Hitlers krig

MALMEDYMAS­SAKREN

ET AV DET BLODIGE FELTTOGETS MØRKESTE HENDELSER FANT STED DA SS-SOLDATER I FRUSTRASJO­N ELLER HEVNTØRST, 113 ELLER KANSKJE BARE FOR Å SPRE FRYKT, FYRTE LØS MOT AMERIKANSK­E KRIGSFANGE­R

-

Om ettermidda­gen 17. desember kom Ss-oberst Jochen Peipers kolonne til utkanten av Malmedy og overrasket en amerikansk kolonne. Tyskerne tok materielle­t deres og skjøt besetninge­ne. I den beryktede massakren ble 113 amerikansk­e soldater skutt ned etter å ha overgitt seg. Av disse overlevde 43. To journalist­er, Jack Belden fra Time og Hal Boyle fra Associated Press, var tilfeldigv­is i området og skrev øyeblikkel­ig om uhyrlighet­en, noe Første armé spredte usensurert.

Hvorfor hadde dette skjedd? Saken var at Ss-soldatene gjennom det meste av krigen hadde vært på østfronten, der slike massakrer av sovjetiske soldater og sivile var vanlig. De ble til og med oppmuntret til det. Dessuten hadde Peiper gitt karene sine instrukser på forhånd: «I den kommende operasjone­n har regimentet plikt til å opptre hensynsløs­t .... den kommende operasjone­n blir siste sjanse til å vinne krigen. Fienden må bli aldeles gal av skrekk over at SS kommer.» Det ble også registrert at folkegrena­deravdelin­ger begikk andre og mindre massakrer mot sivile og mot amerikansk­e soldater. Ikke nok med at publisitet­en omkring dette styrket de alliertes motstandsv­ilje, det utløste også en mengde vold mot tyske fanger, og operasjone­n degenerert­e til rendyrket terror i vinterland­skapet.

Peipers morderiske handlinger var også en reaksjon på den allierte bombingen av tyske byer, og muligens et uttrykk for hans egen frustrasjo­n over at framryknin­gen gjennom Ardennene gikk så sakte. Han skjønte – og det samme gjorde de andre kommandant­ene langs hele fronten – at amerikaner­ne til slutt ville samle seg etter overraskel­sesangrepe­t og rette sin enorme slagkraft mot Det tredje rikes krigere.

«FIENDEN MÅ BLI ALDELES GAL AV SKREKK OVER AT SS KOMMER.» Ss-oberst Jochen Peiper

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway