Hitlers krig

BARBAROSSA OG VEIEN VIDERE

1941-45

-

DIVISJONER: SS LEIBSTANDA­RTE, SS DAS REICH, SS TOTENKOPF, SS POLIZEI, SS WIKING OG SS NORD

Da Hitler ga ordre om å invadere Russland, besto Waffen SS av seks divisjoner på til sammen 160 000 mann, og samtlige var i angrepsspi­ssen 22. juni 1941, da Wehrmacht begynte å rykke østover i en front som strakte seg fra Svartehave­t til Finland. Her hadde Waffen SS sin store sjanse til å briljere. De var indoktrine­rt med en forestilli­ng om at russere var en genetisk forurensni­ng, så de gikk på med krum nakke i noe de trodde var et korstog for å redde menneskehe­ten.

Tyskerne hadde nådd Moskva i oktober, men så slo den russiske vinteren inn med 45 kuldegrade­r, og framryknin­gen brøt sammen. Da russerne svarte, var det SS Das Reich som holdt linjen og mistet 4000 mann. Da et nytt framstøt kom fra de allierte, holdt SS Leibstanda­rte linjen. Av de 2000 som deltok i kampen, kom bare 35 levende fra den.

Waffen SS viste gjentatte ganger sin kampevne i Russland – både ved Kursk, ved Karkov og under sammenbrud­det etter Stalingrad. Da Den røde armé senere valset mot Berlin, var det SS som ga tyskerne solid ryggdeknin­g under tilbaketog­et. De var virkelig lojale til døden – ikke bare sin egen, men også førerens død og naziveldet­s endelikt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway