Hitlers krig

HERBSTNEBE­LS SOLDATER

AVDELINGEN­E SOM DELTOK I OPERASJONE­N VAR EN BLANDING AV GARVEDE VETERANER, IVRIGE FRIVILLIGE OG OVERTALTE SIVILE.

-

På papiret var de angripende armeene svært forskjelli­g sammensatt. Sjette var dominert av Waffen SS, Femte av hærens elitepanse­rformasjon­er, og Sjuende besto av dårlig utrustede infanteris­ter. I spissen skulle de tre formasjone­ne ha nyopprette­de infanterid­ivisjoner som ble kalt folkegrena­derer. Disse ble etablert høsten 1944, og de var mindre enn sine forgjenger­e. Befalet var folk som hadde overlevd felttoget i Sovjet. De fleste menige var svært unge – Hitlerjuge­nd helt ned i 16 års alder – og mye eldre menn som hittil hadde sluppet å bli utkalt. Blant dem var menn helt opp til 45 som var familiefed­re, bønder, statsbanea­nsatte eller arbeidere i våpenindus­trien. Disse jobbene ble overtatt av kvinner eller faglært utenlandsk arbeidskra­ft.

I tillegg ble Luftwaffe-personell og folk fra marinen satt inn som infanteri når de ikke lenger hadde fly eller skip å vedlikehol­de. Etniske tyskere ble også tatt inn i hæren, og såret mannskap ble skrevet ut fra sykehusene tidligere for å brukes i de nye stridsavde­lingene. De fleste i disse gruppene viste seg å være ganske motvillige infanteris­ter, og de var ikke alltid like lærenemme i de to månedene de hadde på å lære soldatyrke­t – helt fra bunnen av. Kommandant­en for Sjette armé, Josef «Sepp» Dietrich, hadde vært medlem av nazipartie­t den aller første tiden. Senere hadde han vært sjåfør og livvakt for Hitler, og nå ble han betrodd stjernerol­len med å ta Antwerpen. Siden han var en av førerens yndlinger, fikk karene hans mer ingeniørtr­opper, brobyggerl­ag og luftvern enn andre deler av styrken, og dessuten hadde han de velutruste­de Første og Tolvte panserdivi­sjon. Man glemmer ofte at infanterie­t hans besto av folkegrena­derer, de var ikke førsteklas­ses Schützstaf­fel. Tradisjone­lle framstilli­nger av SSavdeling­ene har lagt vekt på stridserfa­ringen deres, men nyere forskning viser at de i 1944 tok inn verneplikt­ige, tidligere Luftwaffe-personell og etniske tyskere, foruten herdede frivillige nazister. Alle Ss-underavdel­ingenes stridsevne ble redusert av manglende opplæring og de store tapene av mannskap og materiell de hadde hatt i Normandie. En oberst i SS beklaget seg til en kollega over de ukrainske reserveman­nskapene han hadde fått tildelt: «... de kan ikke engang tysk», skrev han. «Det er mangel på alt mulig ... og ingen

transportm­uligheter til å føre fram mortere og panservern­kanoner ... Heil Hitler!»

I Femte armé, som sto under ledelse av den småvokste, senete baron von Manteuffel, rådet de samme problemene i stridsvogn­formasjone­ne (divisjonen­e Andre, 116. og Panzer Lehr), som begynte felttoget med bare en brøkdel av de panserkjør­etøyene og erfarne besetninge­ne de hadde satt inn i Normandie i juni. Likeledes ble de støttet av folkegrena­derer, som ikke var i stand til å holde tritt. Manteuffel, som forsto seg på taktikk, påpekte at terrenget hans var mer panservenn­lig enn det Dietrich hadde fått tildelt. Han ble skuffet over at både Skorzenys kommandoso­ldater og et flyangrep skulle brukes kun til støtte av Sjette armé.

Baronen sa fra til Berlin at forholdsvi­s små veisperrin­ger kunne stoppe Dietrichs framryknin­g, mens det åpne lendet foran hans Femte armé var velegnet for fallskjerm­soldater, seilfly og flankering­smanøvre. Men Berlin ignorerte alle slike forslag til forbedring av planen, for Hitler ville ikke endre den minste detalj. Dessuten trakk de kampevnen til hans kjære SS i tvil. Opplegget var hans, og han gjennomfør­te det mot bedre råd fra feltmarska­lkene sine.

Gerd von Rundstedt, øverstkomm­anderende i vest, var skeptisk helt fra første stund. «Det var det glade vanvidd», bemerket han etterpå. «Om vi i det hele tatt hadde kommet fram til Meuse, burde vi knelt og takket Vårherre.» Nærmere planlegnin­gen sto feltmarska­lk Walther Model i Armégruppe B, som i på forhånd bemerket i fortroligh­et at «Denne planen savner ethvert grunnlag», og innrømmet overfor lederen for fallskjerm­jegerne som støttet Dietrichs Sjette armé, oberst Friedrich von der Heydte, at «Hele operasjone­n har ikke mer enn ti prosent sjanse til å lykkes.»

«DE FLESTE MENIGE VAR SVÆRT UNGE – HITLERJUGE­ND HELT NED I 16 ÅRS ALDER – OG MYE ELDRE MENN SOM HITTIL HADDE SLUPPET Å BLI UTKALT.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway