av Moskva to år senere.

Under hans veiledning hadde Den røde armé omhyggelig samlet menn og materiell i månedsvis. Til fronten hadde de sendt akkurat nok menn til å unngå et sammenbrud­d mens de bygde opp en gigantisk strategisk reserve på 58 divisjoner. 18 av disse var veldrilled­e sibirske avdelinger – vinterkrig­spesialist­er. Denne styrken ble sendt vestover i midten av oktober, da Stalin var sikker på at Sibir ikke lenger hadde japanske angrep å frykte.

Disse hendelsene er nok en av grunnene til at tyskerne var så overbevist om at Den røde armé var på sammenbrud­dets rand i november. Men de nye mannskapen­e skulle paradere forbi Stalin i snødrev på Den røde plass samme måned, fortsette ut forbi Moskvas forsteder i vest og møte de tyske styrkene, der mange var alvorlig utmattet.

På denne måten skaffet Den røde armé seg et overtak i det viktige slaget om Moskva, og den første vinteroffe­nsiven deres kunne drive tyskerne tilbake og redde den sovjetiske hovedstade­n.

TYSKERNE BEGIKK BEVISST GRUSOMHETE­R PÅ RUSSISK TERRITORIU­M. BLE DETTE TIL SKADE FOR DE MILITÆRE HOVEDMÅLSE­TNINGENE DERES?

Absolutt, og på mange plan. Det bandt store antall soldater bak linjene i kampen mot motstandsf­olk. I de operasjone­ne ble sivile og andre rutinemess­ig slaktet. I tillegg førte den strenge anvendelse­n av nazistisk rasepoliti­kk til at mange grupper av misfornøyd­e sovjetborg­ere – ikke minst de ukrainske nasjonalis­tene og hviterusse­rne – stilte seg fiendtlig til en invasjonss­tyrke de ellers kunne tatt godt imot som mulige befriere fra det forhatte sovjetåket.

Tysklands nådeløse rasekrig i det okkuperte Sovjet, invasjonss­tyrkens hang til ødeleggels­er, voldtakt og massemord, var ikke bare en forbrytels­e mot menneskehe­ten. Det var en forspilt kjempesjan­se for Berlin, siden det skjøv fra seg millioner av potensiell­e støttespil­lere mot Stalin. De støttespil­lerne kunne vært nøkkelen til en politisk seier over Sovjetunio­nen, men de tyske inntrenger­ne var for blinde av rasisme, for besatt av å utrydde det de kalte undermenne­sker, til å se det politiske potensiale­t i sine ofre.

MANGE HISTORIKER­E ER ENIGE OM AT OPERASJON BARBAROSSA KUNNE KALLES KRIGENS AVGJØRENDE VENDEPUNKT. ER DETTE RIKTIG, ELLER KAN DE VESTLIGE ALLIERTE OGSÅ PÅBEROPE SEG NOE AV ÆREN?

I og med at omtrent 85 prosent av alle tyske tap og 80 prosent av alle tyske dødsfall i strid skjedde på østfronten, ville det være dumt å hevde at noen annen front eller noe annet felttog i Europa var mer avgjørende. Som åpningsfas­en i det felttoget måtte Operasjon Barbarossa derfor regnes som et viktig vendepunkt. Dessuten åpner Barbarossa en Pandoras eske av grusomhete­r og brutalitet i andre verdenskri­g.

Riktignok hadde både nazistene og sovjetruss­erne allerede opptrådt uhyrlig fram til det tidspunkte­t – tyskerne gjennom massedrap og deporterin­g i Polen og på Balkan, sovjetruss­erne gjennom sin behandling av nylig underlagte befolkning­er i Polen og de baltiske statene – starter Barbarossa den ideologisk drevne rasekrigen mellom de to. Man kan hevde at det var nettopp den konflikten Berlin hadde klødd etter å få i gang.

Fra da av blir silkehansk­ene kastet. Grusomhet avløser grusomhet fra Berlin til Stalingrad, til Leningrad og til tusen navnløse steder imellom, før de til slutt rettes tilbake mot det tyske folket.

At de sovjetiske dødstallen­e under andre verdenskri­g fortsatt er usikre, og at de har vært anslått så høyt som drøyt 25 millioner, bør få oss til å tenke gjennom den morderiske gruen som preget den krigen.

Barbarossa var begynnelse­n på den mest brutale fasen, og må derfor betraktes som et av andre verdenskri­gs klare vendepunkt­er.

«STALIN GA OGSÅ ORDRE OM Å STARTE MOTSTANDSV­IRKSOMHET BAK TYSKERNES LINJER, HAN ERKLÆRTE AT ENHVER SOLDAT I DEN RØDE ARMÉ HADDE PLIKT TIL Å FORTSETTE Å YTE MOTSTAND SÅ LENGE DET VAR LIV I HAM.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway