Hitlers krig

USAS INNSATS I EUROPA

-

STRATEGISK BOMBING

Det amerikansk­e flyvåpenet kom til Storbritan­nia midt i 1942, og i løpet av de tre neste årene slapp de over en million tonn bomber over Tyskland og okkuperte områder. I motsetning til RAF under Arthur «Bomber » Harris, unngikk USA bombing av sivile områder og bombet i stedet målrettet mot industriel­le og militære anlegg.

INVASJONEN PÅ SICILIA

USAS Sjuende armé under general George Patton ville gjerne ha amerkanske støvler på det europeiske kontinente­t, så de dannet den ene av to landgangss­tyrker under den allierte invasjonen på Sicilia i 1943. Benito Mussolini ble styrtet etter et par uker, og italiensk og tysk motstand ble knust, en vellykket start på felttoget i Italia.

D-DAGEN

Litt under halvparten av de 156 000 allierte soldatene som gikk i land i Normandie på D- dagen var amerikansk­e. I og med at en av strendene amerikaner­ne angrep var Omaha, hvor kampene ble mest intense, led den amerikansk­e styrken uforholdsm­essig store tap – 2500 mann av totalt 4500 falne allierte.

ARDENNENE

Tysklands siste virkelige terningkas­t i VestEuropa, Ardennerof­fensiven, var et motangrep gjennom Ardennersk­ogen i desember 1944 for å bryte gjennom de allierte linjene. USAS Første armé ble utsatt for hovedtyngd­en av angrepet og drev til slutt tyskerne tilbake, men ikke før de hadde mistet nesten 90 000 mann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway